Re: Stravenky v restauraci - daňová evid
Nastíním ještě jak bych to asi udělal. Příjem stravenek od zákazníka bych normálně zahrnul do denních tržeb a na základě dokladu o odevzdání stravenek bych si uplatnil pouze jejich provizi do nákladů. Daňově by to mělo být v pořádku ale účetně fakt nevím.
Jak postupuji já:
1) v DE eviduje denní tržby jako příjem hotovosti bez rozlišení, zda hradí v Kč nebo stravenkami. Pouze na výkazu denní tržby je uvedeno, kolik předávají hotovosti v Kč a kolik a v jaké hodnotě stravenek.
2) Stravenky předány k výměně eviduji:
= pokud bude úhrada provedena na účet:
- částku provize do prov. režie
- čásku, kterou obdržíme na průběžné položky
= pokud je úhrada za výměnu v hotovosti:
- pouze částku provize do prov. režie
3) V případě úhrady na účet - přijatá platby proti průběžným položkám.
Já jsem jednou četla v PORADCI, že příjem za stravenky se má v DE uvádět do deníku až v momentě úhrady od firmy zabývající se prodejem stravenek. Tak to také praktikuji. Do příjmu dám celou částku za odevzdanmé stravenky a do režie jejich provizi.
To snad nemůže myslet někdo vážně. Já prodám službu (oběd) a dostanu zaplaceno penězma nebo stravenkou. Pro mne je to zdanitelný příjem a to i v DE. Pokud bych postupovala tak, jak je uvedeno výše, pak bych např. prodej ve stravovacím zařízení za 11+12/2007 hrazený stravenkami a stravenky vyměněné až v roce 2008 zdaňovala jako příjem roku 2008?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.