Re: Účto zásob B-prodejna vlastních výro
Čím víc nad Vašim dotazem přemýšlím, tak účtování způsobem B v maloobchodní prodejně, kde prodáváte vlastní výrobky vidím z účetního hlediska jako dost problematické. Ale aspoň něco se mi povedlo vymyslet, tak posuďte sama jestli Vám to nějak pomůže.
Jestli to chápu správně, tak ve vaší firmě o všech zásobách účtujete způsobem B. Materiál, který nakoupíte na výrobu výrobků účtujete příjmo do spotřeby na 501. Pokud i o výrobcích účtujete způsobem B pak pohyb výrobků (výroba,prodej velkoobchod, výdej výrobků na maloobchod) vedete v průběhu roku pouze evidenčně ale na účty 123 ani 613 v průběhu roku vůbec neúčtujete. Dokonce ani o převodu výrobků ze skladu výrobků na sklad maloobchod v účetnictví v průběhu roku neúčtujete na žádných účtech. Až na konci roku zaúčtujete stav výrobků dle skladové evidence 123/613 a ten pak porovnáte se skutečným stavem a zaúčtujete inventurní rozdíly.
Protože určitě vedete skladovou evidenci na maloobchodní prodejně zjistíte k 31.12. účetní stav těchto zásob, které jsou z účetního hlediska zbožím a zaúčtujete zápisem 132/504. Ale to je asi první zápis, který z titulu zboží na prodeně na 504 účtujete. Zatím nemáte na 504 z titulu maloobchodu vůbec nic. Postupoval bych asi tak, že bych si vytiskl sestavu převodu výrobků do maloobchodní prodejny za celé účetní období a abych neúčtoval 5 proti 6. Provedl bych tyto dva účetní zápisy
395/613 a 504/395 přestože ani toto není z účetního hlediska úplně čisté - nic jiného mě nenapadlo.
Hodně úspěchů Vám přeje
bubu
>Děkuji pane "bubu" za celou Vaši úvahu. Souhlasím, ano máme skladovou evidenci v metodě B. Dosud jsme ale vlastní výrobky měli jen jako velkoobchod. Nově bude prodejna. Chtějí po mě IT odsouhlasit SW evidence prodejny. Budu účtovat o příjemkách , výdejkách prodejny v průběhu roku ? Nevím.
Myslím, že je ale nutné rozlišovat, zda výrobky přes 613 nebo 62x ?
Výrobky se cestou na prodejnu stanou zbožím.
31.12. stav prodejny je jasný 132/504. Ale kdy bude MD 504 ?
Např. každý měsíc :příjemky prodejny 504/62x a výdejky=prodejky -504/-62x ? Naproti tomu o tržbách 604 bude účtováno každý měsíc vzhledem k DPH. Takže na 604 bude nárůst každý měsíc a na 504 by nebylo nic v průběhu roku u metody B ? Nezdá se mi účtovat on-line např. jen příjemky do prodejny 504/62x a nezohlednit prodejky. Jsem ve všem velmi zamotaná, proto předem děkuji za radu zkušenějších.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Úvodem přijměte moji omluvu, že jsem ve svém prvním příspěvku uvedl u přííjmu zboží na sklad účet 613, souhlasím s Vámi že by se měl použí účet 62X- aktivace zboží.
Jestli jsem to pochopil správně, tak máte nějaký software na sledování pohybu zásob zboží na maloobchodní prodejně. V tomto programu budete zadávat příjemky a výdejky zboží (které bylo původně výrobkem). Prostě si povedete klasickou skladovou evidenci zboží v ocenění pevnými cenami (na úrovni vlastních nákladů). Pak dle mého názoru máte naprosto ideální podmínky k tomu, abyste maloobchodní prodejnu účtovala způsobem A a pak nemusíte vymýšlet nějaký složitý systém jak účtovat způsobem B.
Naskladnění zboží byste účtovala 132/62x
Vyskladnění (prodej) 504/132
Skutečné tržby z prodeje byste měla na 604 a v průběhu roku byste si kdykoliv mohla provnat 604 a 504 a zisk z prodejny byste v účetnictví viděla.
Nakonec jen drobná poznámka - skutečnost, že o materiálu nebo o výrobcích účtujete způsebem B není na překážku tomu, abyste v maloobchodní prodejně účtovala A.
Já prostě z praktických důvodů vidím způsob A na prodejně jako nejlepší řešení.
Pokud kromě mě nebude na Váš příspěvek nikdo reagovat napište prosím alespoň že nadále trváte na účtování způsobem B a já se nad tím ještě zamyslím. Zatím ač přemýšlím jak přemýšlím a snažím se, abych v průběhu roku měl na 504 jen to co jsem prodal, vždycky mě vychází nějaký Áčko - Béčkový způsob, takový kočkopes, který se mi z účetního hlediska vůbec nelíbí.
Prostě pokud byste účtovala čistým způsobem B tak v nákladech v průběhu roku byste měla mít vše co jste na prodejnu přijala a až na konci roku při účtování stavu skladu 132/504 by se Vám na 504 ukázaly skutečné náklady na prodané zboží - takové je prostě Béčko.
Jestliže chcete vidět v průběhu roku na 504 skutečně prodané zboží - pak zatím jako jedinou, účetně čistou variantu, zatím vidím účtování prodejny způsobem A.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.