Re: Nástup po mat. dovolené
to samé místo musíte držet půl roku, jakékoliv jiné místo ve firmě 3 roky.
pokud ho nepřijme, tak si myslím, že by měla následovat výpověď ze strany zaměstnance a tím pádem ani žádné odstupné (to jsem ale v zákoně neověřovala, spíš mi to přijde logické).
Není to tak. Pokud by se vracela po mateřské dovolené, máte ji zařadit na to samé místo (tzv. židli), pokud nebylo toto místo zrušeno. Pokud ano, má nárok na práci dle pracovní smlouvy. Po návratu z rodičovské dovolené jste povinni jí dát práci dle pracovní smlouvy (záleží tedy na tom, jak zní její druh práce ve smlouvě). Pokud by toto místo nebylo volné nebo bylo zrušeno, pak jí můžete nabídnout jiné, ale ona na to nemusí přistoupit. No a pak byste se dohodli na ukončení bez důvodu (bez odstupného) nebo s důvodem (a s odstupným) nebo by Vám nezbylo než jí dát výpověď (a odstupné). Ona sama není povinna výpověď dávat, ona může trvat na přidělování práce dle prac. smlouvy.
a jak to tedy chcete dělat při neplaceném volnu do čtyř let? prohlásit pracovní smlouvu za neplatnou? pokud trvá pracovní smlouva, tak se přiděluje práce podle pracovní smlouvy a je jedno, jestli se žena vrací po rodičovské dovolené nebo neplaceném volnu
Pokud se vrací po delší době, pak mám za to, že měla domluvené neplacené volno (pokud by neměla, tak by šlo o neomluvenou absenci a zaměstnavatel by jí prac. poměr zrušil). Takže předpokládejme, že se vrací po domluveném neplaceném volnu - pak je stále zaměstnankyní s platnou pracovní smlouvou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.