Vlákno názorů k dotazu Obchodní podíly od pája - Re: obchodní podíly Min. vklad je 200.000.-Kč, podíl společníků...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2008 10:01

pája (neregistrovaný)

Re: obchodní podíly
    Min. vklad je 200.000.-Kč, podíl společníků musí být uveden ve spol. smlouvě- např. Vy 90%,druhý 10 %, což je min. 20.000.-Kč, které musí mít, jestliže jste splacení odložili, stejně to musí být takto zapsáno v OR. Doplacení je nutno provést nejpozději do 5ti let.
    Jakákoliv změna musí být provedena not. zápisem o změně spol. smlouvy.
    Doufám, že jsem správně pochopil Vámi popsaný problém a že Vám to pomůže k orientaci.

• 18. 6. 2008 14:36

V.R. (neregistrovaný)

Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já vložím do společnosti 180.000Kč a 2.společník peněžitý vklad ve výši 20.000Kč.Ale 50% máme splatit před zápisem do OR.Hlavně mě zarazil dodatek,že výše obchodního podílu se určuje podle poměru vkladu společníka k zákl.kapitálu.Tzn. že kdyby můj společník poté vložil např. 100.000Kč jestli by se nezměnil obchodní podíl ve společnosti? Chci mít jasno:). Děkuji za konzultaci.

• 18. 6. 2008 15:11

pája (neregistrovaný)

>Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já vložím do
    >společnosti 180.000Kč a 2.společník peněžitý vklad ve výši
    >20.000Kč.

Tím jste splnili povinnost složit základní kapitál v min. výši 200.000.-Kč.

Ale 50% máme splatit před zápisem do
    >OR.

To zn., že jste odložili doplatek,jak jsem psal výše, povinnost doplatit max. do 5ti let.

Hlavně mě zarazil dodatek,že výše obchodního podílu se
    >určuje podle poměru vkladu společníka k zákl.kapitálu.

Vy máte 90% a spol. 10 %.
    Tzn.
    >že kdyby můj společník poté vložil např. 100.000Kč
    >jestli by se nezměnil obchodní podíl ve společnosti? Chci
    >mít jasno:). Děkuji za konzultaci.

Společník nemůže sám o sobě navyšovat základní kapitál, to jde o změnu spol. smlouvy, nutný souhlas obou a not. zápis.Tím by se pak mohl poměr změnit, ale ne jen tak bez Vašeho souhlasu.
    Další vklady jako půjčka a pod.- nutný souhlas VH, což jste zase Vy oba a předpokládám, že v těchto otázkách máte ve sp.sml. vyhrazen 100% souhlas. Vy máte na každých 1.000.-Kč jeden hlas každý, čili 180 a 20 hlasů je poměr k rozhodování, takže velíte Vy.

Mohu-li doporučit nejděte nikdy na souhlas s 50/50 %, to pak sebou přináší do boudoucna problémy v rozhodování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).