Re: Krácená dovolená po MD
ono opravdu velmi záleží na tom, kdy jste žádost o čerpání dovolené předala - pokud Vám skončila PPM dne 10.4.-včetně, potom nejdéle 10.4. jste měla podat žádost (a kopii si nechat potvrdit), že od 11.4. žádáte o čerpání dovolené
a pak měla následovat (opět písemná) žádost o čerpání rodič. dovolené (nejdéle do 3 let dítěte)
Požádala jsem hned 1/4/2008 - na kopii mám razítko + podpis přebírající mzdové účetní.
Text: Žádám o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mé mateřské dovolené (tj. od 11/4/2008 čerpání zůstatkové dovolené k 31/12/2007 a nekráceného nároku roku 2008).
Po vyčerpání řádné dovolené prosím dle § 196 zákoníku práce o poskytnutí rodičovské dovolené do 31/12/2009.
Na výplatním lístku za duben (jedná se o velkou organizaci o 500 zaměstnancích) mám proplacenu mateřskou dovolenou 10 dnů a Dovolená 14 dnů.
Vše jsem si ještě před narozením dítěte zjišťovala, neočekávala jsem žádný problém. Jak mám nyní postupovat? Jakými § se měl řídit můj zaměstnavatel?
to bych se divila, že MÚ v takto velké firmě by udělala takovouto školáckou chybu - zvláště při tom počtu zam-ců, se nemůže jednat o ojedinělý případ, že jde žena na mat. dovolenou a pak žádá o čerp.dovolené
dovolenou jste měla čerpat v nezkrácené míře za r. 2008 a zůstatek dovolené z r. 2007 - je to § 217 odst. 5, § 223 odst. 1 Zák.práce
dle kalendáře to ale vypadá, že máte zaplacených 10 kal. dnů PPM, 14 prac. dnů dovolené - je možné, že Vám ještě zbytek doplatí v květnové mzdě ( ještě asi nemáte výplatní termín?) - tak počkejte, jak to dopadne v květnové výplatě, pokud k Vaší nespokojenosti, snažte se nejprve dohodnout se MÚ
dovolenou Vám nemohli celou vyplatit v dubnové mzdě, protože ta se čerpá (neproplácí)
jsem přesvědčená o tom, že problém je v tom, že dovolenou čerpáte ještě v květnu, takže MÚ určitě chybu neudělala - že se to k Vaší spokojenosti vyřeší
Výplatní lístek za květen ještě nemám, částku na účtu již ano a právě proto, že jsem čekala částku minimálně dvojnásobnou jsem již dnes kontaktovala mzdovou účetní zda je vše s mojí mzdou v pořádku a ta mi napsala:
"Podle § 216, odst.3 Ti nárok na dovolenou za období, kdy čerpáš rodičovskou dovolenou nevzniká, tudíž nemůže docházet ke krácení dovolené dle § 223/1"
Nevím, jak účetní svoji odpověď myslela, ale v § 216/3 se říká, že doba čerpání mateřské dovolené .....se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce. Vy jste byla na mateřské do 11.4., tudíž jste v roce 2008 jakoby odpracovala více než 60 směn a tudíž Vám vznikl nárok na celoroční výměru. A § 223/1 říká, že dovolenou, vyčerpanou před nástupem na rodičovskou dovolenou není možné z důvodu následné rodičovské dovolené krátit (což ta účetní sama potvrzuje). Takže účetní má sice pravdu, když říká, že za období na rodičovské dovolené Vám nárok na dovolenou nevzniká, jenže jestliže jste si tu řádnou dovolenou vyčerpala ještě před jejím nástupem (požádala jste o čerpání včas jak píšete), měla jste nárok na vyčerpání celoroční nekrácené výměry za rok 2008.
Možná, že Vám zaplatila všechny dny, ale dala Vám malý pravděpodobný průměr, takže Vám vyšlo málo peněz.
Ještě mě napadla možnost - jste samoživitelka nebo jste porodila více dětí? To by potom byla PPM vyplácena 37 týdnů - a potom s čerpáním dovolené by to bylo pravděpodobně jinak.
Každopádně si vyžádejte výplatní pásky - možná bude problém ve výši pravděpodobného průměru (jak napsala p. Jiřka) - protože jste v posledním čtvrtletí neměla odprac. žádné dny, tak musí použít pravděpodobný průměr pro dovolenou.
