Re: Zápočový list
>Dne 30.04.08 jsem ukončlia PP.
>Doposud mi bývalý zaměstnavatel nedal zápočtový list a
>ani nehodlá. Kdo mi tedy zapíše odpracovanou dobu za
>období kdy jsem u něj byla zaměstnána?
>Na úřadě práce mi řekli, že by ho měl zaslat, ale
>neudělal to do dnešního dne a ani nechce. Co mám tedy
>dělat?
>
Můžete se ještě obrátit na inspektorát bezpečnosti práce při úřadu práce, který je oprávněn kontrolovat dodržování zákoníku práce.To vám měli poradit právě na ÚP.Popřípadě by mohl sám ÚP kontaktovat bývalého zaměstnavatele a požadovat zaslání tohoto potvrzení o zaměstnání.A proč vám ho nechtěli vydat v den ukončení pracovního poměru? Musí si být vědomi toho, že tím porušují zákoník práce.Také váš nový zaměstnavatel by se mohl spojit s předchozím a požadovat, aby toto potvrzení vám bylo vydáno.Jinak opravdu nevím, jak ho k tomu donutit.
nesleduji, kdo odpovídal, že není povinnost ZL zasílat, ale jen "vydat", zde na BC se shodujeme, že to takto je, ale na posledním semináři, kde přednášel JUDr. Kahle, mimo jiné, soudní znalec přes mzdy, potvrdil, že je Z-el povinen vydat, tzn. zaslat do VR - jak jinak prokáže zaměstnavatel, že vydal Z-ci, když Z-ec nevyzvedne, pak jedině zaslat, tím splní podmínku - vydal. Zajímavé, že ? My to ostatně tak děláme stále, i když jsem se také domnívala, že nejsem jako Z-el povinna zasílat. ZP je možno vykládat fakt všemi různými způsoby, ale já se snažím předcházet (tedy, pokud to jde, vždy to také nejde) sporům, takže pokud si Z-ec nevyzvedne, my zasíláme, a to do VR na doručenku, pak můžu bez problémů prokázat, že jsem vydala. Nikomu tento názor nenutím, ale já nemohu jednat jen sama za sebe, jednám za klienty a ti nemají zájem na sporu, proto takto. A paní jen můžu poradit, jako mnozí přede mnou - zkusit osobně,pakliže neuspějete, oznamte, že se tedy obracíte na Inspektorát práce se stížností (to by mohlo dost pomoci!), protože víte, že Z-el je povinen v den ukončení PP vydat Z-ci zápočtový list a pakliže ani tehdy nevydá, skutečně se obraťte na IP, ti by měli pomoci.
Zeptala bych se toho soudního znalce, z čeho soudí, že slovo "vydat" se rovná slovu "zaslat". Já taky zasílám, o to nejde, ale nepřesvědčil mě, že je to povinnost. Např. u mezd je stanoveno, jak a kdy se mají vyplácet, pokud se nedohodnete jinak. A je také stanoveno, že pokud zaměstnanec nemůže pro mzdu přijít z důvodu omluveného volna, je zaměstnavatel povinen ji zaslat. O potvrzení o zaměstnání se nic takového nepíše. Prostě vydat je vydat. Převzetí stvrdí svým podpisem. Pokud si pro potvrzení nepřijde, tak prostě nemohlo být vydáno.
jo, jo, paní Jiřko, ZP se dá vykládat různě a co názor, to výklad ... je to slovíčkaření - vydat ... jak prokážete, že jste vydal, když nepřevzal - vydat znamená, že je akce ukončena, tzn. abyste mohla splnit podmínku vydat, musí to druhý převzít, asi takhle. Ale já se tím už nezabývám, jen jsem teď opatrná zde na BC tvrdit, že Z-el není povinen zasílat, když si Z-ec nepřevezme, asi tak ... obzvláště, když sama zasílám a i vy zasíláte ... :-)) max. můžu říci, že se domnívám, že ZL není Z-el povinen zasílat, ale vzápětí bych měla dodat, že já se tím ale neřídím a zasílám, protože ZP je džungle a s tím určitě budou souhlasit všichni kolegové :-D
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.