Re: Vrácené soiální zabezpečení v roce 2
Píši to tu už asi po sté..ale prosím...vrácený přeplatek 2007 SP je v roce 2008 zdanitelným příjmem, pokud by jste však přeplatek nechal na sociálce a použil jej na platby záloh roku 2008, nemusíte nic zdaňovat, naopak ušetříte za nedaňové výdaje roku 2008
Re: Vrácené soiální zabezpečení v roce 2
....sem si nevšimla.... to už neplatí Stanovisko MF z jednání KV KDP ze dne 27.11.07 ? Je změna?
Tam bylo (zprostředka) ..... je zdanitelným příjmem vrácený přeplatek na sociálním a zdravotním pojištění za období 2007 a starší. Pokud přeplatek vrácen nebude o zdanitelný příjem poplatníka, který nevede účetnictví, se nejedná. (!)
Pro info = panu Jaromírovi
Možná i vícekrát.....
Pro vysvětlení:
Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR konaného dne 27. 11. 2007
Příspěvek 200/27.11.07 – MF předkládá nové stanovisko – souhlas se závěry
předkladatele – příspěvek uzavřen
200/27.11.07 -
Stanovisko Ministerstva financí – NOVÉ
Souhlas se závěry předkladatele. Na základě doplňujícího dotazu předkladatele při
projednávání příspěvku MF doplňuje, že na straně poplatníka, který nevede účetnictví, je
zdanitelným příjmem přeplatek na sociálním a zdravotním pojištění za zdaňovací období 2007
a starší, vrácený příslušnou pojišťovnou počínaje r. 2008. Pokud přeplatek příslušnou
pojišťovnou vrácen nebude, o zdanitelný příjem poplatníka, který nevede účetnictví, se
nejedná.
Re: Tak jste mě pěkně zmátli!
Vendy, pan Vladimír 2 má jako specialitu zviklávat. Asi jste se s ním ješte na BC nesetkala, dlouho jsem ho tu neviděl. To tu bude zase veselo! :-))
Jinak tento závěr z KOOV přednáší jak Sedláková z MF, tak i Janoušek z FŘ pro Prahu. Děrgel uváděl původní názor, ještě před KOOV.
Nevylučuji změnu názoru do konce roku 2008, ale v současné době je na nezdaňování nevrácených přeplatků u sociální a zdravotní daně poměrně jednotný názor, s výjimkou pana Vladimíra 2.
Hezký den!
>>>Jinak tento závěr z KOOV přednáší jak Sedláková z MF,
>>>tak i Janoušek z FŘ pro Prahu. Děrgel uváděl původní
>>>názor, ještě před KOOV.
>>>
>>>Nevylučuji změnu názoru do konce roku 2008, ale v
>>>současné době je na nezdaňování nevrácených přeplatků
>>>u
>>>sociální a zdravotní daně poměrně jednotný názor, s
>>>výjimkou pana Vladimíra 2.
>>>
>>>Hezký den!
>>
>>Pane Pavle, nebyl jste to vy, kdo zastával jasný
>>názor
>>že vrácení těchto přeplatků je příjmem podle §7
>> a současně se počítá do celkových příjm z nichž se
>>vypočítávají výdaje procenty?
>
>Ten názor zastávám stále. Měl bych ho změnit? Máte
>nějaký judikát? Já jsem poměrně flexibilní. :-))
>
>Hezký den!
Ne, judikát zatím není, musíme počkat až "vyšáhnou" někoho, kdo nepostupoval podle §5/6 a 7/7 ZDP.
Ing. Sedláková uvádí v Poradci 1/2008
Podnikání ve sdružení bez právní subjektivity z hlediska daně z příjmů Ing. Eva Sedláková
1.1 Smlouva o sdružení mezi manžely
Jak již bylo uvedeno, okruh účastníků sdružení není v zákoně nijak omezen, jako účastníci tohoto smluvního vztahu nejsou tedy vyloučeni ani manželé, účastníky sdružení mohou být i pouze oni sami. V souvislosti s podnikatelskou činností manželů je třeba připomenout ustanovení § 318 zákoníku práce, které stanoví, že mezi manžely nemůže být pracovněprávní vztah. Právě z toho důvodu je řešením pro některé případy právě smlouva o sdružení uzavřená mezi manžely s příjmy z podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů. Důvodem k uzavření smlouvy o sdružení mezi manžely podnikateli v praxi často bývá i skutečnost, že manželé mají majetek ve společném jmění (dříve v bezpodílovém spoluvlastnictví) manželů a pokud nechtějí porušit platná ustanovení občanského zákoníku, nemohou mezi sebou obchodovat, tj. např. si navzájem prodávat zásoby zboží nakoupené jedním z nich.
Problematiku společného jmění manželů řeší § 143 a násl. občanského zákoníku.
---------------
>---------------
a =ASPI 30635 Rd 59 Caa47/2004
Není správný závěr, že fakturace mezi manžely, kteří nemají rozdělené společné jmění manželů, je z podstaty věci vyloučena. Z daňového hlediska je tento problém nutné posuzovat vždy v konkrétním případě. Jestliže totiž manželé podnikají každý samostatně na základě živnostenského oprávnění a jedná se tedy o dva samostatné podnikatelské subjekty, jde též o dva samostatné daňové poplatníky podle ustanovení § 2 odst. 1 zákona o daních z příjmů . Pokud mezi sebou v rámci činností stanovených živnostenskými oprávněními obchodují, mohou provádět i vzájemnou fakturaci, přičemž není podstatná okolnost, zda mají či nemají rozděleno společné jmění manželů s vyloučením majetku a závazků pro podnikání jednoho z nich nebo obou. Z daňového hlediska je podstatné pouze to, aby tímto nedocházelo k obcházení daňové povinnosti a fakturované částky byly v souladu s ust. § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů .
