Re: exekuce na dlužné pojistné - sociálk
Pokud tato exekuce nabyla právní moci již 6.3-2006, tak Vám už žádné nabytí právní moci nepřijde, protože již vzniklo.
Exekuce budete srážet najednou. Nepřednostní exekuce má pořadné číslo jedna, takže ze zbytku budete srážet přednostní exekuci.
Re: exekuce - pozor na pořadí!
Jen malá připomínka: je docela dobře možné, že budete srážet jen tu přednostní pohledávku, protože pořadí pohledávek se neřídí vždycky datem, kdy došly k vám. Jestliže už se někde sráželo nebo mělo srážet, záleží na datu, kdy bylo doručeno tomu prvnímu zaměstnavateli. V příkazu k exekuci by to datum mělo být uvedeno.
Tak teď jste mi v tom udělala guláš. Ona tahle exekuce od sociálky má nabytí právní moci 6.3.2006 (viz výše). TeĎ strhávám nepředností pohl. a ještě zbývá asi 8 měsíců, než bude ztržená celá. Takže bych měl ztrhávat jen tu přednostní a přerušit tu nepřednostní? Můžete uvést nějaký odkaz nebo §, kde je to zřejmé? S tímhle nemám vůbec zkušenosti. Díky
Souhlasím s Annou. Pohledávky zachovávají své pořadí i při nástupu zaměstnance k novému zaměstnavateli.
Takže srazíte z 2.třetiny (na přednostní pohledávky) a pak se tato přednostní pohledávka "přesouvá" do 1.třetiny, kde se srážení už řídí datem přijetí jednotlivých pohledávek.
Ve Vašem případě to opravdu dopadne tak, že přerušíte vyplácení té nepřednostní (uvědomila bych o tom toho, komu to posíláte)
a budete vyplácet přednostní v částce 2x1770,-
Uf, doufám, že se mi to povedlo napsat srozumitelně.
Myslím, že jste to popsala skutečně jasně. Víte, jsem zmatený z toho, že jako první mi přišla ta nepřednostní (asi před rokem). Teď došla i ta přednostní - jako druhá s datem roku 2006. Ten zaměstnanec vlastně tuto skutečnost zatajil, protože jsem se o této přednostní exekuci dozvěděl až teď, proto to pořadí. A proto si myslím, že mám srážet obě najednou. A taky jsem četl podobný příspěvek , kde uváděli, že obě najednou. Je to hokej tyhle exekuce :-))
>>Jen malá připomínka: je docela dobře možné, že budete
>>srážet jen tu přednostní pohledávku, protože pořadí
>>pohledávek se neřídí vždycky datem, kdy došly k vám.
>>Jestliže už se někde sráželo nebo mělo srážet, záleží
>>na
>>datu, kdy bylo doručeno tomu prvnímu zaměstnavateli.
>>V
>>příkazu k exekuci by to datum mělo být uvedeno.
>
>
>Tak teď jste mi v tom udělala guláš. Ona tahle exekuce
>od sociálky má nabytí právní moci 6.3.2006 (viz výše).
>TeĎ strhávám nepředností pohl. a ještě zbývá asi 8
>měsíců, než bude ztržená celá. Takže bych měl ztrhávat
>jen tu přednostní a přerušit tu nepřednostní? Můžete
>uvést nějaký odkaz nebo §, kde je to zřejmé? S tímhle
>nemám vůbec zkušenosti. Díky
Vše najdete v občanském soudním řádu - to o pořadí srážek je v §280 a o pořadí při změně plátce mzdy najdete v §293. Jestliže v tom nařízení od ČSSZ není datum doručení k prvnímu plátci, tak si s tím nelamte hlavu - vy nevíte, jestli už se někde sráželo.
Datum nabytí právní moci nemá s pořadím srážek nic společného, to je důležité jen pro to, zda můžete poukázat sražené částky oprávněnému, nebo je zatím budete deponovat na svém účtu. Obecně se pořadí, v jakém srážíte, řídí dnem doručení k plátci mzdy, takže vám přišla nejdřív ta nepřednostní, na kterou použijete první třetinu, jako druhá v pořadí došla přednostní, kterou je možné srážet z první i druhé třetiny, ale v první třetině má přednost ta dříve došlá, proto srážíte jen z druhé třetiny. Vzhledem k tomu, že ale píšete, že to je starší pohledávka, která už byla uplatněna u nějakého předchozího plátce, jsem vás jen chtěla upozornit na ten §293, který říká, že při změně zaměstnavatele se pořadí srážek řídí dnem doručení k PRVNÍMU zaměstnavateli. Kdyby tomu tak bylo, měla by ta přednostní pohledávka přednost i v první třetině a ta nepřednostní by musela čekat, až bude uhrazena přednostní pohledávka s lepším pořadím... Nechtěla jsem vás poplést, ta problematika je trochu složitá pro nezkušeného...
>
děkuji za trpělivost, ještě tak 5 takových zaměstnanců a budu na exekuce expert :-) Ale chápu-li dobře (pročetl jsem ty § a to co zde píšete), jestliže na tom příkazu od ČSSZ bude uvedeno datum doručení k předchozímu zaměstnavateli, tak přeruším tu nepřednostní a budu ztrhávat jen tu přednostní.
ještě jednou děkuji za trpělivost
>>Vše najdete v občanském soudním řádu - to o pořadí
>>srážek je v §280 a o pořadí při změně plátce mzdy
>>najdete
>>v §293. Jestliže v tom nařízení od ČSSZ není datum
>>doručení k prvnímu plátci, tak si s tím nelamte hlavu
>>-
>>vy nevíte, jestli už se někde sráželo.
>>Datum nabytí právní moci nemá s pořadím srážek nic
>>společného, to je důležité jen pro to, zda můžete
>>poukázat sražené částky oprávněnému, nebo je zatím
>>budete
>>deponovat na svém účtu. Obecně se pořadí, v jakém
>>srážíte, řídí dnem doručení k plátci mzdy, takže vám
>>přišla
>>nejdřív ta nepřednostní, na kterou použijete první
>>třetinu, jako druhá v pořadí došla přednostní, kterou
>>je
>>možné srážet z první i druhé třetiny, ale v první
>>třetině má přednost ta dříve došlá, proto srážíte jen
>>z
>>druhé třetiny. Vzhledem k tomu, že ale píšete, že to
>>je
>>starší pohledávka, která už byla uplatněna u nějakého
>>předchozího plátce, jsem vás jen chtěla upozornit na
>>ten §293, který říká, že při změně zaměstnavatele se
>>pořadí srážek řídí dnem doručení k PRVNÍMU
>>zaměstnavateli. Kdyby tomu tak bylo, měla by ta
>>přednostní
>>pohledávka přednost i v první třetině a ta
>>nepřednostní by
>>musela čekat, až bude uhrazena přednostní pohledávka
>>s
>>lepším pořadím... Nechtěla jsem vás poplést, ta
>>problematika je trochu složitá pro nezkušeného...
>>>
>
>děkuji za trpělivost, ještě tak 5 takových zaměstnanců
>a budu na exekuce expert :-) Ale chápu-li dobře
>(pročetl jsem ty § a to co zde píšete), jestliže na tom
>příkazu od ČSSZ bude uvedeno datum doručení k předchozímu
>zaměstnavateli, tak přeruším tu nepřednostní a budu
>ztrhávat jen tu přednostní.
Oni se ti vaši zaměstnanci určitě vynasnaží :-))
Ano, pochopil jste to správně.
>ještě jednou děkuji za trpělivost
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.