Re: poštovné-kontrola FÚ na DPH- spěchá
>>Jak správně se má účtovat DPH nebo bez DPH u
>>poštovného. Děkuji všem.
>
>
>poštovné je od DPH osvobozeno, takže neúčtujete.
>Problém mám v tom, že v r.2005 jsem fakturovala s DPH 19% a r.2006 bez DPH (všechno se jednalo o dobírku za stejnou nominální hodnotu jak poštovné).
Jsem z toho už jelen, každý říká něco jiného.
No, všechny předchozí odpovědi jsou správné. Poštovné, které zaplatíte je od DPH osvobozeno, účtujete bez DPH nebo s 0% DPH. V případě, že poštovné přefakturováváte jiné osobě, pak záleží v jaké výši. Pokud ve stejné, jaké jste zaplatila, tak je to bez DPH. Pokud však přeúčtujete jinou výši nebo do položky napíšete například "poštovné a balné" pak už to podléhá 19% DPH.
Vendy
to se přece nevylučuje, přečtěte si ten odstavec znovu - cituji: ...o této skutečnosti účtuje odpovídajícím způsobem podle zvláštího předpisu.... Tím předpisem je míněn podle poznámek pod čarou zákon o účetnictví. Konzultovala jsem postup na FÚ a odsouhlasili mi to.
>>>>>Jak správně se má účtovat DPH nebo bez DPH u
>>>>>poštovného. Děkuji všem.
>>>>
>>>>
>>>>poštovné je od DPH osvobozeno, takže neúčtujete.
>>>
>>>>Problém mám v tom, že v r.2005 jsem fakturovala s DPH
>>>>19% a r.2006 bez DPH (všechno se jednalo o dobírku za
>>>stejnou nominální hodnotu jak poštovné).
>>>Jsem z toho už jelen, každý říká něco jiného.
>>
>>vedeme účetnictví
>to se přece nevylučuje, přečtěte si ten odstavec znovu
>- cituji: ...o této skutečnosti účtuje odpovídajícím
>způsobem podle zvláštího předpisu.... Tím předpisem je
>míněn podle poznámek pod čarou zákon o účetnictví.
>Konzultovala jsem postup na FÚ a odsouhlasili mi to.
>Tak špatně mám rok 2005, kdy jsem uplatnila 19% na výstupu a tím ošidila podnik.Doufám,že to nebude tak velké penále.Díky všem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.