Re: nástup do zaměstnání o 2 hod. pozděj
pokud nesplnil FPD, tak mu dejte 2 hod. neplacené (z takovéhoto krátkodobého volna se neodvádí ZP, tak není co řešit)
pokud zaměstnanec ale nastoupil 30.4. a do 29.4. měl zaměstnavatele, tak to si nový zaměstnavatel moc nepomohl - za duben (po splnění podmínek) mu bude náležet od nového zaměstnavatele dovolená (takže jestli nyní ušetřil 2 hod., tak dalších 1,5 - 2 dny prodělá za dovolenou...)
to je taky dobrý, vidíte, to jsou věci, který mi hned nedojdou, ale on byl na ÚP, proto jsem psala, že je i rád, že má práci a vůbec neřešil ty 2 hodiny, to ted řeším já, mně to taky vychází na nepl.volno, jen jsem si nebyla jistá, děkuji za rady všem
no právě, školil se od 8 a do práce přišel v 8, protože mu to zaměstnavatel řekl a on s tím souhlasil, jak už jsem psala, zaměstnanci nedošlo, zda bude mít placené ty 2 hodiny, co tam nebyl a já nevím jestli je musí dostat, když souhlasi s tím, že přijde v 8, tak proč náhradu nebo neplacené volno - já vím, že jde jen o 2 "pitomé" hodiny, ale co je správně ??
Já taky ne. Dokonce jsem si všimla, že tam byl už 29.4. , kdy ještě nebyl vůbec v pracovním poměru a školili ho nebo to chápu špatně? Zaplatťe mu to a nekoumejte. Mám jednu myslím,že dobrou zásadu, dívej se na peníze někoho jiného, jakoby se jednalo o tebe- a uvidíte,že Vám to půjde líp.
No to přesně to, co se tu celý den řeší, že sice to tak chtěl zaměstnavatel, ale vy si snad ve zkušební době, hned po nástupu dovolíte trvat na tom, že vám zaměstnavatel nepřidělil práci ? Podle mne nejlepší a nejjednodušší způsob je tak, jak již bylo popsáno - 2 hodiny nadpracovat a hotovo. Možná je to také způsob provětřování reakcí zaměstnance, jak se postaví k určitému problému a jak se bude chovat v krizových situacích, zda jen dokáže (aniž by ještě pro zaměstnavatele cokoli udělal) trvat na svých právech nebo taky se bude snažit vyjít vstříc. Ale stejně by toto neměla řešit mzdová účetní, ale jeho nadřízený.
Proč pohrdání, to jsem tady nikde teda nečetla. Ale u nás je docela běžné, že si celkem vzájemně vycházíme vstříc - když potřebuje zaměstnavatel zůstanu déle a pracuju, když já potřebuji např. dovolenou ze dne na den, nikdy mi neodmítne. Ono všechno je o vzájemné komunikaci a domluvě. My to tu možná řešíme a ani zaměstnavatel ani zaměstnanec by s tím neměli problém, protože tohle by se k mzdové účetní takto vůbec nemělo dostat, ta by měla dostat v docházce, co má udělat, ne aby to řešila ona.
A tom to je.Proč to mzdová neřeší se zaměstnavatelem? Jakou má zkušenost s tímto člověkem? Jak by se zachoval, když by se zeptala na jakém řešení se se zaměstnancem domluvil při nástatupu ? Na to ale zná odpověď pouze tazatelka. Snažli jsme se jen poukázat na to, že zaměstnanec nepracoval ne ze své vůle, ale z vůle zaměstnavatele.
jo, jo, hezky se vaše reakce poslouchají, ale kdyby to bylo tak jednoduché, pak se neptám zde na BC. Jedná se o personální agenturu, kde majitelem je Polák, přijede jednou za měsíc, předhodí docházku a všechno co za ten měsíc posbírá (tzn. že dál dohledávám, protože to samozřejmě není všechno) a zmizí, na telefonu nefunguje, jen na mailu, ale když tu jsem do večera, on na mailu do večera není, nehledě na to, že shání pro zaměstnance práci a je věčně na cestách, takže to musím řešit já. Včera jsem zavolala jen tak pro pořádek p. Jouzovi, také chtěl slyšet, jak se zaměstnavatel se zaměstnancem dohodli :)), ale to já NEVÍM !!! to Polák nepovažuje za nutné mi sdělovat takové "hlouposti", takže pak sedím nad výplatami a řeším páté přes deváté a aby to mělo nějaký řád a smysl, dávám mu to do pořádku já. Něco jiného je, pokud jsem v jedné firmě, kde je nějaký řád, vedoucí, nadřízený, ředitel, všichni mají nějaké povinnosti, které jim vyplývají z jejich fce, tam to může fungovat tak, jak jste popsali vy, ale u PA, kterou zpracovávám já - o tom si můžu nechat jen zdát ... Jo, ten p. Jouza-pokud mi bylo řečeno, to,co jsem popsala zkraje, pak napracovat nebo neplacené volno,nevidí důvod pro překážku na straně zaměstnavatele.A už to nechám, to totiž není jen tento jediný problém,je jich tam víc, které musím dál řešit,díky ještě jednou za zájem pomoci a přeji vám hezký den a řádné zaměstnavatele ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.