Re: vratné obaly
Pokud lahve nakupujete a pak je v nezměněné formě prodáte zpět dodavateli, tak se ty lahve vlastně chovají jako z účetního hlediska jako zboží. Takže bych to účtoval na 504 a měli byste vést skladovou evidenci tak jak to při účtováním zásob způsobem B předpokládám děláte.
Setkal jsem se i s názorem, že vratné obaly byly účtovány na 501, i to je možné, ale já bych raději preferoval 504.
Hezký den přeje
bubu
Re: vratné obaly-prosím pana bubu
Děkuji. A prosím, když lahev prodáme zákazníkovi a ten nám ji za dva dny vrátí, tak všechno taky přes 504 + a - , nebo 604 a vrácení 504? To mi nějak není jasné.
>>Prosím opravdu nevíte nikdo, jak účtovat vratné obaly
>>- lahve způsobem B? Jedná se mi o dodavatelskou
>>fakturu, prodej a vrácení odběratelem.
>>Děkuji
>
>Pokud lahve nakupujete a pak je v nezměněné formě
>prodáte zpět dodavateli, tak se ty lahve vlastně chovají
>jako z účetního hlediska jako zboží. Takže bych to
>účtoval na 504 a měli byste vést skladovou evidenci tak
>jak to při účtováním zásob způsobem B předpokládám
>děláte.
>Setkal jsem se i s názorem, že vratné obaly byly
>účtovány na 501, i to je možné, ale já bych raději
>preferoval 504.
>
>Hezký den přeje
> bubu
Děkuji. A prosím, když lahev prodáme zákazníkovi a ten nám ji za dva dny vrátí, tak všechno taky přes 504 + a,nebo 604 a vrácení 504? To mi nějak není jasné.
Když zákazníkovi lahve prodáte tak je to pro Vás tržba. Když prodáváte za hotové pak účtování MD 211 Dal 604, Když na fakturu 311/604 - jednom nevím jak je do s DPH (už jsem to dlouho neúčtoval).
Zároveň však došlo k úbytku lahví ve skladové evidenci, takže zároveň je třeba ve skladové evidenci provést zápis, který bude účtovat úbytek lahví MD 504 Dal 132.
Ve chvíli, kdy Vám zákazník lahve vrací zpět a on Vám vystavi dodavatelskou fakturu - tak bych účtoval MD 132 Dal 321
Teď jsem dost znejistěl, jak to udělat, když na vrácené zboží vystavujete dobropis
Zatím mě napadlo jednom účtování dobropisu MD -311 Dal -604
a zároveň příjem těchto lahví na sklad MD 132 Dal 504 - prostě klasické účtování o zboží.
Pokud se Vám na tom co jsem napsal jeví něco špatně - klidně napište.
Hezký den přeje
bubu
Já jsem blbec - Vy přece účtujete způsobem B. Takže to co jsem napsal je nesmysl - omlouvám se.
Slibuji, že se nad tím zamyslím, ale teď musím jít do práce a tam bohužel nemůžu na Vaši otázku odpovědět. Zamyslím se nad tím přes víkend - zatím nepropadejte panice.
Hezký den přeje
bubu
Děkuji. A prosím, když lahev prodáme zákazníkovi a ten
nám ji za dva dny vrátí, tak všechno taky přes 504 + nebo 604 a vrácení 504? To mi nějak není jasné.
1. Nákup lahví od dodavatele 504/321. Ve skladové evidenci příjem na sklad
.
2. Prodej lahví zákazníkovi MD,311 Dal 604 v případě prodeje za hotové MD 211 Dal 604. Zároveň ve skladové evidenci výdej ze skladu (neúčtuje se na 504 pouze skladová evidence).
3. Dobropis vystavený odběrateli, který vrátil původně vyfakturované, prodané lahve dle předchozího bodu účtování minusem 311 Dal 604 nebo minusem MD 211 Dal 604. Zároveň ve skladové evidenci příjem vrácených lahví na sklad (neúčtuje se na 504 pouze skladová evidence)
4. Po zaúčtování všech účetních případů v roce budete mít na 604 vlastně rozdíl mezi prodanými a dobropisovanými (vrácenými lahvemi)
5. Ve skladové evidenci budete mít Počáteční stav + nákupy od dodvatele od kterého jste lahve koupilli - výdejnky, kterými jste lahve prodali odběrateli + příjemky, kterými jste lahve převzali od původních odběratelů zpět = konečný zůstatek lahví na skladě podle skladové evidence.
6. Na účtu 504 máte zatím jen nákupy od dodavatelů lahví. Podle skladové evidence zaúčtujete konečný zůstatek lahví MD 132 Dal 504.
7. Uvedeným postupem budete mít na 604 tržby (ve skutečnosti rozdíl mezi lahvemi prodanými a zase vrácenými). A na 504 byste měla vykazovat jen pořizovací cenu lahví, které jste skutečně prodali.
8. Zkuste si to namalovat, jak by to vypadalo na příkladě, pokud budete mít pocit, že je to nesmysl - napiště. Mě to vycházelo.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.