Re: Spropitné
Váš dotaz mne upřimně rozesmál - jak zdůvodníte pracovnicím na FU, že jste vyplatila o 100,- víc než je na účtence - že někomu dáváte spropitné je Vaše věc- když dojdete do práce, tak šéf Vám dá na ruku 100,- za to že jste přišla do práce?!!!!! Pokud to někde dělají hned tam nastoupím!!!!!!!!!!!
No já jsem si právě myslela, že by to pracovnicím na FU mohlo být jedno, když se jedná o nedaňový náklad nepodléhající ani odpočtu DPH. Jestli by s tím měl mít někdo problém, tak je to podlě mě majitel společnosti. Ale je možné, že se pletu... Zase tak zkušená v těchto věcech nejsem, proto se ptám a celkem mě zdejší útočné reakce zklamaly.
No ono to ani tak není o závisti, ale o tom, že když dávám spropitné, tak ho dávám za sebe a nemůžu to po nikom chtít. Jinak pokud je to ve firmě běžná praxe, měly by tedy být předem stanoveny pravidla pro toho, kdo to spropitné bude dávat. Nikoli to řešit až následně. Protože zaměstnavatel samozřejmě toto může považovat za normální, ale taky ne. Čili problém vidím jen v tom, že stejně jako např. u pracovní cesty, měly být podmínky stanoveny předem. Jinak je věc dotyčné, že spropitné dala.
Já si právě myslím, že se na to nedá dívat takhle černobíle. Když si jdu na svůj soukromý oběd, tak spropitné dávám za sebe, to je jasné. Ale jestliže jdu s klientem například za účelem smluvení nějakého obchodu, z kterého má poté můj zaměstnavatel výnos, neřekla bych, že spropitné je pouze moje věc. Je slušnost nechat číšníkovi 10% z útraty, kdyby se tak nestalo je to trapné jak před číšníkem, tak především před klientem.
No ale to je právě to, co píši, jestliže je to s klientem, pak by měl PŘEDEM zaměstnavatel stanovit podmínky, třeba těch uvedených 10% s tím, že to dostane formou odměny, aby s tím byl co nejmenší problém. Ale těžko, i když z toho má zaměstnavatel výnos, pokud to dopředu neschválí, se může něčeho dožadovat. Pravidla by měla být jasná, tak jak bylo napsáno již výše - jako např. u pracovní cesty.
Nic ve zlem, ale Vam davaji v praci za neco zpropitne?
Tato zvyklost se mi prici, pokud jsem spokojen s obsluhou, necham ucet zaokrouhlit ale dneska, kdyz jsem v nemecku zaokrouhlil ucet - cili jsem dal 2 eura navic - se na me pingl rozerval, ze to neni zadné zpropitne jsem v klidu a nedavam nic.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.