Re: Nemocenské dávky od 30. 6. 2008
dle mého názoru - budou se vykazovat hod. nemoci, ale nebude placené (aby nechyběly hodiny)
když se bude jednat o prac. úraz - tak se v tomto případě bude odškodňovat tato doba za 1. den nemoci do 100%? jako nyní?
nějak té novele zákona nerozumím - soud rozhodl, že není možné, aby byly dny nemoci neplacené, ale toto změněno není?
Neude to jako dřív? Abeceda mzdové účetní rok 2007 str. 390? To znamená zaměstnanec odpracuje 3 hodiny a pak lékař. 3 hodiny má mzdu a 5 hodin má poměrnou část nemocenské. Tento den je zároveň prvním dnem nemoci. Zaměstnanec byl prokazatelně část dne nemocen a nemá za tuto část dne mzdu. Náleží mu tedy nem.
myslím, že ta novela zákona není moc domyšlená, protože pokud při neodpracování celého 1.dne (při uznání neschopnosti), stejně bude tato doba neplacená (to není driskriminace, když tedy soud rozhodl, že musí být nemoc. dávky placené, tak proč tuto dobu nesmíme proplácet?)
nějak to jde proti mé logice (navíc mi to dělá problém ve výpočtu - no snad si s tím programátoři nějak poradí)
Jak tady někdo dříve napsal - placení poměrné části nemocenské za první den částečně odpracovaný zajišťoval paragraf 24 vyhlášky 143/1965 Sb. , který byl s platností od 1.1.2008 koncem minulého roku zrušen , leč nyní neobnoven.
Jsem programátorka a musím říct že převést něco tak zmateného a nelogického jak jsou naše zákony do něčeho tak přísně logického jak je program - to jsou teda lahůdky.
Přeji stálé zdraví a menší vedra.
>>>>>Zajímalo by mě, jak vyplácet 1. den nemocenských
>>>>>dávek
>>>>>nově. Zaměstnance odpracoval část směny šel k lékaři.
>>>>>nechal si vystavit doklad o PN od tohoto dne. Za
>>>>>tento
>>>>>den se nevyplácí poměrná část DNP. DNP se vyplácí až
>>>>>od následujícího dne, ale prvním dnem prac.
>>>>>neschopnosti od kdy se bude počítat podpůrčí doba je
>>>>>den od
>>>>>kterého byla vystavena pracovní neschopnost. Je to v
>>>>>pořádku? Co bude mít nemocný zaměstnanec na zbytek
>>>>>neodpracované směny? Budou mu chybět hodiny. Děkuji
>>>>>za
>>>>>odpovědi.
>>>>
>Právě že ne, poměrná část nemocenské už nejde - bylo
>to tu tuším včera, jinak na www.cssz.cz v novinkách
>je přímo článek na toto téma.
skutečně tam tato informace jes datem 19.6., úplně mi to uniklo
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.