Re: Fakt stačí hmotná zodpovědnost?
pokud má hmotnou zodpovědnost....tak ta je přeci o povinnosti uhradit v případě že.....takže těžko předpokládat,že bude ještě sepsána dohoda...druhá strana je,aby náhrada škody nepřesáhla dle ZP...nevím kolikanásobek platu atd......nejlépe se fakt ještě úporadit s právníkem...ale my řešíme "operativně"..a hned a teď..
Máme soupis poškozeného zboží, a známe částku, která chyběla v pokladně. Jenže inventura celého obchodu trvá dva dny, toto je pouze zboží, které poškodila, ústně se k tomu i přiznala majitelce (jenže písemně to nemáme), a chybějící tržba byla zjištěná poté co opustila prodejnu, také to není nikde písemně. Ani svědci žádní nebyli. Nějaký záznam o vzniklé škodě vyplodím, ale ona nám ho stejně nepodepíše. Takže suma sumárum vyčíslit umíme, dokázat nikoliv. Vzhledem k hmotné odpovědnosti je to myslím tak na hraně. Ale kdyby došlo k nejhoršímu, .....
>>Máme soupis poškozeného zboží, a známe částku, která
>>chyběla v pokladně. Jenže inventura celého obchodu
>>trvá dva dny, toto je pouze zboží, které poškodila,
>>ústně
>>se k tomu i přiznala majitelce (jenže písemně to
>>nemáme), a chybějící tržba byla zjištěná poté co
>>opustila
>>prodejnu, také to není nikde písemně. Ani svědci
>>žádní
>>nebyli. Nějaký záznam o vzniklé škodě vyplodím, ale
>>ona nám ho stejně nepodepíše. Takže suma sumárum
>>vyčíslit umíme, dokázat nikoliv. Vzhledem k hmotné
>>odpovědnosti je to myslím tak na hraně. Ale kdyby
>>došlo k
>>nejhoršímu, .....
>
>no kdyby došlo k nejhoršímu...ještě máte potom možnost
>porovnat,zda případné soudní poplatky nebudou vyšší
>než škoda a .....
tím nejhorším jsem spíš myslela, kdyby si stěžovala na inspektorátu práce a kontrola chtěla vidět, že jsme s tím způsobením škody a její výší prodavačku seznámili, tak bez jejího podpisu asi sotva co dokážeme. Nicméně záznam vytvořím, že ho nepodepíše je nad slunce jasné, obávám se, že nám nebude chtít ani podepsat výplatnici před tím, než dostane peníze, jenže my jí právě místo těch 3.000 chceme dát příjmový pokladní doklad na úhradu té škody.
Myslíte si, že to tak jde?
Jak tady čtu Váš rozhovor, neviděla bych to tak jednoduše. Jestli ta osoba nedostane "své" peníze, může zaměstnavateli zavařit. Strhnout jí to ze mzdy bez dohody nesmíte.
Ještě mě teď napadlo, zrušení prac.poměru Vám dala písemně? Jestli ne, co jí zrušit podle §55 odst.b) pro ní se všemi důsledky, ale když by s ní byla domluva ohledně peněz, tak se domluvit na oficiálním zrušení ve zkuš.době?
Ona to stihla napsat na kus papíru, jenom že ruší dohodu o pracovním poměru, a právě abychom jí nesráželi ze mzdy, tak jí chceme dát ty příjmové pokladní doklady. Jak jinak z ní ty peníze dostat? Nenapadá mne nic jiného. Záznam o škodě vytvoříme, druhá prodavačka může být svědkem že odmítla podepsat. A na druhou stranu, "své" peníze - ty peníze co chybí v pokladně taky nebyly její a odnesla si je.
Jenže ten inspektorát je právě problém.
oznámila bych jí dopisem, že výplatu nebudeme zasílat na účet, ale bude vyplacen v hotovosti dne..... v tolik a tolik hodin. Výplatu bych udělala celou, bez srážky manka a na částku manka bych napsala PPD. Jakmile si přijde pro výplatu, tak jí dáte jen rozdíl. Výplatní pásku bude mít na celou částku, takže si pak nemůže jít stěžovat, že jste jí to strhnuli bez souhlasu.....
