Re: Kurzový rozdíl u 131
Používáme celní kurz, který je každý měsíc jiný. Já mám fakturu v evidenci např. v lednu 100 - 131/321 a na sklad zboží přijímám až v únoru s jiným kurzem, než je faktura 132/131 - 98,- tzn. že 131 mi nesedí o 2 kč. Co to tedy je, když né kurzový rozdíl?
Jde o to, že přijímáte na sklad v okamžiku,kdy neznáte přesnou cenu, to znamená za nějakou průměrnou, nebo poslední nákupní a ta opravdová se liší, takže je to cenový rozdíl a ne kurzový. Jsou softwary, které umí docenit odhadnutý příjem skutečnou cenou, ale to ten Váš asi neumí, takže to musíte dělat přes rozpouštění oceňovacích rozdílů
nene, nic mi nevyvracíte, já to chápu. Jsem ráda za vaši radu. Na sklad přijimáme v eur a přidáváme jen kurz daného měsíce a program si to sám přepočítá. Jestli to tedy chápu dobře, budu brát tento rozdíl, jako oceňovací rozdíl a to budu účtovat také na 504 nebo jak? Mám si založit analitiku např. 504200 - rozpuštění oceňovací rozdílů? Ještě jednou děkuji
Analytiku na 131, kam to účtujte z faktury a pak interním dokladem na 504 a nic vám nebrání i tam mít analytiku, aby jste věděla, kolik jste tam takových rozdílů už rozpustila.Vzoreček na rozpouštění si nepamatuju, ale třeba někdo ví, kde je to popsáno.
Na toto mám analitiku a rozpouštím to poměrem, měla jsem jen dojem, že se jedná o kurzový rozdíl a že to účtuji špatně.
Mám asi 600 ks faktur měsíčně. Učtuji jen zaokrouhlení na 548, protože máme jiný skladový program a jednou ročně jsem pak zůstatek na 131 účtovala 504. Takže radíte účtovat na 504, že to tak je v pořádku? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.