Re: Nepl. volno-stěhování-prosím pí Jiřk
Neplatit. Nejde o neplacené volno (které je vždy omluvené, neomluvené není nikdy, to by se pak nazývalo neomluvenou absenci), ale o volno bez náhrady mzdy, což je rozdíl. Zákon určuje, v kterých případech musí zaměstnavatel zaměstnance uvolnit z práce (dát mu volno). Někdy to má zaměstnanec s náhradou mzdy, někdy bez náhrady - např. návštěva lékaře, svatba, pohřeb, stěhování... Pokud se stěhuje a není to v zájmu zaměstnavatele, má nárok na uvolnění bez náhrady mzdy. Za toto volno se žádné zdrav. pojištění neodvádí. V případě, že zaměstnanec potřebuje volno pro případ, který není uveden v zákoně, pak si může se zaměstnavatelem vyjednat poskytnutí neplaceného volna - za každý jkalendářní den tohoto neplaceného volna se pak zdravotní pojišťovně musí odvést 13,5% z poměrné části minimální mzdy - toto hradí 1/3 zaměstanec a 2/3 zaměstnavatel. Ten ale může podmínit poskytnutí neplaceného volna tím, že si celých 13,5% uhradí zaměstnanec sám. A pak jsou případy, kdy zaměstnanec jen tak nepřijde o práce. Pak to zaměstnavatel vyhodnotí jako neomluvenou absenci a za každý den neomluvené absence mu srazí 13,5% z poměrné části minimální mzdy zdravotní pojištění.
Dobrý den paní Jiřko, tak mi to nedalo a po roce jsem se opět dotázala na VZP, opět paní nevěděla, ale ochotně mi slíbila, že mi to zjistí. Po poradě s kolegyněmi mi sdělila, že za toto omluvené volno, při kterém se nevyplácí náhrada mzdy MUSÍM odvést ZP, protože není vyjmenováno v příručce, kterou mají, jako volno, za které se odvádět nemusí (např. OČR). Takže jsem tam, co před rokem a jelikož nemám o co se opřít v zákoně, asi ZP radši odvedu.
Já nevím, co oni mají nebo nemají v příručce, každopádně tento nárok na volno je vyjmenován v příloze nařízení vlády 590/2006 - jiné důležité překážky v práci. Za dny bez náhrady mzdy za tyto důležité překážky se zdravotní pojištění neodvádí. je to stejné, jako když jde k lékaři v pracovní době i když mohl jít mimo pracovní dobu - také to nemá s náhradou mzdy, nebo jako když má svatbu - také je 1 den bez náhrady mzdy.
Zákon o veřejném zdrav. pojištění §9 říká, že zaměstnavatel má povinnost hradit pojistné za dobu, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu. Jenže uvedené případy (stěhování, lékař, svatba..) nejsou volnem bez náhrady příjmu v tomto smyslu, ale jiné důležité osobní překážky určené zákonem. Tady si zaměstnavatel nemůže vybrat, zda mu volno poskytne či ne, protože mu to nařizuje zákon.
tohoto neplaceného volna se pak zdravotní pojišťovně
>>>musí
>>>odvést 13,5% z poměrné části minimální mzdy - toto
>>>hradí 1/3 zaměstanec a 2/3 zaměstnavatel. Ten ale
>>>může
>>>podmínit poskytnutí neplaceného volna tím, že si
>>>celých
>>>13,5% uhradí zaměstnanec sám. A pak jsou případy, kdy
>>>zaměstnanec jen tak nepřijde o práce. Pak to
>>>zaměstnavatel vyhodnotí jako neomluvenou absenci a za
>>>každý den
>>>neomluvené absence mu srazí 13,5% z poměrné části
>>>minimální mzdy zdravotní pojištění.
