Re: Zařazení stroje do majetku po leasin
já bych to nedělala, raději bychponechala na velkém majetku, je to přece jen vyšší cena, stejně tak nakládám i s auty.. dávám je na 022xx a eviduji si na velkém majetku, i když byly koupené za 1190,- Kč po ukončení leasingu. Do směrnic jsem si dala, že nebudu odepisovat ani daňově ani účetně, a odepíšu zůstatkovou cenu až při prodeji.
Auditor, ani daňař nic nenamítal.
Blanka
Plně respektuji právo účetní jednotky rozhodnout jaký majetek bude dle účetních směrnic považovat za dlohohodobý hmotný majetek z účetního hlediska. Pokud se tak účetní jednotka rozhodně je to volba na kterou má právo a je to i plně v souladu se zákonem. Ale vzhledem k tomu, že částka 1 190,--Kč je natolik nízká bych preferoval účtovat o tomto majetku jako o drobném majetku přímo do spotřeby 501/112 a evidovat tento majetek v podrozvahové evidenci.
K tomu, že Váš auditor i daňový poradce souhlasí s tím, že majetek za 1190,--Kč budete evidovat jako dlouhodobý hmotný majetek, který nebudete ani účetně, ani daňově odpepisovat bych si dovolil pouze tří poznámky:
1. U tohoto majetku neexistuje daňový odpis ve smyslu zák. 586/1992 Sb.
2. U tohoto majetku při striktním dodržení zákona o účetnictví a vyhlášky 500/2002 Sb. byste měli stanovit účetní plán (neboť jej vykazujete v rozvaze jako dlouhodobý hmotný majetek) a účetní odpis , je ve smyslu § 24 odst. 2 daňovým nákladem.
3. Pokud tedy auditor souhlasí s tím, že nemusíte účetně odepisovat, pak to znamená, že auditor vědomně souhlasí s tím, abyste nedodržovali zákon.
Jak jsem napsal výše, protože částka 1 190,---Kč je naprosto zanetbatelná já osobně bych doporučoval o tomto majetku účtovat jako o drobném majetku MD 501 Dal 112 a evidovat v podrozvahové evidenci protože mi tato varianta připadná rozumější než jej evidovat na 022 a vědomě porušovat zákon tím, že jej účetně neodepisuji.
Hezký den přeje
bubu
>
>Plně respektuji právo účetní jednotky rozhodnout jaký
>majetek bude dle účetních směrnic považovat za
>dlohohodobý hmotný majetek z účetního hlediska. Pokud se tak
>účetní jednotka rozhodně je to volba na kterou má
>právo a je to i plně v souladu se zákonem. Ale vzhledem k
>tomu, že částka 1 190,--Kč je natolik nízká bych
>preferoval účtovat o tomto majetku jako o drobném majetku
>přímo do spotřeby 501/112 a evidovat tento majetek v
>podrozvahové evidenci.
>
>K tomu, že Váš auditor i daňový poradce souhlasí s
>tím, že majetek za 1190,--Kč budete evidovat jako
>dlouhodobý hmotný majetek, který nebudete ani účetně, ani
>daňově odpepisovat bych si dovolil pouze tří poznámky:
>
>1. U tohoto majetku neexistuje daňový odpis ve smyslu
>zák. 586/1992 Sb.
>
>2. U tohoto majetku při striktním dodržení zákona o
>účetnictví a vyhlášky 500/2002 Sb. byste měli stanovit
>účetní plán (neboť jej vykazujete v rozvaze jako
>dlouhodobý hmotný majetek) a účetní odpis , je ve smyslu §
>24 odst. 2 daňovým nákladem.
>
>3. Pokud tedy auditor souhlasí s tím, že nemusíte
>účetně odepisovat, pak to znamená, že auditor vědomně
>souhlasí s tím, abyste nedodržovali zákon.
>
>Jak jsem napsal výše, protože částka 1 190,---Kč je
>naprosto zanetbatelná já osobně bych doporučoval o tomto
>majetku účtovat jako o drobném majetku MD 501 Dal 112
>a evidovat v podrozvahové evidenci protože mi tato
>varianta připadná rozumější než jej evidovat na 022 a
>vědomě porušovat zákon tím, že jej účetně neodepisuji.
>
>
>Hezký den přeje
> bubu
>Jednoznačně souhlasím s názorem bubu.
>
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.