Opravdu nikdo neporadi ????????????????
>>>Dobrý den,
>>>
>>>v červenci mi končí tříletá RD. Jsem současně
>>>zaměstnaná u nového zaměstnavatele na plný úvazek. Od
>>>starého
>>>zaměstnavatele, od kterého jsem odcházela na
>>>mateřskou
>>>dovolenou, mi přišla výpověď z důvodu nadbytečnosti s
>>>tím, že mi běží od 1.7. dvouměsíční výpověď a
>>>tříměsíční odstupné mi bude vyplaceno v září.
>>>Chtěla jsem se zeptat, že pokud mě budou platit ty
>>>dva
>>>měsíce průměrem, budou mi strhávat ZP a SP, když mi
>>>ho
>>>strhává současný zaměstnavatel?? Odpočet na děti
>>>uplatňuji u současného zaměstnavatele.
>>>
>>>Děkuji
>>
>>No ale ty dva měsíce výpovědní lhůty byste měla
>>pracovat u zaměstnavatele původního.
>
>No ale pokud mi do vypovedi napsal, ze pro me nema
>praci, tak jak me muze zamestnat??Praci odpovidajici
>tomu, co jsem delala, neni. Fabrika je zavrena.
Re: Opravdu nikdo neporadi ?????????????
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>v červenci mi končí tříletá RD. Jsem současně
>>>>>zaměstnaná u nového zaměstnavatele na plný úvazek. Od
>>>>>starého
>>>>>zaměstnavatele, od kterého jsem odcházela na
>>>>>mateřskou
>>>>>dovolenou, mi přišla výpověď z důvodu nadbytečnosti s
>>>>>tím, že mi běží od 1.7. dvouměsíční výpověď a
>>>>>tříměsíční odstupné mi bude vyplaceno v září.
>>>>>Chtěla jsem se zeptat, že pokud mě budou platit ty
>>>>>dva
>>>>>měsíce průměrem, budou mi strhávat ZP a SP, když mi
>>>>>ho
>>>>>strhává současný zaměstnavatel?? Odpočet na děti
>>>>>uplatňuji u současného zaměstnavatele.
>>>>>
>>>>>Děkuji
>>>>
>>>>No ale ty dva měsíce výpovědní lhůty byste měla
>>>>pracovat u zaměstnavatele původního.
>>>
>>>No ale pokud mi do vypovedi napsal, ze pro me nema
>>>praci, tak jak me muze zamestnat??Praci odpovidajici
>>>tomu, co jsem delala, neni. Fabrika je zavrena.
>>
>Z odstupného se ze zákona ZP a SZ neplatí. Důvodem
>není tedy to, že Vám již někdo strhává. Pozor, ať nemáte
>podepsané prohklášení k dani současně na dvou místech.
Nevím, jestli by nestálo za to, pokud pro vás zaměstnavatel nemá práci, pokusit se s ním domluvit na 5-měsíčním odstupném, vyplaceném už ve výplatě za červen. To byste ale asi musela rychle. A ukončit tedy PP 30.6.
>
Zkusit bych to mohla, ale problem je ten, ze on si asi ze zacatku myslel, ze kdy mi napise do vypovedi trimesicni odstupne, ze nebudu patrat, co bude s temi dvemi mesici !!!
Kdyz jsem mu volala, co ma se mnou v planu v tech dvou mesicich, rekl mi, ze mi da do 22.7.vedet-jestli me zamestna nebo me bude platit.Jenze jak zamestnat,kdyz ve vypovedi stoji, ze nema pro me praci? Tak nevim, jestli by se se mnou vubec o te dohode s 5mesicnim odstupnym vubec bavil :-(
Zkuste mu znovu zavolat a nvrhnout mu to. Pokud by vám musel platit 2 měsíce mzdu, musíte z toho i vy i on odvádět soc. i zdr.poj. Pokud by byl ukončen PP k 22.7 (předpokládám, že máte rod.dovolenou do 22.7). s následným 5-měsíčním odstupným (ale to bych chtěla písemně), platí se z toho pouze daň, takže i on by ušetřil.
To že nemá pro vás práci - to je v každé výpovědi pro nadbytečnost, on vám také může dělat problém, když bude chtít, bude třeba požadovat, abyste tam jen trávila čas stanovenou pracovní dobu a nic nedělala a bude vás platit jako byste pracovala. Ale má právo na to, abyste docházela do práce po celou dobu výpovědní lhůty i když tam budete třeba jen sedět a koukat z okna.
Ale to není naše starost, já jen upozorňuju (z vlastní zkušenosti, bohužel), že když bude chtít dělat problém, tak může. Takže jde o to, aby si to paní dopředu zjistila, aby potom neměla pracovat v druhém zaměstnání a on jí neřekl, že bude třeba sedět na vrátnici zavřeného podniku.
