Vlákno názorů k dotazu Nárok otce na volno,když hlídá dítě od ccb - Re: nárok otce na volno,když hlídá dítě Podmínky nároku...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 5. 2008 8:03

ccb (neregistrovaný)

Re: nárok otce na volno,když hlídá dítě
    Podmínky nároku na podporu při ošetřování člena rodiny
    Podpora při ošetřování člena rodiny náleží zaměstnanci (muži nebo ženě), který nemůže pracovat z některého z následujících důvodů:
    a) musí ošetřovat dítě mladší 10 let
    b) musí pečovat o dítě mladší 10 let z důvodu nařízené karantény u dítěte, uzavření výchovného zařízení, v jehož péči jinak dítě je, nebo školy, kam dítě chodí, z nařízení příslušných orgánů, nebo protože osoba, která o dítě jinak pečuje, onemocněla nebo jí byla nařízena karanténa, takže nemůže o dítě pečovat
    c) musí ošetřovat jiného nemocného člena rodiny, jestliže jeho zdravotní stav vyžaduje nezbytně ošetřování jinou osobou
    Dítě nebo nemocný člen rodiny musí žít se zaměstnancem ve společné domácnosti. Tuto podmínku není nutné splnit v případě, že se jedná o ošetřování (nebo péči) dítěte mladšího 10 let jeho rodičem.

Doba poskytování podpory při ošetřování člena rodiny
    Dávka se poskytuje nejvýše po dobu 9 kalendářních dní.
    Je-li zaměstnanec, který má v trvalé péči alespoň jedno dítě ve věku do skončení povinné školní docházky, jinak osamělý, podpora při ošetřování člena rodiny se poskytuje nejvýše po dobu 16 kalendářních dnů.

Výše podpory při ošetřování člena rodiny
    Výše podpory za kalendářní den činí 60 % denního vyměřovacího základu.

• 21. 5. 2008 11:13

Dana (neregistrovaný)

Re: nárok otce na volno,když hlídá dítě
    Mě by zajímalo, jak by se řešilo OČR v tomto případě:
    Tříleté dítě nechodí do školky, hlídá babička, matka chodí na částečný úvazek. Babička onemocní. Vystaví OČR praktický lékař babičky? Co musí matka předložit, aby bylo jasné, že babička se starala o dítě? Čestné prohlášení k OČR? A jak v případě, kdy bude babička dlouhodobě nemocná, má firma možnost rozvázat s matkou pracovní poměr, když si nezajistí jiné hlídání? A má matka nějakou lhůtu, do které si musí zajistit jiné hlídání?
    Prosím, nekamenujte mě, že bych byla proti pracujícím matkám - já jsem ta matka :-).
    Díky za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).