Re: Odpisy
děkuji, ale v §26, odst. 8 Zákona o dani z příjmu se píše, že odpisy přerušit jdou a nejen při přechodu na paušály! Jde o to, že mi za rok 2007 vycházely účetní odpisy vyšší než daňové! Já jsem o rozdíl mezi Ú a D odpisy zvýšila základ daně a zároveň jsem uplatnila ztrátu z předešlého roku! Ztráta bohužel uplatněna neměla být! Daňové přiznání teď musím opravit a když tam ztrátu dávat nebudu, zvýší se mi základ daně o cca 400 000 Kč. Kdyby šlo, že bych nezvyšovala základ daně o rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy, základ daně by se mi příliš nezměnil! Nevíte, jak by se to dalo udělat, abych nemusela doplácet na dani 130 tis.?
Re: Odpisy
Dle mého názoru Váš problém s daňovou povinností 130 tis. Kč nedokážete vyřešit jakýmikoliv dodatečnými úpravami v oblasti účetních či dańových odpisů, protože:
1. účetní odpisy podle mě dodatečně měnit nemůžete, prostě účetní odpisy vyjadřují opotřebení majetku v souvislosti s jeho předpokládanou dobou životnosti. Skutečnost, že u některého majetku je přerušeno daňové odpisování nemá vliv na odpisy účetní. Vaše původní myšlenka, že u majetku, u kterého máte prušeno daňové odpisování odúčtujete účetní odpisy zápisem minus MD 551 Dal 082 by nebylo v souladu se zásadami účetnictnictví. Ale i kdyby to šlo tak to Váš problém nevyřeší . Sice byste měla nižšží účetní odpisy a při nezměněných daňových odpisech byste měla jiný rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy - ale pozor- v tu chvíli byste měla nižší náklady (551) a nižší náklady představují vyšší účetní hospodářstý výsledek, který byste pak v daňovém přiznání transformovala na základ daně. Vyšší hospodářský výsledek by Vám vlastně vynuloval efekt z jiného rozdílu mezi daňovými a účetními odpisy - nijak byste si nepomohla.
V oblasti účetních a daňových odpisů bych řešení Vašeho probnému nehledal.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.