---------------
Co vy na to.? Že by tento 4 roky starý judikát neznala?
Spíše to vypadá, že mechanicky opisuje svoje předchozí rady. viz Poradce č. 3/2006
Zdaňování ostatních příjmů poplatníků – fyzických osob
V případě prodeje věcí movitých je třeba pamatovat na prodej věcí mezi manžely – podnikateli. Často se stává, že jeden z nich, např. manžel, ukončí v průběhu roku podnikatelskou činnost, na skladě mu zbudou neprodané zásoby a manželka si neprodané zásoby od manžela koupí. V takovém případě je třeba pamatovat na § 143 a násl. občanského zákoníku. Jedná-li se o manžele, kteří nemají zúžené společné jmění (dříve bezpodílové spoluvlastnictví) manželů, patří zásoby pořízené manželem za trvání manželství do společného jmění manželů a tedy manžel je manželce prodat nemůže.
…. Jednalo-li by se o manžele, kteří mají zúžené společné jmění manželů podle § 143a občanského zákoníku, může manžel zásoby manželce prodat….
Je co dodat?
Nic si z toho Vendulko nedělejte,osobně pana Vladimíra také neznám(tedy asi),ale jednoho Vladimíra znám a toho mi tento Vladimír hodně připomíná,je to takový účetní a poradce,který se hrozně rád ve všem dloube a dělá akorát kolem sebe zmatky.Někdy mám pocit,že svým klientům chce spíš ublížit než pomoc.Bohužel i tací kolem jsou :-) Hezký den Šárka
Re: Pro info = panu Jaromírovi
Takto tento problém zde byl již jednou presentován.
Bohužel, podstata je v tom sousloví =vrácen nebude,=.
Existuje jistá představa, že zápočet/kompenzace
vráceného přeplatku formou započítání ponechaného přeplatku na OSSZ proti povinným platbám záloh není V R Á C E N Í.
O něco výše se v zápise píše:
==2. Vrácené přeplatky pojistného na SP a ZP v případě poplatníků – fyzických osob, kteří
nevedou účetnictví, se považují za zdanitelný příjem, pokud souvisejí s předchozí platbou
pojistného na SP a ZP, která byla dle ZDP daňovým výdajem. V opačném případě se
přeplatky pojistného nezahrnou do základu daně v souladu s ustanovením § 23 odst. 4 písm.
e) ZDP.== viz
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-3EA9846B-65513871/cds/KV27112007.pdf
Pokud ovšem připustíme, že zápis KOP má vyšší právní sílu než zákon, pak jsou doporučovaná řešení že se nejedná o nutnost zdanit dle §5/6 ZDP, správná.
No a o tom to právě je. Podle toho zápisu se nemluví o zápočtu proti zálohám na 2008, ale o nevrácení. Ve mně to vyvolává dojem, že pokud se přeplatek vztahuje k daňově uznaným výdajům roku 2007 a je vrácen, jedná se jasně o zdanitelný příjem, o tom není sporu, pokud ho státu, potažmo OSSZ VĚNUJI !!!, tak ho nemusím zdaňovat :-). O zápočtu tu nepadlo ani slovo :-).
Zápočet bych opravdu viděl jako VRÁCENÍ a hned zase VYBRÁNÍ na zálohy (v jednom a tom samém časovém okamžiku).
NEVRÁCENÍ si představuji tak, že někomu něco půjčím a už mi to nevrátí, tedy mu to věnuji !!! :-).
Jestli on to ten stát (zastoupený MF ČR) nemyslel takhle ? Milý poplatníku, daruj mi svůj přeplatek a nemusíš ho zdaňovat.....
Přehled pro není darovací listina, naopak odd. 5 je přesně nazván
Použití přeplatku a je v souladu s textem §17/2 z. 589/1992 Sb:
Na žádost osoby samostatně výdělečně činné použije příslušná okresní správa sociálního zabezpečení přeplatek na pojistném vyplývající z přehledu podle § 15 odst. 1 na úhradu záloh na pojistném do budoucna, nejdéle však do konce kalendářního roku; za den zaplacení záloh na pojistném se přitom považuje den, kdy osoba samostatně výdělečně činná podala přehled podle § 15 odst. 1 spolu s takovou žádostí.
Z výše uvedeného vyplývá že žádné darování - ale účetně se tento
hezký způsob jara vypořádává zápočtem/kompenzací.
Teda pokud neuplatňuji zásadu že zápis KOV má větší právní sílu
než zákon. Také do výše vrácených přeplatků = do 13500,- Kč
se tím nemusíme nikterak zajímat, protože celkový dopad je 4999,50 a tím se nepřekročí hranici tr. činu. Doplatky a penále
hrozí pouze tehdy, pokud to praskne (nebo někdo to práskne) nebo se poplatník napráská sám (např. při podpisu souhlasu na žebračence)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.