Re: majetek - prosím kdo poradí
Záleží natom, zda budete v budově podnikat a o jaké podnikání se jedná. Nebo, zda ji bedete pouze pronajímat. Jak dlouho budovu vlastníte. Zda předpokládáte na budově rozsáhlejší opravy. Při prodeji z OM je nutno počítat s časovým testem - 5 let po vyřazení z OM podléhá prodej dani z příjmů.....
nemovitost vlastním rok, rekonstrukce bude značná, budu v nemovitosti mít bytovou jednotku a zbytek budou apartmány,jako rodinný penzion.O prodeji vůbec neuvažuji.Jedná se mi o pohled daňový co pro mě jako začínajícího podnikatele bude výhodnější.
Ve vašem případě bude vhodnější zařadit nemovitost do OM. Jelikož neuplynula od nabytí doba delší než 5 let, pak kupní cena zvýšená o náklady vynaložené na opravy a technické zhodnocení (prokázané dle dokladů) bude vstupní cenou cenou nemovitosti.
Pokud budete provádět rekonstukci, pak se bude jednat o TZ již zařazeného DHM a TZ vám bude zvyšovat vstupní cenu. Odpisy pak uplatníte v poměrné výši podle m2 plochy využívané k podnikání a pronájmu, a plochy určené pro vaše bylení.
Takže radíte vložit majetek a náldy na rekonstrukci poměrnou částí dávat do nákladů?? nebo nejdříve opravit a pak vložit do OM a odepisovat.Jde mi také o to, co s úvěrem když bych si ho vzala jako fyzická osoba nepodnikatel na bydlení.Nechci problém ale chci aby to bylo nejvýhodnější.
Rekonstrukce (předpokládám, že výdaje na rekonstrukci budou vyšší jak 40000,00 Kč) nelze uplatnit ihned při zaplacení jako daňový výdej. Výdaje na rekonstrukci jsou součástí ceny majetku . Jako výdej lze uplatnit až odpis tohoto majetku. A tento odpis budete uplaťovat zčásti daňově = pro podnikání, a z části nedaňově = vaše bydlení. Je jedno, zda provedete rekonstrukci před vkladem nebo až po vložení nemovitosti do OM. Pokud vám bude poskytnut úvěr (např. hypoteční) na tuto nemovitost, pak i úroky z úvěru budete moci uplatnit jako položku snižující základ daně (při splnění zákonem stanovených podmínek). Pokud by jste vložila nemovitost do OM před rekonstrukcí a vyřídila si úvěr na tuto rekonstrukci, pak úroky z úvěru můžete uplatnit jako daňový výdej. Musí to být ale úvěr "podnikatelský".
Příklad:
Vložíte do OM nem. za 2000000,00 Kč, vyřídíte úvěr na rekonstrukci a úroky budou činit za rok 40000,00 Kč. Rekonstrukce ve výši 1500000,00 Kč bude zkolaudována do konce roku 2008.
Vstupní cena majetku bude 3500000,00 Kč, odpis za rok 35700,00 Kč (OS 6). Jelikož z 10 % využíváte nem. pro osobní potřebu, pak daňově lze uplatnit pouze 90 % odpisu:
úroky = 36000,00 (90 % z 40000,00)
odpisy = 32130,00 (90 % z 35700,00)
Pokud by jste měla úvěr jako FO, pak úroky nelze uplatnit daňově, pouze poměrnou část, a to 10 %, jako položku snižující ZD.
Vyčkejte reakce ostatních. Ale mi se jeví jako nejvhodnější vložit nem. do OM a podnikatelský úvěr na rekonstrukci. Zkuste si vyhledat u ČMZAR podmínky podpory malého a středního podnikání. Mohla by jste dostat i dotaci na rekonstrukci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.