Re: Seznam společníků pro OSSZ
Na to opravdu není žádný povinný formulář. Stačí jednoduchá tabulka se jmény společníků a roky, kdy platli pojistné napíšete ANO, kdy neplatili napíšete NE. Chtějí to, i když to při pravidelných kontrolách vidí taky, papír navíc, jinak to nevidím.
Jeden náš společník je zaměstnanec, takže se za něj odvody platí (i když v době nemocenské se neplatily)....další dva nejsou zaměstnanci a nemají žádný zúčtovaný příjem, takže se za ně odvody neplatí. Mám tedy napsat do těch měsíců, kdy jsme platili u toho jedno ANO a těm ostatním dvěma do všech měsíců NE? Nebude potřeba nějaké zdůvodnění, proč jsme neplatili?
Určitě to je tak, jak píše Jiřka. Používám dvě jednoduché tabulky (kdysi mi dali vzor na PSSZ). V jedné mám seznam společníků a členů statut. orgánů - na každého jeden sloupec se jménem a funkcí, v řádcích pak jednotlivé měsíce a donich dávám A, jestliže byl v příslušném měsíci ve funkci, nebo N, když nebyl.
Ve druhé tabulce mám sloupce - každý má v záhlaví měsíc, pod to píšu, zda má v příslušném měsíci dluh na pojistném - A = ano, N = ne.
Začínám v tom mít docela zmatek. Nějaký formulář jsem přes FORM studio našla, tam se má u každého společníka uvést v každém měsíci co? Že za něj bylo odvedeno pojistné? Nebo že firma odvedla nějaké pojistné? Proč to pak však uvádět u jednotlivých společníků zvlášť?
A pak druhá část, kde je v jednotlivých měsících roku třeba vypsat výši dluhu vůči OSSZ...takže asi všude nulu, když si myslím, že odvádíme vše co máme. Je to tak nebo jsem úplně mimo?
>>>>>>odvody platí (i když v době nemocenské se
>>>>>>neplatily)....další dva nejsou zaměstnanci a nemají
>>>>>>žádný zúčtovaný
>>>>>>příjem, takže se za ně odvody neplatí. Mám tedy
>>>>>>napsat
>>>>>>do těch měsíců, kdy jsme platili u toho jedno ANO a
>>>>>>těm ostatním dvěma do všech měsíců NE? Nebude potřeba
>>>>>>nějaké zdůvodnění, proč jsme neplatili?
>>>>> Ne, nemají-li příjem, z kterého by se mělo
>>>>>odvádět(společníci, kteří nejsou zároveň zaměstnanci)
>>>>>, tak je
>>>>>to v pořádku.
>>>>
>>>>Ale já jsem to dosud chápala tak, že se v přehledu
>>>>společníků nevypisuje, zda bylo či nebylo odvedeno ZA
>>>>NĚ,
>>>>ale prostě zda společnost odvedla či neodvedla
>>>>pojištění, které odvedeno být mělo (za firmu jako
>>>>celek).
>>>***
>>>Určitě to je tak, jak píše Jiřka. Používám dvě
>>>jednoduché tabulky (kdysi mi dali vzor na PSSZ). V
>>>jedné mám
>>>seznam společníků a členů statut. orgánů - na každého
>>>jeden sloupec se jménem a funkcí, v řádcích pak
>>>jednotlivé měsíce a donich dávám A, jestliže byl v
>>>příslušném měsíci ve funkci, nebo N, když nebyl.
>>>Ve druhé tabulce mám sloupce - každý má v záhlaví
>>>měsíc, pod to píšu, zda má v příslušném měsíci dluh
>>>na
>>>pojistném - A = ano, N = ne.
>
>Žeby se v tom seznamu společníků (první část tabulky)
>mělo pouze psát, zda-li byl společník ve funkči či
>nikoliv v druhé části tabulky, zda v jednotlivých
>měsících bylo či nebylo odvedeno pojistné?
Ano - první část chápete správně, u té druhé části jen upřesňuji, že nejde o pojistné za ty společníky, ale za celou společnost.
U OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ se vede:
- evidence společníků, členů statut. orgánu a dozorčí rady obch. spol. za jednotlivé měsíce a
- kalendářní měsíce, ve kterých nebylo touto obch. společností odvedeno pojistné na SP.
Důvod: u společníků, členů ..., kteří jsou současně zaměstnanci nebo jsou odměňováni za práci pro obch.spol. (jednatelé ...), se na evidenčním listu DP nepovažují měsíce, ve kterých nebylo odvedeno SP, na dobu důch. pojištění (měsíce se vykřížkují) a současně se sníží i vym. základ o příjem dosažený v měsících, kdy se neodvádělo pojistné na SP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.