Re: Přestávka v pracovní době.
Přestávka je vždy neplacená (není součástí pracovní doby) a je tak dlouhá, jak zaměstnavatel určí, nejméně 30 min nejdéle po 6 h práce. Může určit i delší nebo více přestávek po kratších časových úsecích.
Placená přestávka je pouze tehdy, pokud musí i během přestávky vykonávat práci (např. hlídač).
Pro Sarah: Zákoník práce říká, že přestávka musí být nejpozději po 6ti hodinách nepřetržité práce, musí trvat nejméně půl hodiny a nezapočítává se do pracovní doby (neplatí se). To znamená, že zaměstnavatel může určit přestávku třeba už po 4h práce nebo ji může určit delší než půl hodiny. Ve Vašem případě ji určil po 3 hodinách práce v délce 1 hodiny. Jestliže začátek práce je u tohoto zaměstnance v 9 h a konec v 17 h, odpracuje čistého pracovního času 7 hodin. Mezi prací má hodinu přestávku (neplacenou). Pokud by zaměstnavatel určil přestávku od 12 do 12.30, byl by jeho čistý pracovní čas 7,5 h a půl hodiny by měl neplacenou přestávku.
Mzdy nedělám, tudíž zákoník práce jsem ze zvědavosti četla asi před rokem a chtěla jsem se spíš ujistit, zda ty přestávky zůstaly při starém. Je to konkrétní případ mojí sestry a vloni ji zaměstnavatel za stejnou pracovní dobu proplácel 7,5 hod. a letos jen 7 hod. tak jsem tomu nemohla přijít na kloub. Teď je mi jasné, že se vloni jejich účetní asi spletla. Ale jinak děkuji za všechny odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.