Re: obchodní podíly
Min. vklad je 200.000.-Kč, podíl společníků musí být uveden ve spol. smlouvě- např. Vy 90%,druhý 10 %, což je min. 20.000.-Kč, které musí mít, jestliže jste splacení odložili, stejně to musí být takto zapsáno v OR. Doplacení je nutno provést nejpozději do 5ti let.
Jakákoliv změna musí být provedena not. zápisem o změně spol. smlouvy.
Doufám, že jsem správně pochopil Vámi popsaný problém a že Vám to pomůže k orientaci.
Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já vložím do společnosti 180.000Kč a 2.společník peněžitý vklad ve výši 20.000Kč.Ale 50% máme splatit před zápisem do OR.Hlavně mě zarazil dodatek,že výše obchodního podílu se určuje podle poměru vkladu společníka k zákl.kapitálu.Tzn. že kdyby můj společník poté vložil např. 100.000Kč jestli by se nezměnil obchodní podíl ve společnosti? Chci mít jasno:). Děkuji za konzultaci.
>Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já vložím do
>společnosti 180.000Kč a 2.společník peněžitý vklad ve výši
>20.000Kč.
Tím jste splnili povinnost složit základní kapitál v min. výši 200.000.-Kč.
Ale 50% máme splatit před zápisem do
>OR.
To zn., že jste odložili doplatek,jak jsem psal výše, povinnost doplatit max. do 5ti let.
Hlavně mě zarazil dodatek,že výše obchodního podílu se
>určuje podle poměru vkladu společníka k zákl.kapitálu.
Vy máte 90% a spol. 10 %.
Tzn.
>že kdyby můj společník poté vložil např. 100.000Kč
>jestli by se nezměnil obchodní podíl ve společnosti? Chci
>mít jasno:). Děkuji za konzultaci.
Společník nemůže sám o sobě navyšovat základní kapitál, to jde o změnu spol. smlouvy, nutný souhlas obou a not. zápis.Tím by se pak mohl poměr změnit, ale ne jen tak bez Vašeho souhlasu.
Další vklady jako půjčka a pod.- nutný souhlas VH, což jste zase Vy oba a předpokládám, že v těchto otázkách máte ve sp.sml. vyhrazen 100% souhlas. Vy máte na každých 1.000.-Kč jeden hlas každý, čili 180 a 20 hlasů je poměr k rozhodování, takže velíte Vy.
Mohu-li doporučit nejděte nikdy na souhlas s 50/50 %, to pak sebou přináší do boudoucna problémy v rozhodování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.