Re: nemocenská
v tomto případě je RO od začátku zaměstnání, až bude u Vás rok, tak vezmete posledních 12 měsíců (samozřejmě tomu odpovídají i dny, kterými budete dělit - ty nemohou být celých 365, resp. 366 KD v přestupném roce, ale jen za dobu, co je zaměstnán, ale nezapomeňte odečíst KD za nemoc, neplac. volno apod.)
počítá se z vyměř. zákl. sociálního pojištění (ten může být rozdílný s hrubou mzdou) a dělí se KD (musíte odečíst dny - viz výše)
DVZ má omezení a pak se z toho počítají % - 60% se platí za 4.-30.KD, 66% za 31.-60.KD, od61.KD 72%
od 30.června je ale změna - mělo by se platit i za 1. tři kal.dny, od září by měla být snad nová změna a aby se to nepletlo, tak od nového roku se má počítat zase jinak (možná budou platit i za část dnů zam-telé) - ale to záleží na bojovém nasazení poslanců, jak se dovedou (ne)dohodnout
více o výpočtu nejen nemoc.dávek najdete na www.cssz.cz
moc děkuji za odpověďi, ale jsem z toho čím dál větší jelen:o)
takže pokud jsem to spočítala a neudělala chybu vyšlo mi uplně něco jiného něž co přišlo ze ČSSZ jako nemocenská.
nevychází mi to ani logicky, jestliže je plat stále skoro stejný žádné rapidní snížení kromě měsíce kdy byly minulá nemoc a tam se vlastně odečítají kalendářní dny nemoci, tak by měl DVZ vyjít přibližně podobný jako při předchozí nemoci, ta trvala jen o dva dny déle ale rozdíl mezi částkou z této nemocenské a tou předchozí je skoro 1400,-, asi jsem opravdu natvrdlá, nebo je chyby jinde?
to se takto těžko dá vysvětlovat - zkuste si zadat do kalkulaček pro výpočet nemoc.dávek na: www.vyplata.cz, www.finance.cz
myslím, že je i kalkulačka na výpočet nemocenských na www.cssz.cz
popř. by Vám měla dát vysvětlení mzdová účetní ve Vaší firmě (ta by měla umět vypočítat nemocenské dávky)
Julo, nevím jestli to tu zaznělo, ale DVZ se ještě redukuje. Z částky do 550,- se počítá 90 %, z částky nad 550,- do 790,- se počítá 60 % a k částce nad 790,- se nepřihlíží.
Taky mne napadlo, jestli ta minulá nemocenská, s kterou to porovnáváte, nezačala už v roce 2007, kdy se počítala trochu jinak.
Moc děkuji za cenné rady,
chyba byla jinde, dnes po návštěvě OSSZ jsem zjistila že díky předčasnému odevzdání lístku na peníze(týden před koncem měsíce) nebyly zaplaceny všechny dny, takže rozdíl co mi neseděl bude až v příští měsíc,
děkuji za odpovědi a všem krásný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.