Re: sleva na dani, prosíím !
Pro Váš klid a hlavně ušetření další případné práce se ho zeptejte, zda tedy trvá na nepodepsání daň.prohlášení, že nebude požadovat příští rok zpětné podepsání. (Asi má dalšího zaměstnavatele, kde má daň.prohl. podepsané). Pokud by chtěl příští rok do 15.2. dopodepsat zpětně, tak bych ho asi přetrhla. (Hlavně by tento nesmysl se zpětným dopodepsáním měl ze zákona zmizet - přece každý ví, zda má někde podepsáno nebo nemá podepsáné daň.prohl., tak nač něco moci dopodepisovat po roce, aby MÚ s tím měla problémy, i když nyní je vlastně jednotná daň,tak už to nebude tak pracné, ale je to zbytečná práce navíc)
...............
Nevím jestli jste se neradovala předčasně :( Z § 38k odst.7 zák.o dani z příjmu si myslím vyplývá, že je možno prokázat a požádat i dodatečně za rok předcházející. Ale jak se tím probírám, už jsem z toho tak trochu blázen, tak kdyby prosím mohl dotyčný(á) napsat kde se to dá najít, že zpětné podepsání ze zákona zmizelo ?? Děkuji.
Ano, § 38 k odst.7 řeší případ, kdy poplatník nepodepíše prohlášení do 30 dnů po nástupu, pak může podepsat dodatečně v některém následujícím měsíci a může požádat o roční zúčtování (stihl podepsat ve zdaňovacím období).
Já jsem měl na mysli případ, kdy by nepodepsal do konce roku nikde (nestihl podepsat ve zdaňovacím období) a chtěl po skončení roku dodatečně podepsat a požádat o roční zúčtování. Zde nastala změna vypuštěním první věty v § 38ch odst.2. Zde se říkalo, že poplatníkovi, který ve zdaňovacím období neuplatňoval nárok na měsíční slevu na dani nebo na měsíční daňové zvýhodnění u žádného plátce daně, provede roční zúčtování poslední plátce daně,u kterého podepsal prohlášení k dani. Po zrušení této věty, si bude muset tento poplatník podat daňové přiznání a případné slevy si uplatnit v něm, protože zůstal v platnosti §38 odst.1, který vyžaduje podepsání prohlášení ve zdaňovacím období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.