Re: Přečerpaná dovolená
No tak když měl PP na dobu určitou, tak nechápu jak mohl přečerpat dovolenou. Tu přece musíte určit poměrnou části na sjednanou dobu prac. poměru ne ? A pak tam asi máte přerušení, když je další smlouva až od 2.5. , tudíž za květen mu nevzniká nárok na dovolenou vůbec. Pokud měl PP do 30.4.2008 tak, měl nárok na 4/12, což je 6,5 dne , na víc by mu nárok nevznikl.
----------------------
Jestli tomu rozumím, tak jemu skončila PS na dobu určitou 30.4. Od 2.5 jste s ním sepsali novou smlouvu se zkušební dobou.A teď s ním chcete ukončit PP ve zkuš. době. Mzdy za duben určitě nemáte uzavřené - tam musíte přečerpanou dovolenou srovnat - tzn., že přečerpanou dovolenou srazíte průměrem, kterým jste zaplatili a za tyto dny navedete neplac. volno. Pokud odprac. do dubna alespoň 60 PD, má nárok na 4/12 celor. nároku D. Za květen nesmíte žádnou dovolenou dávat, protože má nový nástup a žádný nárok nevznikl, pokud měl v květnu volno - dáte mu neplac. volno (musíte nějak antidatovat žádost).
Nezapomeňte si dát na květen podepsat daň.prohl., jinak byste nemohli dát zálovou daň se slevami, také ELDP musíte řešit 2 nástupy
A měli byste mu vystavit ZL k 30.4. a nyní znovu. Vy si tedy dovedete zkomplikovat práci - alespoň je to poučení pro ostatní (hodně se dá z těchto příkladů poučit...)
Když opomenu, že čerpal dovolenou v květnu (uvedu ji v dubnu), vyčerpal zaměstnanec od začátku roku 9,5 dne dovolené. K 30.4. měl nárok na 6,5 dne. Tedy přečerpal 3 dny. Jeho průměr je 87,16 Kč/hod. Tedy, pokud počítám správně, mělo by se jednat o 2.092 Kč, které odečtu z HM (pro duben 13.000,-). Ještě mi teď předal docházkový list za duben a chybí mu celkem 15,5 hodin. To je fakt na zabití. :-(
Minimální mzda v našem oboru je 12.000,-. On tedy bude mít méně než min. mzdu, takže budu muset doplatit zdravotní jak z minimálky tak z neplaceného volna? Jak správně se to dělá? Zatím jsem se s tím nikdy nesetkala.
Logicky, ale nevím, zda nepíši blbosti. : Když teď opomenu ty chybějící hodiny. Mám tedy 9+4,5 % doplatit z 2092,- Kč (přečerpaná dovolená) a ještě z částky, která mi chybí do minimální mzdy? Já fakt nevím. :(
Když přečerpal náš zaměstnanec dovolenou postupovala jsem dle vzoru z časopisu Mzdová účetní 3/2006, cituji:
Doba přečerpané dovolené se zpětně posuzuje jako neplacené volno bez náhrady mzdy.Za tyto dny se pak navyšuje v měsíci zjištění přečerpané dovolené vyměřovací základ pro odvod pojistného na ZP o poměrnou část minimální mzdy.
Vyměřovací základ pro odvod pojisténo v měsíci M (kdy došlo ke zjištění,že má zaměstnanec přečerpanou dovolenou) se pak skládá ze tří částí:
VZO= Vym.základ za odprac.dny (měl by být vyšší než poměrná část min.vym.zákl.)
VZD= Vym.základ za přečerpané dny dovolené (tj.výše náhrady mzdy za přečerpané dny dovolené, za které se počítalo pojistné)
VZM= poměrná část minimálního vym.základu (minimální mzdy) za přečerpané dny dovolené-posuzuje se jako pracovní volno bez náhrady příjmů v měsíci M(přestože k čerpání došlo v minulosti),přičemž:
VZM=MM*Pd/PM
(MM je aktuální výše minimální mzdy,Pd je počet dní přečerpané dovolené,PM je počet dní v měsíci M).
yměřivací základ v měsíci M činí:
VZ=VZO-VZD+VZM
Z tohoto VZ musí být odvedeno pojisné ve výši 13,5%.
Doufám,že Vám to alespoň trochu pomůže.Ještě k minimální mzdě u ZP myslím a také počítám(doufám,že dobře) 8000 určitě ne 12000 pro profesi.
dáte mínusem 87,16 Kč x hod./den x 3 dny do druhu mzdy čerpaná dovolená nebo já nevím, jak to máte nazvané
vyjde Vám mínusová částka v Kč (vrátí se SP, ZP)
navedete plusem neplac. volno 3 dny (takže -3 dny + 3 dny a bude srovnáno v dnech), počítač by měl automaticky navýšit odvod ZP a srazit zaměstnanci (popř. můžete 2/3 hradit jako zaměstnavatel - to záleží na Vás, jak to provedete, ale 1/3 musíte srazit zaměstnanci)
z neplac.volna se sráží ZP z minimální mzdy (tj. z pom. částky z 8000Kč - Vy kalkulujete se zaručenou mzdou a to nemá s volnem co do činění)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.