Re: Výpověď - hrubé porušení kázně?!
pokud jste věděla, že pojedete k lékaři, tak Vám snad nadřízený vystavil propustku - tak přece nyní nemůže říci, že Vám volno k lékaři nepovolil (záleží na jaké době jste se dohodli, že budete mít placenou, zda se vrátíte zpět do zam. nebo ostatní hodiny budete mít jako náhr. příp. nepl. volno apod.) ale na propustce snad je jeho podpis, že Vám lékaře povoluje?
Pracuji cca 100 km od místa bydliště (denně dojíždím), vyšetření bylo na cca 4 hodiny, ale vzhledem ke vzdálenosti pracoviště bych se do práce nestihla ani tak vrátit. Máme nového šéfa a to je ten největší problém. Bohužel vím, že jsem udělala obrovskou chybu, že jsem si nenechala propustku podepsat. Ale byla to léta zaběhlá praxe s předchozím šéfem. Nikdy bych si jen tak nedovolila nepřijít do práce! Ale bohužel, je to poučení. Ale i kdyby to tak zaměstnavatel vzal, je možné, aby mi dal takovou okamžitou výpověď za jeden "neomluvený" den? Jsem z toho uplně nešťastná... Karla
Tak toto vůbec není důvod k okamžitému ukončení prac. poměru.
Ani nepodepsaná propustka k lékaři není důvodem. Vždyť se stává,ža se v noci udělá zaměstnanci špatně a ráno navštíví lékaře a nemá dokonce ani propustku jen potvrzení od lékaře, že tam byl.Nemůže vám dát za tento den ani neomluvenou absenci . S takovým postupem by nikde neuspěl.
samozřejmě, doložíte propustkou - kolik uznají hodin, to nevím, ostatní dají třeba jako neplacené hodiny (ale omluvené)
jen jsem myslela, že jste si o propustku zažádala předem, když jste věděla, že k lékaři půjdete (samozřejmě se může udělat zam-ci v noci nevolno a jde ráno k lékaři, aniž by si propustku vyzvedl v zaměstnání)
Ale ano, já jsem žádala předem, ale pouze ústně - tak, jak jsme postupovali vždy v předchozích případech s předchozím šéfem. Ústně jsem se s ním domluvila, že potřebuji tehdy a tehdy k doktoru, on mi to povolil. Od doktora jsem vždy přinesla potvrzenou propustku, šéf to podepsal a odevzdal mzdovce. Stejně tak jsem to oznámila i ve čtvrtek novému šéfovi, souhlasil s tím. A dneska mi řekl, že o ničem neví (bohužel nemám nic písemně) a že dostávám tu výpověď!! Co byste dělali na mém místě?
Špatně. Totálně se se mnou vůbec nikdo ani z nejvyššího vedení nebaví!!! A důvod? Pořádný žádný, jen výmluvy!! Prý už není tolik práce a bla,bla,bla. A pokud budu dělat nějaký problémy, sníží mi mzdu na minimum a "převelí" mně na naší pobočku na druhém konci republiky!!! Jsem totálně bezradná! Chtěla bych z nich dostat alespoň odstupné, na které mám nárok, ale bohužel po dnešku vím, že to bude asi nejspíš neúspěšné. Existuje vůbec na takové zaměstnavatele nejaká páka?
ráda bych Vám poradila něco povzbudivého - ale oni asi čekají na záminky - nemůže Vám někdo ze zam-ců dosvědčit, že jste si o volno k lékaři domlouvala? Jenže ono je to v dnešní době problém - pokud Vám nikdo nebude chtět svědčit - třeba mají také obavu, že ztratí místo (a pokud se práce ve vašem okolí těžko shání...). Není to v dnešní době jednoduché. Věřím, že někdo poradí nějakou kličku - přece není normální /pokud jste jinak bezproblémový zam-ec/, aby Vám hned chtěli ukončit PP. Pokud by Vám totiž dali § 55 - tak to nemáte nárok na případnou podporu v nezaměstnanosti. Přeji Váím, abyste to vše uspokojivě ustála.
Dneska už jim ani tak o toho lékaře nešlo. Prostě a jednoduše mi řekli, že u nich končím, důvodem nebyl ten lékař, ale to, co jsem psala výše. Nic konkrétního mi neřekli - třeba nějakou mojí chybu atd. Pouze to, že už teď je míň práce, že snad jsem neloajalní k firmě (jak to už taky nekonkretizovali), prostě výmluvy, nic víc!! A pokud nebudu dělat problémy, ukončíme to dohodou. Pokud jo, prý si se mnou poradí!!! Vždycky jsem si říkala, že se mi nic takového nemůže stát, že mám jako zaměstnanec svá práva, ale teď jsem tvrdě narazila!
Pokud vám mohu doporučit ze zkušenosti mého manžela - ukončete PP dohodou. Skoro stejný problém měl s bývalým zaměstnavatelem - ohledně čerpání dovolené, stejný styl, vždy se domlouvalo ústně, když chtěli snížit stavy, tak vyrukoval s tím, že neměl podepsanou dovolenku (ani u nich nebyly, vždy to hlásili přímo účetní) takže prý okamžité zrušení pro porušení prac. kázně. Když mu domluvení čerpání dovolené odsvědčil zákazník, který byl shodou okolností tehdy u toho, tak mu řekli, že když teda neskončí dohodou, že si oni opatří svědky, že ukradl vrtačku a nevím co ještě. Takže nakonec byl rád (bylo to v době kdy taky skončení PP pro porušení kázně znamenalo nemít podporu) , že skončil dohodou, bez odstupného a do dneška mu zaměstnavatel dluží poslední výplatu. Pokud nemáte dost nervů na soudy, radím, skončete dohodou, protože pokud zaměstnavatel jedná takto, nezastaví se před ničím.
