Re: položky Fa rozúčtovat?
My dáváme materiál na 501 a dopravu účtujeme na analytiku 518. Na konci roku tuto analytiku přepočítáme, abychom zjistili, kterou částku můžeme dát přímo do nákladů. Tak nám to bylo vyloženo při kontrole finančního úřadu. Samozřejmě říkal, že lze dopravu přidávat i k ceně materiálu, prý záleží na nás.
Mám dojem, že neznáte zákon o účetnictví a pojem požizovací cena zásob. Vše, co souvisí s pořízením zásob - tj. např.přeprava, balné, celní poplatky při pořízení ze třetích zemí, poštovné apod. - patří do ceny zásob - tedy na účet 501, příp. na jeho analytiku. V žádném případě na účet 518!!
>>>>Mám fa, na které jsou položky za materiál a za
>>>>dopravu
>>>>tohoto mat. Rozúčtovávám na 501 a 518. Moje
>>>>předchůdkně účtovala vše na 501. Může být vše na
>>>>spotřebě nebo
>>>>je nutné položky rozdělit a vše, co účtovala od
>>>>začátku
>>>>roku předělat? Děkuji
>>>
>>>Dávám vše na 501 a dopravu zahrnuji do ceny
>>>materiálu.
>>
>>My dáváme materiál na 501 a dopravu účtujeme na
>>analytiku 518. Na konci roku tuto analytiku
>>přepočítáme,
>>abychom zjistili, kterou částku můžeme dát přímo do
>>nákladů. Tak nám to bylo vyloženo při kontrole
finančního
>>úřadu. Samozřejmě říkal, že lze dopravu přidávat i k
>>ceně materiálu, prý záleží na nás.
>Takže je obojí v pořádku a můžu klidně spát. Jen mi
>zajímá, jak je myšleno to přepočítání? Vždyť v nákladech
>to už je. Nebo jde o přiznání? Teď trochu nechápu.
Přepočítáním asi paní Majka myslí to, že část dopravy, vztahující se k materiálu, který zůstal na skladě, nepatří do nákladů.Takže na konci roku to musí z nákladů vyloučit. Považuji to za zbytečně pracné a navíc §25 zákona o účetnictví a zejména pak §49 Vyhlášky č.500/2002Sb., zcela jasně definují, které náklady patří do pořizovací ceny zásob, takže účtování dopravy na 518 není možné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.