Pokud neuspějete u mzdové účetní, tak ta má nadřízené - tak to musíte zkusit tam, popř. se musíte obrátit výš.
>
>>>Nevím, jak účetní svoji odpověď myslela, ale v §
>>>216/3
>>>se říká, že doba čerpání mateřské dovolené .....se
>>>pro
>>>účely dovolené posuzuje jako výkon práce. Vy jste
>>>byla
>>>na mateřské do 11.4., tudíž jste v roce 2008 jakoby
>>>odpracovala více než 60 směn a tudíž Vám vznikl nárok
>>>na
>>>celoroční výměru. A § 223/1 říká, že dovolenou,
>>>vyčerpanou před nástupem na rodičovskou dovolenou
>>>není
>>>možné
>>>z důvodu následné rodičovské dovolené krátit (což ta
>>>účetní sama potvrzuje). Takže účetní má sice pravdu,
>>>když říká, že za období na rodičovské dovolené Vám
>>>nárok
>>>na dovolenou nevzniká, jenže jestliže jste si tu
>>>řádnou dovolenou vyčerpala ještě před jejím nástupem
>>>(požádala jste o čerpání včas jak píšete), měla jste
>>>nárok
>>>na vyčerpání celoroční nekrácené výměry za rok 2008.
>>>Možná, že Vám zaplatila všechny dny, ale dala Vám
>>>malý
>>>pravděpodobný průměr, takže Vám vyšlo málo peněz.
>>
>>Ještě mě napadla možnost - jste samoživitelka nebo
>>jste porodila více dětí? To by potom byla PPM
>>vyplácena
>>37 týdnů - a potom s čerpáním dovolené by to bylo
>>pravděpodobně jinak.
>>Každopádně si vyžádejte výplatní pásky - možná bude
>>problém ve výši pravděpodobného průměru (jak napsala
>>p.
>>Jiřka) - protože jste v posledním čtvrtletí neměla
>>odprac. žádné dny, tak musí použít pravděpodobný
>>průměr
>>pro dovolenou.
>>Pokud neuspějete u mzdové účetní, tak ta má nadřízené
>>- tak to musíte zkusit tam, popř. se musíte obrátit
>>výš.
>
>Jsem odměňována měsíční mzdou, porodila jsem 1 dítě.
>Problém v malém průměru není, namísto 20 dnů roku 2008
>mi přiznali dle částky na účtu dnů +-7. Výplatní
>lístek čekám, dnes se zřejmě do firmy i s zákoníkem práce
>stavím.
Dejte nám pak vědět. Probíralo se to tu minulý týden, když si to najdete, dozvíte se, že paní, která se ocitla ve stejné situaci, kdy jí mzdová zaplatila méně dovolené, se musí obrátit na soud.
>
Re: Krácená dov. - vyjádření vedoucího
Obdržela jsem písemné vyjádření vedoucího personálního útvaru, kde mi problematiku vysvětluje:
Dle § 216 odst. 3 Zákoníku práce se rodičovská dovolená jako jedna z důležitých osobních překážek v práci neposuzuje jako výkon práce, tudíž nevzniká nárok na řádnou dovolenou. Výjimkami jsou mateřská dovolená, pracovní neschopnost v důsledku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu a ostatní důležité osobní překážky v práci dle § 199 odst. 2. Tužíž Váš nárok na řádnou dovolenou za rok 2008 byl správně vypočten an 5 dnů (3/12 - jinak řečeno poměrná část dle § 212, odst. 1). Spolu s tímto nárokem jste v dubnu a květnu čerpala zůstatek dovolené z roku 2007 , a to 14 dnů. Celkem to bylo 22 dnů, které jste podle výplatnic za duben a květen dostala zaplaceny. Váš nárok na řádnou dovolenou za rok 2008 nebyl krácen z žádného důvodu dle § 223 Zákoníku práce.
Pokud si přesto myslíte, že jsme postupovali nespárvně, doporučuji Vám konzultaci s právníkem nebo místně příslušným Úřadem práce. Byla byste první zaměstnankyně, které by během rodičovské dovolené vznikal nárok na řádnou dovolenou.
Obracím se na insekci práce, protože jsem přesvědčena, že mám nárok na nekrácenou dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.