Re: výživné - alimenty
Nechte to na soudu, on ty alimenty také navýšit nemusí. Na druhou stranu se mohla změnit situace i na straně bývalé manželky - může být třeba nezaměstnaná (a upřímně řečeno, při rychlosti našich soudů, může být situace v době konání soudu úplně jiná). Pokud máte nějaké půjčky, je dobré je u soudu taky uvést.
půjčky nikdo zohledňovat nebude, váš příjem ano. hodnotí se životní úroveň, a ta je podle příjmů všech členů společné domácnosti.
i když jsou příjmy malé, soud může zvýšit na základě toho, že by mohly být vyšší (např. když bere malý plat, ale dle svých schopností, vzdělání apod. by mohl vykonávat lépe placené zaměstnání)
každý soud a každý soudce rozhoduje jinak:-(
také jsem to řešila, žiji v jedné dom. s partnerem má nezl. děti z min.manželství. A byla jsem přímo za právníkem jestli mají právo na to posuzovat moje příjmy.Soud si to vyžádat může avšak já nemám žádnou vyživovací povinnost ani povinnost podílet se na výživě jeho dětí.Není to právně podloženo.Nevidím důvod, když jsem pracovitá a umím vydělat peníze a partner nemá takové vzdělání ani možnosti, proč bych se já měla podílet na živ. úrovni jeho dětí s kterými nemám nic společného.Avšak jak bylo řečeno, co soudce to názor.
ještě jsme u soudu nebyli,ale býv. žena chce zvýšit alimenty a ohání se životní úrovní.Takže jsem se byla přeptat, jenom že já nejsem jeho manželka, takže nevím jestli tam je nějaký rozdíl.Správně by to mělo být že se děti mají podílet na stejné životní úrovni co mají jeho rodiče.A když píšete že jste na mateřské a máte také malé dítě tak si myslím ,že to zvýšení asi nebude tak znát a ani to zvýšit nemusí třeba i snížit.To jak posoudí soud.Můj případ je ten, že to je moje životní úroveň a partnerova životní roveň dle jeho příjmů je stejná jako jeho dětí.To že já mám majetek a příjmy vyšší neznamená, že já se budu podílet na východě jeho dětí.Ale jak říkám vy jste manželka a hlavně nás to teprve čeká, takže já si určitě najmu právníka pokud by chtěli posuzovat výši výživného z mých příjmů.Na to mi právník řekl, že v žádném případě to není právně podloženo abych se musela podílet na výživě jeho dětí.
>
>
>také jsem to řešila, žiji v jedné dom. s partnerem má
>nezl. děti z min.manželství. A byla jsem přímo za
>právníkem jestli mají právo na to posuzovat moje
>příjmy.Soud si to vyžádat může avšak já nemám žádnou vyživovací
>povinnost ani povinnost podílet se na výživě jeho
>dětí.Není to právně podloženo.Nevidím důvod, když jsem
>pracovitá a umím vydělat peníze a partner nemá takové
>vzdělání ani možnosti, proč bych se já měla podílet na
>živ. úrovni jeho dětí s kterými nemám nic
>společného.Avšak jak bylo řečeno, co soudce to názor.
partner a manžel je rozdíl. manželka nemá vyž. povinnost k jeho dětem, ale K NĚMU ano! Tudíž kolik vydělá manželka ovlivní JEHO životní úroveň, a ta má být stejná, jako JEHO dětí:-( Takže to je právně podloženo.
Ano tak v případě manželky to vidím logicky - manželka se podílí na životní úrovni manžela a tím pádem jeho dětí protože musí být stejná. Ale jako jeho partnerka /nazveme si ten svazek jakkoliv/ žádnou tuto povinnost nemám - každý si hospodaříme se svými prostředky, to že máme společnou ložnici neznamená že i lednic.
děkuji za diskuzi na toto téma
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.