Bohužel, to už po dnešku vím taky.... To je taková bezmoc, že si to člověk nikdy nedokázal představit. A zákony nám jsou úplně k ničemu!!! No, asi mi opravdu nezbyde mi nic jiného, než sklopit uši, doufat, že boží mlýny melou.... a vydat se na ÚP....
>>>>>jednoduše mi řekli, že u nich končím, důvodem nebyl
>>>>>ten
>>>>>lékař, ale to, co jsem psala výše. Nic konkrétního mi
>>>>>neřekli - třeba nějakou mojí chybu atd. Pouze to, že
>>>>>už teď je míň práce, že snad jsem neloajalní k firmě
>>>>>(jak to už taky nekonkretizovali), prostě výmluvy,
>>>>>nic
>>>>>víc!! A pokud nebudu dělat problémy, ukončíme to
>>>>>dohodou. Pokud jo, prý si se mnou poradí!!! Vždycky
>>>>>jsem si
>>>>>říkala, že se mi nic takového nemůže stát, že mám
>>>>>jako
>>>>>zaměstnanec svá práva, ale teď jsem tvrdě narazila!
>>>>radím,
>>>>skončete dohodou, protože pokud zaměstnavatel jedná
>>>>takto, nezastaví se před ničím.
>>>Bohužel, to už po dnešku vím taky.... To je taková
>>>bezmoc, že si to člověk nikdy nedokázal představit. A
>>>zákony nám jsou úplně k ničemu!!! No, asi mi opravdu
>>>nezbyde mi nic jiného, než sklopit uši, doufat, že
>>>boží
>>>mlýny melou.... a vydat se na ÚP....
>>
>>Já bych to na vašem místě tak rychle nevzdávala,
>>třeba
>>jenom zkouší kam až můžou zajít.
>A co mi tedy radíte?
Navrhla bych dohodu. Že klidně odejte k poslednímu v měsíci, když nemají práci, ale pro nadbytečnost s odstupným. Pokud se budou cukat, naznačte, že se případného soudu neobáváte, protože máte svědomí čisté.
Bránila jsem se, včetně odstupného. Ale o tom nechtějí ani slyšet. V tomto případě mají 2 varianty. Buď se nedohodneme, budu u nich pracovat dál s tím, že dostanu minimální mzdu a přesunou mě na naší druhou pobočku na opačném konci republiky (na to mají právo), což je pro mě nepřijatelné. A nebo v horším případě dostanu §55 a oni si vždy něco vymyslí... Asi tak, jako psala paní Líba...
zaměstnavatel jedná
>>>>>>>takto, nezastaví se před ničím.
>>>>>>Bohužel, to už po dnešku vím taky.... To je taková
>>>>>>bezmoc, že si to člověk nikdy nedokázal představit. A
>>>>>>zákony nám jsou úplně k ničemu!!! No, asi mi opravdu
>>>>>>nezbyde mi nic jiného, než sklopit uši, doufat, že
>>>>>>boží
>>>>>>mlýny melou.... a vydat se na ÚP....
>>>>>
>>>>>Já bych to na vašem místě tak rychle nevzdávala,
>>>>>třeba
>>>>>jenom zkouší kam až můžou zajít.
>>>>A co mi tedy radíte?
>>>
>>>Navrhla bych dohodu. Že klidně odejte k poslednímu v
>>>měsíci, když nemají práci, ale pro nadbytečnost s
>>>odstupným. Pokud se budou cukat, naznačte, že se
>>>případného
>>>soudu neobáváte, protože máte svědomí čisté.
>>Bránila jsem se, včetně odstupného. Ale o tom
>>nechtějí
>>ani slyšet. V tomto případě mají 2 varianty. Buď se
>>nedohodneme, budu u nich pracovat dál s tím, že
>>dostanu
>>minimální mzdu a přesunou mě na naší druhou pobočku
>>na
>>opačném konci republiky (na to mají právo), což je
>>pro
>>mě nepřijatelné. A nebo v horším případě dostanu §55
>>a
>>oni si vždy něco vymyslí... Asi tak, jako psala paní
>>Líba...
>Vy máte ve smlouvě jako místo výkonu práce celou ČR?
pokud máte přímo v pracovní smlouvě uveden plat, tak Vám nemůžou snížit mzdu bez Vašeho souhlasu; pokud máte platový výměr, tak ten bohužel mohou snížit, aniž s tím budete souhlasit....
Nojo, tak pokud máte jako pracoviště sjednáno více míst, mohou vás přidělit na kterékoli sjednané místo. Prémie nebo odměny nejsou nárokové, tak ty Vám opravdu dát nemusí. Zjistěte si, co přesně máte ve smlouvě, ať víte, co můžete nebo nemůžete požadovat.
Bohužel, nikdy by mě nenapadlo, že se mou můj zaměstnavatel takhle zamete. A veškeré nároky na odstupné ze zákona atd. jsou mi k ničemu.... No musím se sebrat, nic jiného mi stejně nezbyde. Moc díky za rady a pomoc a všem vám přeji, abyste se s takovým přístupem nikdy nesetkali!!! Karla
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.