Re: poskytnutí služby v rámci EU
Jde o službu s místem plnění v ČR dle § 10/4/a, u těchto služeb nelze nikdy použít revers-charge, místo plnění je vždy tam, kde jsou poskytovány. Fakturovat tedy budete s CZDPH jako klasické zdanitelné plnění, vystavíte běžný daň.doklad dle § 28, ř. 210 DAP. Slovák může na FÚ pro Ph 1 zážádat dle podmínek § 82 českého ZDPH o vrácení daně.
Děkuju, pane Marku, čekala jsem, že mi odpovíte právě Vy, protože většinou reagujete na dotazy tohoto typu. Je to přesně tak, jak jsem se obávala, že to bude. Takže vloni je to špatně a letos to bude zase problém, protože se zjistí, že jsem to měla vědět už vloni. Nonic, to je pořád něco, moc děkuju
Chybu čas od času udělá každý a aplikace DPH v praxi bývá někdy dost problematická (u přeshraničních služeb obzvlášť), dejte na to dodatečné a DPH a úrok z prodlení se holt doplatí, nikdo učený z nebe nespadl. Protože nárok na vrácení DPH má Slovák za rok 2007 do 30.6.2008, zkuste se s ním dohodnout, zda Vám DPH neuhradil a nenárokoval si ji společně s letošní žádostí o vrácení daně.
Obdivuju Vaše znalosti, ještě se mám co učit
Jasně, že to Slováci nedoplatí, vymyslely jsme s majitelkou, že tam dáme jiný text, na to jsou ochotni přistoupit. Dáme to asi na reklamu, tam je možné to dát bez DPH, ne?
Ten loňský rok vyřešíme stejně nebo to už necháme tak, teď proběhla kontrola za roky 2005 a 2006, tak snad dají chvíli pokoj.
Ale naštvalo mě to dost, že dělám takový chyby.
Určitě to reklamou dle § 10/6/b řešit lze, pak je to klasický revers, jen bych určitě zajistil nějakou smlouvičku s bližší specifikací reklamy + nějaký důkazní prostředek fotku, leták, cokoli. Vzhledem k těm minulým letům by Vám to mohli zpochybňovat s odkazem na zastření faktického stavu, je lépe se na toto připravit.
Já bych hodnotil hodně kladně, že nad tím přemýšlíte a přicházíte na chyby uvažujete správným směrem, časem získáte víc jistoty a nebudete rady potřebovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.