Re: Dovolená a mateřská ??
předpokládám, že nebyla nemocná do 5.6. nebo neměla neplac. volno,OČR apod.
musíte spočítat zameškané PD za dobu 1.1.. - 30.11. (vychází mi 128PD pokud byla jen nemocná jak uvádíte)a to musíte zkrátit nárok na dovolenou
za 100 PD a za každých dalších 21PD vždy o 1/12 celor. nároku
pokud šla na mateřskou dovolenou (začala pobírat PPM) 1.12., ppotom jí skončí 13.6. (snad to mám dobře, když je přestupný rok)
a potom může požádat o čerpání dovolené (zůstatek dovolené za r. 2007 - nezapomeňte pokrátit za nemoc - a celý nárok dovolené, tj. 20 PD za r. 2008) mat. dovolená se počítá jako odprac. doba pro nárok dovolené
takže žádné proplácení!! Aby měla nárok na proplacení dovolené, musel by jí skončit PP.
Pokud tedy požádá písemně o čerpání dovolené (od - do), potom po vyčerpání dovolené požádá zaměstnavatele (také raději písemně) o čerpání rodič. dovolené - může až do 3 let dítěte. Déle ne, pokud by chtěla být s dítětem např. do 4 let dítěte doma, potom by si musela požádat u zaměstnavatele o neplac. volno, ale to není povinen zaměstnavatel povolit.
Děkuju moc za odpověď.
Takže jenom pro pořádek, za rok 2007 má nárok na 20 - 3(co vybrala před nemocí) - 3 (pokrácené za nemoc) + kolik za rok 2008 ? A to jí dáme jako čerpání dovolené v červnu až ukončí pobírání PPM od sociálky ? Děkuji jste zlatíčko. Ani nechápu proč doletěla na mě teď když ještě čerpá PPM od sociálky.
To zase záleží na tom, jestli si požádá ihned po mateřské dovolené o čerpání, nebo jinak, když ukončí 13.6 mateřskou, pak půjde na rodičovskou, tak rodičovská není výkonem práce a za dobu od 14.6 - 31.12. spočtete dny a budete krátit. Já bych jí ale nic neradila a řvát na sebe už vůbec nenechala, to jsou její povinnosti a volba ne vaše.
Ale proplatit nemůžete !!! Ona si musí požádat o ČERPÁNÍ . A vy ještě přece nevíte, jestli si po ukončení požádá nebo ne. Neodbytná nebo ne - odkázala bych ji na zákoník práce, s tím, že vy nejste povinna ji nic vysvětlovat, a ani to po vás nemůže žádat, když se tak chová. Za rady právníkovi by taky musela platit. Já radím jen těm, kteří se chovají slušně. Osobně bych ji vyhodila.
Dobře a když mi teda dojde se žádostí, že chce čerpat dovolenou, tak tam musí napsat kolik dní bude čerpat ? Tak ji třeba řeknu, že může čerpat dovolenou z roku 2007 a je to. A jak je to s tím, že až ji OSSZ přestane vyplácet PPM a ona bude tedy "čerpat" dovolenou, pak od kdy bude moci čerpat mateřskou, kterou vyplácí vlastně sociálka nebo teď to myslím spadlo pod úřad práce. Už mi to asi moc hrabká v hlavě, a to je dneska tak krásné počasí, alespň tady u nás v Hodoníně. Jinak Vám milá paní moc děkuju, jste moc hodná a ochotná poradit a pomoct.
Pokud zažádá o čerpání dovolené bezprostředně po mateřské dovolené, má nárok na tu pokrácenou z r.2007 (mám dojem, že jste psala 14) + celou dovolenou za rok 2008 tedy 20 (celkem 14+20)- za ten rodičák nic nekrátíte. Ona bude bezprostředně po PPM od OSSZ čerpat dovolenou a následně rodičovskou dovolenou (o tu si musí u vás zažádat). Zároveň s tím už bude pobírat od ÚP rodičák.
ano, o vše musí žádat (nikdo jí nic bez žádosti nedá) - ani rodičovský příspěvek jí bez žádosti nedají (nejste povinna jí toto sdělovat)
vše o MD, RD, krácení dovolené apod. najdete v Zákoníku práce
např. § 195-198§ 217 odst. 5, § 218 odst. 3, § 216odst. 3, § 223 odst. 1
No když to shrnem - slušně se chovajícím vždy vypočítám na co mají nárok a řeknu, kdy a jak si mají požádat, neslušně se chovající, stylem já mám nárok a vy se třeba po ... ty odkážu na pracovní smlouvu, eventuelně informaci, kterou zaměstnavatel musí do 1 měsíce po uzavření pracovního poměru písemně zaměstnanci předat a kde musí být uveden odkaz na § zákoníku práce, podle kterého se řeší dovolená. Takže bych paní klidně v tom nechala vymáchat a postupovala podle toho jak a o co si PÍSEMNĚ požádá. Když chcete čerpat dovolenou, taky musíte zaměstnavatele požádat odkdy - dokdy. Jestliže si napíše žádost, že chce čerpat dovolenou z roku 2007 a za rok 2008 bezprostředně po skončení mateřské - nic nebudete krátit a poskytnete dovolenou - zbytek za rok 2007 + celou za rok 2008. Jestliže se nepožádá, poskytnete dovolenou až po skončení rodičovské (o kterou ale také musí požádat), a to už bude nárok za rok 2008 krácen. Takže podle toho, jak se paní zachová.
Přesně tak, jak je uvedeno v příspěvcích níže. Sdělte jí, jak již bylo uvedeno, že dle ZP nelze proplatit nevybranou dovolenou za r2007. Musí se vybrat, ale čerpat ji může až po skončení doby, za kterou pobírá PPM. Dříve ji čerpat nemůže (nelze čerpat D v době pobírání PPM). Musí si tedy o čerpání požádat před ukončením pobírání PPM a zároveň uvést, zda chce čerpat spolu s D za r.2007 i D za r.2008. Začne tedy čerpat v tom červnu a nárok by byl (pokud bude čerpat i D za r.2008) těch 15,5 za r.2007 + 20 dnů celá D za r. 2008 tj. celkem 35,5 dne D. Teprve po vyčerpání této D by nastoupila na rodičovskou dovolenou, o kterou by rovněž před jejím nástupem požádala. Už vlastně jenom opakuji co bylo uvedené a asi je Vám vše už jasné, tak jen pro Vaši kontrolu jsem uvedl i spočítaný nárok D (to kvůli tomu, že jsem taká z Hodonína).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.