No,asi to taky není ideální, ale rozhodně nejlepší z toho, co tu proběhlo. (myslíte, že zaměstnavatel může takhle se rozhodnout, že výplatu vyplatí jinak, než má se zaměstnancem dohodnuto?). V každém případě to na mě dělá dojem, že je to u Petry pěkná džungle
Re: džungle?
nejlepší z
>>toho, co tu proběhlo. (myslíte, že zaměstnavatel může
>>takhle se rozhodnout, že výplatu vyplatí jinak, než
>>má
>>se zaměstnancem dohodnuto?). V každém případě to na
>>mě
>>dělá dojem, že je to u Petry pěkná džungle
>
>snad se s tím Petra "popere" dobře :-)
Asi to vypadá, že mám v účtu bordel, ale věřte, snažím se mít všechno v pořádku, jsem externí účetní, a jen mne majitelka informuje, co se v prodejně děje. Já potřebuju mít nejen mzdy, ale i to ostatní v pořádku, takže budu účtovat i o manku a tak, a jak se s tím mám jinak vyrovnat? Budu ráda za každou radu, jak byste to dělali vy. A že se bojím inspektorátu? No to se fakt bojím, nemám s tím žádnou zkušenost.
já bych to udělala tak, jak jsem psala viz. výše a dala ukázala bych jí výsledek inventury s tím, že se dělala za účasti svědka bez její přítomnosti.... klidně bych jí řekla, že při inventuře byl zjištěn schodek tolik a tolik a že by měla podepsat výplatnici, že převzala výplatu. Řekla bych jí, že pokud nebude spolupracovat, že se obrátím na Policii, jelikož máte v ruce všechny důkazy - hmotnou odpovědnost a výsledek inventury....
Díky za všechny rady, v každém případě v pátek mají výplatu, tak jestli to bude stát za to, tak Vám napíšu OT, jak to dopadlo. Co se týká vztahů na pracovišti, tak mi připadá, že specielně tahle majitelka má smůlu. Já se spíš zastávám zam-ců, protože vím, co umí podnikatel, ale v tomto případě je to fakt síla, co jí ty prodavačky dělají. Od začátku roku se jich tam vystřídalo 5!!! Každá s problémem (výhružky, apod.), ale zatím žádná s mankem, tak to řeším prvně. Jsem Vám vděčná za čas a rady, hezký zbytek dne.
Petra
dsouhlasenou srážku ze mzdy
>>zaměstnankyně dala k soudu, byl by to velký problém.
>>Měli
>>jsme jednoho stěžovatele a nikomu to nepřeju.
>
>věřím..zažila jsem kontrolu na základě "stížnosti
>zaměstnance inspektorátu.........."...:-((
pozor na inspektorát to není jen kontrola zaměstnanců a jejich práv,ale i BOZP a stím spojené revize,školení atd.. Takového zaměstnance jsme měli taky již tři roky se soudíme o náhradu cca 50.000 Kč ale jemu OIP vyhovělo a vše jsme doplatily + úrok k tomu,u soudu je to jeho již čtvrtý případ zatím jsme všichni vlastně lumpové jak hovoří zákony. Tak hlavně pozor při platbách výplat.
Já bych dal vše ihned k soudu + Oblastní inspektorát práce+uřad práce.Pokud máte hmotnou podepsanou možnost vymáhat mimosoudně www.deredes.cz Další možnost je jakou má prac. smlouvu Pokud je tam pevná částka tak s tím nic nejde a ona vyhraje vše. Pokudmá na základě platebního výměru je to vcelku jednoduché.Toto nám poradila paní z OIP. pokudchcete kontakt na pí. z OIP napište tel já vám ho pošlu vše je u OIP zdarma.
Jinak hodně štěstí
Tome to budete moc hodný, kontakt na mne je papezp@volny.cz
Já osobně spíš straním zaměstnancům, protože jsem pár podnikatelů poznala, co to je za lumpy, ale v tomto případě má majitelka fakt na ty hoĺky smůlu, ale zatím to byly schválnosti, které se daly ustát. Ale pokud se ztratí tržba nebo zboží, je to k vzteku.
A já pak strávím hodiny zjišťováním, jak to účtovat a vyřídit. Ale jak píšete, taky máte zkušenost.
Děkuji Vám a také vám přeji hodně štěstí. Petra
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.