Re: dohoda o provedení práce
DPP resp. smlouva musí být sepsána předem, ne zpětně. Už kvůli tomu, že by mohlo dojít k úrazu a též výše mzdy u DPP nejspíš hodinová.
Výplatní termín by měl být dle nějakých vnitřních směrnic stanoven na určitý den a mělo by tam být uvedeno např. zda se vyplatí mzda v pátek, připadne-li tento termín na sobotu a neděli a rovněž jakým způsobem se bude vyplácet - na účet nebo v hotovosti. Výhoda hotovosti - žádné bankovní poplatky, kterých je jak psů, na účet zase - nemusíte pro výplatu chodit, lze vyzvednout z bankomatu. Nezapomenout ale vyzvednout výplatní pásku.
Kdyby nezaplatili v tomto řádném termínu, mají 14 dní na to, aby dluh vyrovnal. Když ne, okamžitě prásknout firmu Úřadu práce.
Souhlasím, že má být DOPP sepsána předem - stanoví se úkol, jak dlouho bude trvat jeho provedení a odměna. Výplata odměny nemusí být stanovena nějakým přesným dnem - může být smluveno, že odměna bude vyplacena po odevzdání úkolu. Nebo třeba v pravidelném výplatním termínu platném pro ostatní zaměstnance. Nevím, jak jste došla na 14 dní na vyrovnání dluhu, ale okamžité práskání je blbost. A když tak inspektorátu, úřady práce se dodržováním povinností v pracovněprávních vztazích nezabývají.
14 dní - osobní zkušenost - v r. 2006 mi nezaplatili včas (nebyla to náhoda) ale ohradili se tím, že mají právo do 14 dnů na úhradu, tak že to dostanu až za 14 dní po termínu.
Volala jsem tenkrát na Úřad práce a tam mi to potvrdili.Paní ale přece jen zvedla telefon, a přeptala se na to. A ejhle - peníze přišly nikoliv za proklamované 2 týdny ale do 2 dnů. Možná, že to fakt nemají v náplni, ale zdá se, pomohl jediný telefonát. Jestli se od té doby něco změnilo, je to možné, ale taková je moje zkušenost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.