Re: daň.zvýhodnění-úmrtí manželky
Já osobně bych mu to zvýhodnění uplatnila na základě jeho čestného prohlášení, kde napíše, že manželka nemá zaměstnavatele, je nemocná a nemůže si tudíž zvýhodnění nikde uplatnit. Myslím, že on si nemusí podávat DP, ale požádá vás o RZD, takže si ten problém jenom odsunete.
Klidně mu to můžete dát teď, pokud vám do Prohlášení napíše, že žádá o zvýhodnění s DUBNOVÝM datem. Zbývající měsícelze rátit v ročním zúčtování, pokud ani v nich manželka nebyla zaměstnaná. Žádné potvrzení ani prohlášení manželky nepotřebuje. Napíše, že manželka je bez zaměstnání. Nárok na daňové zvýhodnění se podle § 38l odst. 3 zákona prokazuje:
"Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
a)úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte (vlastního, osvojeného, v péči, která nahrazuje péči rodičů, druhého z manželů a vnuků),
b)předložením průkazu ZTP/P, pokud je vyživované dítě jeho držitelem,
c)jsou-li oba manželé zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele manželky (manžela), že nárok na daňové zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z manželů,
d)potvrzením školy, že zletilé dítě žijící s poplatníkem v domácnosti se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem,
e)potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník vyživuje v domácnosti zletilé dítě až do dovršení 26 let věku, které nepobírá plný invalidní důchod a nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, anebo z
důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost. "
Nikde tam nevidím nic o "čestném prohlášení" v případě že manželka nemá zaměstnavatele (viz pouze písm. c). Totéž by platilo, kdyby byla např. OSVČ.
V dubnu ještě nebyl náš zaměstnanec, takže nemůže prohlášení podepsat s dubnovým datem. Pokud uplatňoval u bývalého zamětnavatele tam měl jistě čestné prohlášení od manželky doloženo, to nebude muset dokládat u mně, mně musí doložit za květen a červen, zkusím ještě zavolat k bývalému zaměstnavateli čím tam měl doloženo, zda by mi neposlali kopii prohlášení manželky, ale uplatňovat budu raději až od 07/08, mám bohužel zkušenosti (od jedné kolegyně) s fú, že chtějí doložit i proč zaměstnanec zrušil daňové zvýhodnění (chtěli doložit pracovní smlouvu dítěte když nastoupilo do zaměstnání)
Jak myslíte. Pokud u vás nastoupil v dubnu, stačí když podepíše do 30 dnů od vstupu do zaměstnání. A toho finančního úřadu bych se nebála, jsou tam stejné baby jako jsme my, některá chce čestné prohlášení i o tom, že čestné prohlášení je pravdivé... Do žádného nálezu vám nikdo nemůže nic dát, protože nemá oporu v zákoně. Jestli se bojíte a uděláte, co píšete, zaměstnance poškodíte - a on má možnost podat stížnost u FÚ. Kdyby to udělal, zcela určitě by uspěl. Ale je to na vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.