Re: potvrzení o zaměstnání- kdy vydat
nechce se mi věřit, že zaměstnavatel takovéto informace dává (možná by stálo za to tuto informaci u předchozího zaměstnavatele ověřit) - může se také stát, že ZL zaměstnanec má, ale může tam být uvedený § ukonč. PP (hrubé poruš.), exekuce apod. - tedy informace, se kterými je lépe se nechlubit, ale ZL by nový zaměstnavatel měl vyžadovat (nemoc. dávky jsou přílohou k tomuto ZL)
ZL být vydán musí - viz Zák.práce (§ 313)
>>>dobrý den. Do 15 dnů od skončení pracovního poměru je zaměstnavatel povinen vydat zápočtový list a to buď osobně a nebo zaslat poštou domů na doručenku do vlastních rukou. My máme experta, co byl propuštěn na § 55 tak vím, že osobně si pro něj nepříjde, tak jsem mu ho poslala poštou, ale vzhledem k tomu, že je hlášen na obecním úřadě tak počítám, že se nám to vrátí. A pokud u nového zaměstnavatele nenahlásí minulého zaměstnavatele, tak nikdo nic vědět nebude. Dá se to sice zjistit přes sociálku, ale v rámci dnešní ochrany osobních údajů Vám nikdo nic říct nemusí.
>>>>>pani W.e.n.d.y v žádném případě jsem nemyslela Vás jako experta. Možné to je, že čekají až ukončíte nemoc, protože se předpokládá, když marodíte, tak zápočťák nepotřebujete a až donesete ukončení neschopenky, tak Vám do ruky hned dají zápočťák. Já jsem pouze u toho experta chtěla říci, že někdy se zaměstnanci vymlouvání na to, že jim zaměstnavatel nechce vydat ZL a ono je to přesně tak, jak popisuju, že je vlastně ten zápočťák nedoručitelný, protože se po těch lidech slehne zem a já toho zaměstnance nikde honit nebudu.
O vydávání dokladů jsem tu už psala vícekrát: potvrzení o zaměstnání je povinen zaměstnavatel vydat v den skončení prac. poměru a neuvádí se v něm nemoc (já do něj píšu, že dny nemocí jsou vypsány na zvláštním potvrzení). Není povinen ho zasílat, takže se s firmou musíte domluvit, aby ho zaslali. Dalším potvrzením je potvrzení o promaroděných dnech - to potvrzuje ten, kdo nemocenské dávky vyplácí a potvrdí ho až nemoc skončí. A dalším potvrzením je potvrzení o průměrném výdělku - vydává se na žádost zaměstnance. Vymáhání dlužné mzdy nebo odstupného je další věc.
>>>>>omlouvám se, přehlédla jsem se o řádek, mělo by to být skutečně v den skončení pracovního poměru,my ho vystavujeme také okamžitě, pouze je tu problém, jsme malá organizace, já musím nemocnost nechat potvrdit sociálkou a nemocnost už se zase nevykazuje zvlášť na papír, ale rovnou v zápočťáku (neustále mění systém) a bohužel to nestihnu mu ho vydat v den skončení. co kdyby mi přinesl nemocenskou ve 14.00 hod a pokud není úřední den, tak se v 15.00 hod na úřad nedostanete. teorie je hezká věc, ale praxe je něco jiného
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.