>>
>>Dobrý den paní Jiřko, tak mi to nedalo a po roce jsem
>>se opět dotázala na VZP, opět paní nevěděla, ale
>>ochotně mi slíbila, že mi to zjistí. Po poradě s
>>kolegyněmi
>>mi sdělila, že za toto omluvené volno, při kterém se
>>nevyplácí náhrada mzdy MUSÍM odvést ZP, protože není
>>vyjmenováno v příručce, kterou mají, jako volno, za
>>které se odvádět nemusí (např. OČR). Takže jsem tam,
>>co
>>před rokem a jelikož nemám o co se opřít v zákoně,
>>asi
>>ZP radši odvedu.
>
>Já nevím, co oni mají nebo nemají v příručce,
>každopádně tento nárok na volno je vyjmenován v příloze
>nařízení vlády 590/2006 - jiné důležité překážky v práci. Za
>dny bez náhrady mzdy za tyto důležité překážky se
>zdravotní pojištění neodvádí. je to stejné, jako když jde
>k lékaři v pracovní době i když mohl jít mimo pracovní
>dobu - také to nemá s náhradou mzdy, nebo jako když má
>svatbu - také je 1 den bez náhrady mzdy.
Pro podporu tvrzení p. Jiřky uvádím :§ 3 odst.9 zák.592/1992 Sb.
9) Minimální vyměřovací základ zaměstnance se snižuje na poměrnou část odpovídající počtu kalendářních dnů, pokud
b) zaměstnanci bylo poskytnuto pracovní volno pro důležité osobní překážky v práci.
No nevím jestli z tohoto snížení min. vyměřovacího základu to nějak vyplývá. Navýšení vyměřovacího základu o prac. volno bez náhrady se posuzuje zvlášť a navíc "jiné důležité překážky" o nichž mluvila Jiřka jsou jiné než "důležité osobní překážky v práci".
Ale souhlasím s Jiřkou, že se z nich ZP neodvádí. Odvádí se z ostatních neuvedených v těch "jiných důl.přek.v práci" tj. neplaceného volna.
Ovšem rozumím Dáši. Ono je v zákoně skutečně jenom uvedeno, že se odvádí z pracovního volna bez náhrady příjmu. Obecně však prac. volno bez náhrady příjmu může být jednak to uvedené v těch "jiných důležitých přek. v práci" a jednak ostatní tam neuvedená prac. volna bez náhrady příjmů (tj. neplacené volno). Asi to mělo být v zákoně upřesněno, že se odvádí z prac. volna bez náhrady s příjmů s VÝJIMKOU PRAC.VOLNA BEZ NÁHRADY PŘÍJMŮ UVEDENÉHO V "JINÝCH DŮLEŽITÝCH PŘEKÁŽKÁCH V PRÁCI" podle přílohy k ZP NV č. 590/2006 Sb.
Proto sám nevím, čím bych vyvrátil tvrzení té paní z VZP, že musí srazit ZP např. z té účasti na svatbě, protože to skutečně zákon jasně neupřesňuje.
Nějaký odborný výklad jsem nenašel, našel jsem jen KS Dopravního podniku Praha, kde mají uvedena prac.volna, která zaměstnancům poskytují a na str. 14 bod 5.1.8. je uvedeno, z kterých se ZP odvede (jsou uvedena " neplacená volna" a tedy za ostatní prac. volna v KS uvedená "jiné důležité prěkážky v práci " zdrav. pojištění neodvádějí). Ta KS je k nahlédnutí zde:
http://oodpm.cz/obrazky/ks08_09.pdf
Definitivní závěr VZP
Tak dneska mi zavolala paní z VZP a sdělila mi oficiálně, že za stěhování (potažmo ostatní volna bez náhrady mzdy v NV 590/2006 Sb.) se NEODVÁDÍ ZP a vztahuje se na to § 3 odst. 9, písm. b zák. 592/1992 Sb. Takže pí Jiřka i ostatní měli pravdu (o tom já jsem nepochybovala, ale jsem srab a dokud to nemám potvrzeno od těch, co mi chodí na kontroly ....) Díky všem, co se této debaty zúčastnili a přeji krásný víkend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.