Re: daň srážková nebo zálohová
Taky prosím o radu,
přihlásil jsem nás jako plátce srážkové daně, protože máme v plánu DPP. Teď jsem znejistěl, protože práci pro nás budou vykonávat studenti. Myslel jsem, že podepíšou prohlášení k dani a srážková se bude posílat nižší. Mýlím se? Jakým způsobem to mám nejjednodušeji udělat? Moc děkuju za info.
Díky.
To potom ale vznikne povinnost pravidelně odesílat měsíční přehled o zaplacené záloze na Fú, že? U té srážkové to je jen jednou za rok souhrn. Je to opravdu jen o tom, nebo něco se sociálkou a ZP?
Když student nepodepíše prohlášení a my odvedeme celou daň, má šanci dostat od Fú tu daň ještě zpět sám?
Pokud nepodepíše prohlášení a bude mít příjem do 5000, potom bude mít daň srážkovou a tu mu už FÚ nevrátí. Pokud ale bude mít nad 5000, bude mít daň stejně zálohovou. Stejně tak se může stát, že vám podepíše zpětně - třeba až za půl roku -a vy mu budete přepočítávat veškeré mzdy.
Na FÚ se žádný měsíční přehled nezasílá. Vyúčtování se posílá jen 1x ročně vždy do 20.2. - stejně jako u srážkové daně, akorát je to jiný formulář s přílohou. Pokud budete mít jen dohody o provedení práce, tak z těch se pojištění neodvádí, proto na sociálku ani ZP nic nehlásíte. Ale i u DOPP musíte vést mzdové listy. Když nepodepíše prohlášení a jeho příjem bude do 5000 Kč, bude mu z toho sražena srážková daň, ta se nevrací. Rozhodně ať prohlášení podepíší (pokud mohou, prohlášení totiž může být podepsáno v tomtéž období - měsíci - pouze u jednoho zaměstnavatele). Příklad: měsíční hrubá odměna 10000 Kč, daň 1500 Kč, po uplatnění slevy na poplatníka daň 0. Čistého 10000 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.