Re: Překážka na straně zaměstnavatele
Jsem doma, protože zaměstnavatel zrušil mé pracovní místo a já jsem odmítla přijmout jiné, protože neodpovídalo mé kvalifikaci. Zaměstnavatel mi měl doručit výpověď do konce dubna 2008. 29.4. jsem našla ve schránce výzvu, abych se dostavila do 30. 4. k zaměstnavateli, jinak se mnou zahájí řízení o porušení zákonných povinností. Bohužel jsem v té době nebyla doma, vrátila jsem se až 1.5. Jaké zákonné povinnosti jsem porušila?
Jde také o to, jestli jste čerpala ty dva dny dovolenou. Pokud zaměstnanvatel zrušil Vaše pracovní místo a nenabídl Vám nové přiměřeně k vaší kvalifikaci, máte nárok na odstupné podle §67 ZP.
Je lepší se rozumně dolmluvit Pokud dostanete výpověď, měla by být výpovědní doba 2měsíce. Pokud s Vámi rozváže pracovní poměr dohodou, lze jej ukončit k datu dohody.
Jde o to, že pokud zaměstnavatel nemá pro zaměstnance práci, pak mu platí prostoje. To ovšem neznamená, že zaměstnanec může sám od sebe zůstat doma. Musí docházet do práce, i kdyby tam měl jen postávat. Pokud Vám zaměstnavatel na tu dobu nenařídil čerpání dovolené nebo jste si s ním nedohodla, že můžete zůstat doma, pak vlastně máte neomluvenou absenci.
Zajímavý problém, který svědčí o tom, že mezi Vámi a zaměstnavatelem nefunguje normální (lidská, slušná) komunikace. (OT: jenom mě to přesvědčuje, jak je dobré si takové věci nechat dát písemně).
Pokud Vás nechal doma, tak Vám měl říci dobu a taky pravidla komunikace - mobil ap. Otázka taky je, proč jste nebyla doma, když jste očekávala výpověď. Mohl by Vám hodit na krk tzv "A". Můj názor.
Samého by mě zajímalo, jaké mám povinnosti, pokud bych byl doma z důvodu překážek.
Žádné- pokud Vám zaměstnavatel nemůže plřidělovat práci a platí náhradu ve výši prům.výdělku, tradovalo se, že musíte pěkně tiše sedět doma nebo dokonce na pracovišti. Nová doba - nový výklad praví, že pokud zaměstnavatel nepřiděluje práci a máte nárok na náhradu, nemůže po vás požadovat, abyste "vysedával" v práci
( i pro něho je to neekonomické) natož doma.Samozřejmě, musí se jednat o zákonnou překážku na straně zaměstnavatele a určuje to tak zaměstnavatel , ne že mu zaměstnanec oznámí, že tedy
do práce přestává chodit.
Někteří zaměstnavatelé používají ony "překážky" u zaměstnanců, kteří ve firmě končí (výp. lhůta či dohoda o skončení pp), a je pro firmu výhodnější, aby tam dočný ani nedocházel (a nemohl škodit) Odevzdá prac. pomůcky a jde na pokyn "domů".
Někteří zaměstnavatelé používají ony "překážky" u zaměstnanců, kteří ve firmě končí (výpověď nebo dohoda o skončení pp), a je pro firmu výhodnější, aby tam dočný ani nedocházel (a nemohl škodit) Odevzdá prac. pomůcky a jde na pokyn "domů".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.