To nevadí, že nemáte, on vás tam může nechat jen sedět a nic nedělat. Je to překážka na straně zaměstnavatele, že vás bude platit za nic nedělání, ale může trvat na tom, že tam prostě budete sedět třeba u telefonu, nebo opravdu jen tak. Nevím, co máte v pracovní náplni, ale třeba braní telefonů patří takřka ke každé práci.
Re: Prosím zkušené účetní o radu
Jednu věc nechápu. Proč jste nezašla za tím zaměstnavatelem a nedohodla se s ním na ukončení pracovního poměru dohodou, když jste měla jinou práci a tak nějak z vašeho textu vyplývá, že jste tedy ani neuvažovala o návratu na místo před MD? Případně proč za ním nazajdete nyní? Určitě bude pro - ušetří na odstupném.
Jasně, že by byl pro, ale já ne. Věděla jsem, že nastane takováto situace, že bude se mnou PP ukončen pro nadbytečnost, tak proč mám být hloupá a odstupné mu nechat?? Dle výpovědi došlo ke zrušení převážné části zaměstnavatele již v roce 2004, ale to jsem se já dozvěděla až v loni z cizích zdrojů. Proto jsem si našla nový PP.A určitě na to konto se nezvdám odstupného !!!
Pokud chcete odstupné pak se nedivte, že bude zaměstnavatel dělat potíže.
A prostě jste neměla do nové práce nastoupit na hlavní pracovní poměr dříve než ukončíte původní pracovní poměr.
Zákoník práce má svá pravidla a zaměstnavatel prostě může trvat na tom, aby jste byla na pracovišti, a že nemáte v pracovní smlouvě sezení na vrátnici neobstojí - zaměstnavatel má právo dle §41 odst.2 bod a) Vás převést na jinou práci - pokud Vám dal výpověď dle §52 - což je Váš případ (dle toho co píšete).
Radši bych se dohodla nebo novou práci přerušila na ty 2 měsíce, které budete muset strávit na bývalém pracovišti.
Ale jak čtu, tak nedošlo ke zrušení firmy. Lucka píše něco o převážném zrušení, možná že tím myslí, že propustili většinu zaměstnanců, takže ji nechali prostě na rodičovské a výpověď jí nedali. Každopádně Vy chcete z něj dostat peníze za odstupné, ale jsou to jeho peníze, takže se může stát, že on si je taky bude bránit a vyplatí je, jen když opravdu nic jiného nezbude. Vy hrajete, on taky může hrát. Takže je pravda, že když bude vědět, že máte jinou práci, řekne Vám, abyste po výpovědní dobu chodila k němu do práce a bude počítat s tím, že Vy nebudete moci a nezbude Vám, než se s ním dohodnout na ukončení. Pokud neví, že již pracujete jinde, mohlo by to nahrávat Vám. Ale já opravdu takto strašně nerada radím, protože mně to od zaměstnanců přijde jako vyčurané.
Jak tak čtu tento dotaz a nazlobenou tazatelku-proč zaměstnavatel neukončil PP mnohem dříve - nemůže být jeden z důvodů také to, že zaměstnankyně nechával v PP pro případné další těhotenství, aby měly nárok na PPM? Nemocenské dávky nejsou moje silná stránka, ale p. Jiřka by určitě věděla. U takovýchto zaměstnanců bych trvala na pracování po dobu výpovědi.
Já myslím, že jí výpověď dříve nedal, protože ji prostě nechal na mateřské a rodičovské s tím, že později se uvidí, co s ní. Proč by jí měl dávat výpověď, když konec rodičovské byl ještě daleko. Kromě toho, s tím těhotenstvím máte asi pravdu, protože Lucka píše, že se firma redukovala v roce 2004 a že se to dozvěděla náhodou a teď máme rok 2008, což je o 4 roky později, přičemž píše, že dítěti teď budou 3 roky, takže mně vychází jediné - že už tehdy byla s dítětem doma, pak znovu těhotná a na mateřské a na rodičovské... On jí žádnou výpověď dávat nemusel a pokud se nerušil nebo nestěhoval celý provoz kde pracovala, tak ani nesměl. A možná že si i říkal "co když bude znovu těhotná, tak ji prostě povedu dál ve stavu". A teď rozhodl o tom, že ji zaměstnat nemůže, takže jí musí dát výpověď nebo se s ní dohodnout na skončení. Každopádně zlobit se, že jí nedal výpověď už dávno, je naprostý nesmysl, je spousta maminek tady, které se naopak zlobí, že jsou na rodičovské a zaměstnavatel chce aby skončily a že na to nemá právo. A co se stane, když skončí a pak budou znova těhotné a bez zaměstnavatele. Kdo by jim pak platil mateřskou? No nikdo.
>>>tím, že Vy nebudete moci a nezbude Vám, než se s ním
>>>dohodnout na ukončení. Pokud neví, že již pracujete
>>>jinde,
>>>mohlo by to nahrávat Vám. Ale já opravdu takto
>>>strašně
>>>nerada radím, protože mně to od zaměstnanců přijde
>>>jako vyčurané.
