Re: půjčka v sro - zahajovací rozvaha
Já bych to zaúčtovala jako úbytek peněz buď z účtu nebo z pokladny, dala bych to na pohledávku za společníkem. 355/221 Jde o firemní peníze!Takže je stejně jednou budou muset vrátit. Pohledávka tam bude stále viset!!! ( 701/325 bych neúčtovala, pokud by si s.r.o. půjčilo peníze, pak bych účtovala o závazku, ale vždy jako příjem peněz; 221/xxx)
Nevím, jestli mi je odpověď jasná. Oni si totiž ti jednatelé půjčili od fyzické osoby, aby mohli splatit vklad před zapsáním do OR. V momentě zapsání do OR a zpřístupnění bú tyto peníze vybrali a vrátili té fyzické osobě. Ale mohou toto vůbec udělat? Vždyť ty peníze jsou již v majetku společnosti ne? Oni by je tedy měli vrátit?
Děkuji za trplěivost, je to mé první sro
Souhlasila bych s Lucou. Měli povinnost složit vklad, to učinili. Druhá věc je, odkud na to vzali - ale mám zato, že se jedná jejich naprosto soukromou záležitost, nikoliv o záležitost s.r.o., které teprve vznikalo. Kdyby vyloupili bankomat, tak by původ peněz nijak nedokládali (pravděpodobně, to je příklad přitažený za pačesy)..Podle mne neměli jen tak vybrat částky z s.r.o. na vrácení svých soukromých půjček.. jak jim to vysvětlíte, netuším.
Snažím se "svým" společníkům vysvětlit, že pokladnu nelze mít v mínusu... taky teprve začínám s s.r.o.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.