Re: zálohová nebo srážková daň
Je to sice jeho odpovědnost, ale když dávám zaměstnanci podepsat prohlášení, vždy se ho pro jistotu ptám, zda nemá podepsané jinde. Protože v tomtéž zdaňovacím období může mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele, pokud jich má současně více. Pokud by se ale stalo a později vyšlo najevo, že danění je nesprávné, muselo by se vše opravit.
Pokud podepsal pro rok 2008, musí se rozhodnout kde uplatní a tam kde zruší by měla účetní opravit . Mě takto podepsal pracovník v roce 07, ačkoliv jsem jej na tuto skutečnost upozornila hned při nástupu. Vydala jsem potvrzení stejně tak i účetní v druhém zaměstnání a vypořádání bylo na pracovníkovi. Rok byl uzavřen a on nás uvedl v omyl. Pro FÚ byla práce účetní bez chyby.
A já jsem si vždy myslela, že prohlášení může podepsat třeba i u dvou zaměstnavatelů ( kvůli zálohévé dani), ale pouze u jednoho může uplatnit slevu na poplatníka. Takže jsem si to vykládala špatně. Vždy podepat pouze u jednoho, že ano.
děkuji. Přeji pěkný den
Máte pravdu, to jste si vykládala velmi špatně. Nejde totiž jen o uplatnění slevy, ale o to, že pokud měl někde podepsané prohlášení, pak v případě současného příjmu do 5000 Kč se mu tento musí zdanit srážkovou daní a ta již státu zůstane, je konečná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.