>>
>>Jak tak čtu tento dotaz a nazlobenou tazatelku-proč
>>zaměstnavatel neukončil PP mnohem dříve - nemůže být
>>jeden z důvodů také to, že zaměstnankyně nechával v
>>PP
>>pro případné další těhotenství, aby měly nárok na
>>PPM?
>>Nemocenské dávky nejsou moje silná stránka, ale p.
>>Jiřka by určitě věděla. U takovýchto zaměstnanců bych
>>trvala na pracování po dobu výpovědi.
>
>Já myslím, že jí výpověď dříve nedal, protože ji
>prostě nechal na mateřské a rodičovské s tím, že později se
>uvidí, co s ní. Proč by jí měl dávat výpověď, když
>konec rodičovské byl ještě daleko. Kromě toho, s tím
>těhotenstvím máte asi pravdu, protože Lucka píše, že se
>firma redukovala v roce 2004 a že se to dozvěděla
>náhodou a teď máme rok 2008, což je o 4 roky později,
>přičemž píše, že dítěti teď budou 3 roky, takže mně vychází
>jediné - že už tehdy byla s dítětem doma, pak znovu
>těhotná a na mateřské a na rodičovské... On jí žádnou
>výpověď dávat nemusel a pokud se nerušil nebo nestěhoval
>celý provoz kde pracovala, tak ani nesměl. A možná že
>si i říkal "co když bude znovu těhotná, tak ji prostě
>povedu dál ve stavu". A teď rozhodl o tom, že ji
>zaměstnat nemůže, takže jí musí dát výpověď nebo se s ní
>dohodnout na skončení. Každopádně zlobit se, že jí nedal
>výpověď už dávno, je naprostý nesmysl, je spousta
>maminek tady, které se naopak zlobí, že jsou na rodičovské
>a zaměstnavatel chce aby skončily a že na to nemá
>právo. A co se stane, když skončí a pak budou znova
>těhotné a bez zaměstnavatele. Kdo by jim pak platil
>mateřskou? No nikdo.
státu a ještě být ohleduplný a humanitně se chovající ke svým zaměstnancům prostě někdy není dost dobře možné.Někteří zaměstnanci mají doma zákoník práce jako povinou četbu a snaží se z toho vytěžit nemožné. Nevracíme se tak trochu zpátky do totáče???
Já se musím tak trochu Lucky zastat, kdo z nás by nechtěl dostat odstupné, když se firma zrušila a ostatní zaměstnanci odstupné dostali? A pokud by ta možnost byla? Jen se podívejte na naše pány poslance, ti, kteří "pracují" špatně a nejsou znovi zvoleni také neodcházejí s prázdnou. A proč třeba oni nemají smlouvy na dobu určitou, tak jako spousta jiných lidí? To je věc, která mě osobně štve každé 4 roky. Mnohem víc než třeba to, že obyčejný člověk, který ne svým zaviněním přišel o práci, dostane odstupné. A o těch zaměstnavatelím, kteří vytvářejí pracovní příležitosti, vím taky své: znám lidi, kterým majitel firmy dluží výplaty už od října, neplátí pojištění a brzy si odjede na dvouměsíční dovolenou na jachtu kamsi do Chorvatska.
Já znám zase případy, že mají zaměstnanci častěji a více dovolené
než jejich "vykořisťovatelé", kteří si duševně neodpočinou ani na dovolené. Já bych jim tu dovolenou nijak nezáviděl.Každý druhý zaměstnavatel a stát teď prosím vynechme Vám řekne že největší klid mají zaměstnanci.
>>>>>mateřskou? No nikdo.
>>>>>opět se potvrzuje, že není jak zaměstnancům, kteří
>>>>>nikdy nepochopí, že vytvářet prac. příležitosti a za
>>>všechno těžce platit
>>>státu a ještě být ohleduplný a humanitně se chovající
>>>ke svým zaměstnancům prostě někdy není dost dobře
>>>možné.Někteří zaměstnanci mají doma zákoník práce
>>>jako
>>>povinou četbu a snaží se z toho vytěžit nemožné.
>>>Nevracíme se tak trochu zpátky do totáče???
>
>Já znám zase případy, že mají zaměstnanci častěji a
>více dovolené
>než jejich "vykořisťovatelé", kteří si duševně
>neodpočinou ani na dovolené. Já bych jim tu dovolenou nijak
>nezáviděl.Každý druhý zaměstnavatel a stát teď prosím
>vynechme Vám řekne že největší klid mají zaměstnanci.
> Já s vámi souhlasím, taky takové případy znám. A neměnila bych. Mám radši svých pár korun mzdy, dovolenou pod stanem a klidný spánek, než miliony na účtě, žaludeční vředy a v 50 infarkt. Ale chci říct, že tak jako podnikatelé nejsou všichni stejní, nejsou stejní ani zaměstnanci. Na obou stranách jsou ti, kteří zákony dodržují a řídí se jimi ,a ti, kteří se je snaží všelijak přechytračit. A využít slabiny toho druhého.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.