Re: prohlášení k dani
No, to je situace....Jestli uplatnila pouze slevu na poplatníka, pak selským rozumem - podat dodatečné DP, zde uplatnit slevy pouze jednou a vyjde doplatek na dani. Napsala bych k tomu třeba nějaké vysvětlení. S paní na FU se dá určitě i osobně věc domluvit. Jestli obdržela daňový bonus, tak to mě ani nic nenapadá, ale nejspíš také přes FU, protože v každém případě to, co měl dostat FU dostala ona na základě uplatněných(neprávem) slev.
Maminka je důchodce, takže žádné slevy na dani neuplatňovala.
>>Prosím o radu, moje maminka podepsala 2x prohlášení
>>za
>>rok 2007. Podala si DP a pani na FU ho chce
>>samozřejmě
>>opravit. Nikdo ze zaměstnavatelů jí opravovat nic
>>nebude, protože mají to prohlášení podepsané.
>>Co s tím může udělat? Podat dodatečné DP? A jak? Od
>>jednoho zaměstnavatele si má sama vypočítat jinou
>>daň?
>>Moc děkuji za jakoukoliv radu.
> No, to je situace....Jestli uplatnila pouze slevu na
>poplatníka, pak selským rozumem - podat dodatečné DP,
>zde uplatnit slevy pouze jednou a vyjde doplatek na
>dani. Napsala bych k tomu třeba nějaké vysvětlení. S
>paní na FU se dá určitě i osobně věc domluvit. Jestli
>obdržela daňový bonus, tak to mě ani nic nenapadá, ale
>nejspíš také přes FU, protože v každém případě to, co
>měl dostat FU dostala ona na základě
>uplatněných(neprávem) slev.
i když se jedná o důchodce, který nepobíral slevy, přesto nesmí mít podepsané daň.prohl. u více zaměstnavatelů (neznalost zákona neomlouvá nikoho)
pokud v zaměstnání měla vždy příjem nad 5000 Kč, tak se jedná o zálohovou daň - provede daň.př. a daň doplatí, pokud měla v některém v měsíci méně než 5000 Kč, měla být provedena srážková daň a ta do RZD nepatří
Už se stalo, teď vám zbývá jen provést opravu.Tam, kde podepsala jako první bych nechala jak je a opravila bych druhého zaměstnavatele.Podle výplatních pásek v jednotlivých měsícíh bych přepočítala daň.Při nepodepsaném prohlášení by správně v měsících s příjmem do 5.000,- byla daň (srážková) 15 % a v měsících s příjmem nad 5.000,- měla být daň (zálohová) nejméně 20 %.Vypsala bych na přílohu jednotlivé měsíce a skutečnost která byla a která měla být a nedoplatek porovnala s tím co vám vyšlo na DP a co jste předpokládám už doplatili.Jiný způsob opravy mi nenapadá.Třeba někdo poradí jiný postup.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.