Re: OT FÚ úrok z prodlení
A oni vám ten nadměr započetli bez vašeho vědomí? Nebo jste o to žádali. U nás mi řekli, že bez naší vlastní žádosti rozdílné druhy daní sami nezapočtou.
Být vámi, zajdu na FÚ se všemi vašimi zaplacenými daněmi i nároky na DPH a domluvím se napřímo, co po vás vlastně chtějí a jak to případně srovnat.
Pokud je dohodnutý splátkový kalendář na doplacení DPPO, pak automaticky započítávají přeplatky na ostatních daních (to mi bylo řečeno přímo z FÚ). Na každý zápočet samozřejmě poslali "rozhodnutí". Jenom při výpočtu úroků tato rozhodnutí nebrali v úvahu.
Nakonec jsem na FÚ nevolala, už dopředu vím, jakou odpověď bych od správce daně slyšela ("on to tak vypočetl počítač") :-(.
Podali jsme písemnou reklamaci. Stejně se proti platebnímu výměru nelze jinak než reklamací bránit. Bohužel, částku podle platebního výměru uhradit musíme do osmi dnů, ale reklamaci vyřídějí do 30 dnů... (podle mého výpočtu máme platit o polovinu menší úroky, než co nám poslali jejich výpočet!)
Dobrý den, firma dlužila doplatek DPPO za rok 2006 (spl.30.6.07),
měla povoleno zaplatit daň ve splátkách (30.9.07, 31.12.07, 31.03.07). Zároveň měla v měsících 6-8/07 nadměrný odpočet DPH, které FÚ nevrátil, ale započetl na dlužnou DPPO a to tak, že k 30.9.07 byla DPPO zaplacena.
Teď mám v ruce platební výměr na úrok z odložené částky, kde nám vůbec nezohlednili započtené nadměrné odpočty DPH a do původních splátek nám počítají zálohy na DPPO 2007...
Už jste se s tím někdy setkali?
>>
A oni vám ten nadměr započetli bez vašeho vědomí? U nás mi řekli, že bez vlastní žádosti rozdílné druhy daní sami nezapočtou.
>
Pokud je dohodnutý splátkový kalendář na doplacení DPPO, pak automaticky započítávají přeplatky na ostatních daních (to mi bylo řečeno přímo z FÚ). Na každý zápočet samozřejmě poslali "rozhodnutí". Jenom při výpočtu úroků tato rozhodnutí nebrali v úvahu. Nakonec jsem na FÚ nevolala, už dopředu vím, jakou odpověď bych od správce daně slyšela ("on to tak vypočetl
počítač") :-(. Podali jsme písemnou reklamaci. Stejně se proti
platebnímu výměru nelze jinak než reklamací bránit. Bohužel,
částku podle platebního výměru uhradit musíme do osmi dnů, ale reklamaci vyřídějí do 30 dnů... (podle mého výpočtu máme platit o polovinu menší úroky, než co nám poslali jejich výpočet!)
Já mám pocit, že úroky z prodlení se vypočítavají pořád z původní výše dluhu a to až do jejího úplného zaplacení.
Jednou jsem si opsala tento vzoreček a úroky z prodlení mi vyšly přesně:
Např.: 24204,- Kč (dluh celkem) : 365 (dny v roce) = 66,312 x 16,50% (sazba) = 10,94 (Kč/dluh za den) x 5 (počet dní v prodlení) = 54,71,- Kč (dluh vúči FÚ).
Ovšem i jestli to máte dopočítané dobře, stejně vám nezbude nic jiného, než jak říkáte. Zaplatit do 8 dní a pak čekat a čekat, než jak to dopadne podle odvolání.
Držím palce, ať vám to aspoň ve výsledku vyjde k vaší spokojenosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.