Re: Účtování B - Výsledovka
můžete přeúčtovat i 1.1.2008 a na účet 501 pak účtujete všechny nákupy až do další inventury (závěrky). Po inventuře jak správně píšete zaúčtujete opět 112/501 a pokud máte na účtu 112 méně než je poč.stav - sklady se snížily - ten rozdíl je vlastně spotřeba. Takže do výsledovky ten rozdíl vstoupil jako spotřeba materiálu - měl by se ve výsledovce projevit na řádku B.1. - spotřeba materiálu a energie na kterém je zaúčtován obrat účtu 501, 502 a 503. Zkuste si rozložit řádek B.1. - z 501 by tam měl vstoupit rozdíl MD-Dal.
Děkuji,chtěl jsem jen vědět, jak bych si mohl v podstatě bez velkého účtování zjistit,zda rozdíl (inventurní k 31.5),když je menší,
přičíst k hospodářskému výsledku nebo odečíst,abych věděl,jak jsem na tom, zda nejsem v mínusu.
A tak jestli to dobře chápu,dal bych mínusem rozdíl ( o který se snížila inventura ) na MD 501 a pak by mi vycházelo,že výsledek
bude např.20000+rozdíl skladu( o který se mi sníží náklady) a byl
v plusu.Snad jsem to pochopil dobře.
Děkuji Vám za trpělivost se mnou,ale ještě nemám mnoho zkušeností.
>>>Prosím vás o radu.Účtuji způsobem B -
>>>podvoj.účetnictví.
>>>Z loňského roku mám na účtě 112-materiál.Ten
>>>přeúčtuji
>>>až před inventurou MD501-D112 a pak zaúčtuji
>>>inventuru
>>>MD 112-D 501.
>>>Nyní mi ve výsledovce vyjde např.zisk 20000.
>>>Ale protože inventura skladu k 31.5.je nižší než byla
>>>k 1.1.08
>>>musím pro stanovení skutečného výsledku ten rozdíl
>>>odečíst ?
>>>Nebo naopak přičíst? Pořádně jsem se do toho zamotal.
>>>Děkuji za rady.
>>
>>můžete přeúčtovat i 1.1.2008 a na účet 501 pak
>>účt
těl jsem jen vědět, jak bych si mohl v
>podstatě bez velkého účtování zjistit,zda rozdíl (inventurní
>k 31.5),když je menší,
>přičíst k hospodářskému výsledku nebo odečíst,abych
>věděl,jak jsem na tom, zda nejsem v mínusu.
>A tak jestli to dobře chápu,dal bych mínusem rozdíl (
>o který se snížila inventura ) na MD 501 a pak by mi
>vycházelo,že výsledek
>bude např.20000+rozdíl skladu( o který se mi sníží
>náklady) a byl
>v plusu.Snad jsem to pochopil dobře.
>Děkuji Vám za trpělivost se mnou,ale ještě nemám mnoho
>zkušeností.
Jestli se můžu zapojit - rozdíl inventury bude snižovat hospodářský výsledek tj. budete odečítat.
Dejme tomu, že hospodářský výsledek před inventurou skladu bude 50 tis.
Píšete, že inventura k 31.5. byla nižší než k 1.1. Když to převedu do čísel, což je nejjednodušší, tak musíte převést zůstatek skladu, který byl k 1.1. nákladem do plusu a pak nákladem do mínusu inventuru k 31.5.
Zjednodušeně řečeno:
převod zůstatku, který byl k 1.1..... 501/112.....20000,-
převod inventury k 31.5.....112/501.....10000,-
Výsledek je, že na 501 je zůstatek 10 000,- MD. Ten bude snižovat hospodářský výsledek, tj. hospodářský výsledek je 50 tis.-10 tis.=40tis.
A jen poznámka - předpokládám, že toto chcete jen pro informační účely výsledovky, neboť inventura skladu může být max. 4 měsíce před a měsíc po 31.12. (pokud nemáte hospodářský rok).
Děkuji mnohokrát za odpověď.Myslel jsem si,že to tak bude,ale
nějak jsem se do toho zamotal.Takže,kdyby byl zůstatek inventury k 31.5.30000,HV by se zvýšil?Chápu to správně? Potřebuji toto opravdu jen informativně,protože jednatel chce předběžný HV,tak jsem tam chtěl zahrnout i ty sklady-pro větší přesnost.
Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.