Re: Průkaznost m2 pro výstavbu soc.bydle
Dle mého názoru se jedná o vedlejší stavby , na které se vztahuje vyjádření MF ČRhttp://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/219_629.html?year=PRESENT
takže vždy základní sazba.Ale potřebovala bych názor na průkaznost m2 podlahových ploch při realizaci VNITŘNÍCH bazénů ,kde je sazba 5% do 350 m2, ale metry mi musí někdo potvrdit.
Díky za názory.
Kdo potvrdí? Objednatel. Jak? U nové výstavby kolaudačním rozhodnutím nebo souhlasem s ohlášením stavby. Jako u každé jiné činnosti související s § 48 nebo 48a.
Sazba? Pokud splní podmínky § 48a ZDPH, snížená sazba 9%.
Když nemám důkazní prostředky, nemohu použít sníženou sazbu.
A pokud se týká venkovních bazénů? Zákony se mění. Otázka příslušenství k věci hlavní (BD, RD dle § 48 nebo 48a) se sníženou sazbou už funguje čtvrtý měsíc (včetně ministerského stanoviska - samozřejmě toho aktualizovaného pro rok 2008).
Díky, ale v 99% bazény nespadají do drobných staveb , které může investor prohlásit za píslušenství.Takže jsem zase v 19% DPH. Co se týká kol. rozhodnutí - je to velmi nepravděpodobné, že bazén je dokončen až v době kolaudace- je to podstatně dřív /příklad rok před kolaudací/,ale já čekat s vystavením faktury nemůžu.Ve stav.povolení m2 nejsou uváděny,nehledě na to, že k navýšení m2/ale i snížení / může dojít v průběhu výstavby, kdy já jsem již dávno s dodávkou hotova.Takže zase nemám průkazný materiál.
S tou kolaudací jsem se upsala, myslela jsem stavební povolení nebo souhlas s ohlášením - to musí mít každá stavba.
Když nemáte důkazní prostředky, tak dáte základní sazbu, jako u ostatních prací.
Zpět k bazénům. Proč pořád píšete o drobných stavbách? ZDPH se neodvíjí od stavebního zákona. § 48 a 48a vychází z df. příslušenství dle § 121 ObčZ. Když vlastním nebo stavím RD (splňující kritéria), prohlásím bazén za příslušenství RD a mám nárok na sníženou sazbu. Tak to funguje i s přípojkami, čističkami, garážemi, zahr. domky, ploty ...
První vlaštovka (spíše takové naťuknutí) se objevila už někdy koncem roku - když zapátráte na CDS, najdete např.
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA9846C-B394A72E/cds/xsl/legislativa_metodika_8291.html?year=
Na toto téma se vedla celá řada diskusí, i na tomto fóru toho najdete dost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.