Re: Jednotný správní doklad a odvody DPH
--
Jestli jsem Vás správně pochopila, tak dovozní faktury zadáváte s DPH. To se mi nezdá zcela v pořádku. Fakturu byste měla zaúčtovat Vašim účetním kurzem bez daně, není daňovým dokladem. JSD byste měli účtovat zvlášť, kurzem celním - základ daně pro výpočet DPH při dovozu přece není pouze hodnota zboží x celní kurz. Promiňte jestli jsem Vás špatně pochopila :-)
Děkuji za odpověď. Ano, pochopila jste to správně. Jsme státání organizace řídící se vlastními vnitřními předpisy (ty by ale měly být také v souladu se zákonem), které stanovuje náš nadřízený orgán ve spolupráci s oddělením metodiky účetnictví. A tyto postupy společně s nastavením programu EKIS nám určují, že faktura musí být v programu zadána k proplacení současně s vypočteným DPH, program jinak neumožní zadat příkaz pro banku k jejímu proplacení a současně program provede na konci měsíce odvod DPH. V dalším měsíci již se k těmto případům nelze vrátit. Mě se tento postup také nezdá správný a proto ještě jednou děkuji za Vaši odpověď.
Tak to Vás lituji, pracovat někde kde nemáte možnost ovlivnit dle vlastního uvážení svoji práci musí být nepříjemné.
Jediné co mně napadá, tak si zjistit platný celní kurz a účtovat ty faktury tímto kurzem dopředu. Což by taky nebylo moc v pořádku, protože kdyby Vám nedošlo JSD, nemáte daňový doklad, a tudíž nárok na odpočet. Ještě otázka - co děláte s fakturama za přepravy při dovozu - taky k nim připočítáváte DPH? A JSD tedy neúčtujete vůbec nebo účtujete jen clo a zatížíte DPH?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.