Vlákno názorů k dotazu Vedení skladu A a přímá dodávka od bubu - Re: Vedení skladu A a přímá dodávka Pokud máte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2008 20:18

bubu (neregistrovaný)

Re: Vedení skladu A a přímá dodávka
    Pokud máte v účetních směrnicích napsáno, že účtujete způsobem A, pak bych se snažil tyto účetní směrnice dodržoval a účtoval bych způsobem A pokud možno všechny dodávky.

Nicméně jestliže vyjímečně zaúčtujete přímou dodávku do spotřeby, asi by se to dalo tolerovat, ale rozhodně bych tak neúčtoval moc často. Raději bych opravdu preferoval účtováni podle směrnic tj. přes sklady.

Hezký den přeje
    bubu

• 27. 6. 2008 12:36

Daniela (neregistrovaný)

Re: dík bubu
    >>Prosím, pokud máme fakturu na materiál, který nám
    >>přivezli přímo na místo a tam se i celý spotřeboval
    >>beze
    >>zbytku, musím účtovat jako ostatní materiál přes
    >>sklad
    >>nebo můžu na 501 s poznámkou kterou fakturou
    >>vyúčtováno jako přímá dodávka?
    >
    >Pokud máte v účetních směrnicích napsáno, že účtujete
    >způsobem A, pak bych se snažil tyto účetní směrnice
    >dodržoval a účtoval bych způsobem A pokud možno všechny
    >dodávky.
    >
    >Nicméně jestliže vyjímečně zaúčtujete přímou dodávku
    >do spotřeby, asi by se to dalo tolerovat, ale rozhodně
    >bych tak neúčtoval moc často. Raději bych opravdu
    >preferoval účtováni podle směrnic tj. přes sklady.
    >
    >Hezký den přeje
    > bubu

• 27. 6. 2008 12:50

Marek (neregistrovaný)

Nemohu s Vámi souhlasit, pro účtování o zásobách na skladě není vůbec rozhodující, že účetní jednotka používá způsob A. Sklad je vymezen osobní odpovědností konkrétního pracovníka(ů) a někdy místem. Pokud tedy nakoupené zásoby nespotřebovám okamžitě, pak je musím skladovat vedu k nim skladovou evidenci. Pokud funguji na zakázkovém prinicipu, kdy jsou jednotlivé poddodávky spotřebovávány přímo při realizaci, k faktickému skladování nedochází, není možné takové zásoby inventarizovat a velmi těžko i určit konkrétní hmotnou zodpovědnost. U takových dodávek se naprosto běžně účtuje přímo do spotřeby. Takový postup používáme řadu let a jsme auditovaná účetní jednotka a přímé spotřebě materiálu máme desítky miliónů korun. Naopak by bylo nesmyslné vykazovat v aktivech něco, co tam není, to je porušení hlavní zásady v účetnictví - věrný obraz.

• 28. 6. 2008 18:28

bubu (neregistrovaný)

Nemohu s Vámi souhlasit, pro účtování o zásobách na
    >skladě není vůbec rozhodující, že účetní jednotka
    >používá způsob A. Sklad je vymezen osobní odpovědností
    >konkrétního pracovníka(ů) a někdy místem. Pokud tedy
    >nakoupené zásoby nespotřebovám okamžitě, pak je musím
    >skladovat vedu k nim skladovou evidenci. Pokud funguji na
    >zakázkovém prinicipu, kdy jsou jednotlivé poddodávky
    >spotřebovávány přímo při realizaci, k faktickému
    >skladování nedochází, není možné takové zásoby inventarizovat
    >a velmi těžko i určit konkrétní hmotnou zodpovědnost.
    >U takových dodávek se naprosto běžně účtuje přímo do
    >spotřeby. Takový postup používáme řadu let a jsme
    >auditovaná účetní jednotka a přímé spotřebě materiálu máme
    >desítky miliónů korun. Naopak by bylo nesmyslné
    >vykazovat v aktivech něco, co tam není, to je porušení
    >hlavní zásady v účetnictví - věrný obraz.

Ještě jednou jsem si přečetl můj původní příspěvek a tak si dovolím vysvětlení:

1. V mém příspěvku jsem nikde neuvedl a dle mého názoru ani z tohoto příspěvku nevyplývá, že bych se domníval, že spotřebovaný materiál budu vykazovat v aktivech. Pokud bych přes sklad účtoval o příjmu pak bych samozřejmě účtoval i o výdeji (když byl materiál spotřebován) a pak ho logicky nemůžu vykazovat v aktivech.

2. V mém přispěvku jsem nikde neuvedl, a dle mého názoru ani z tohoto příspěvku nevyplývá, že bych se domníval, že spotřebovaný materiál budu invetarizovat (viz. předchozí bod).

3. Pokud firma provádí zakázkovou výrobu a nakoupený materiál je přímo spotřebován a jedná se velké objemy pak bych si asi do směrnic napsal, něco v tom smyslu, že materiál, který je dodán a spotřebován přímo na konkrétní zakázce (např. konkrétní stavbě,) bude účtován přímo do nákladů s uvedením konkrétní zákázky, na kterou byl spotřebován. A pak nemám problém účtovat přímo 501/321.

Hezký den přeje
    bubu

• 28. 6. 2008 21:20

Daniela (neregistrovaný)

Děkuji oběma, podívám se na to ještě jednou, jedná se mi asi o 90000,- bez DPH za materiál, který už nikdy nebudeme potřebovat a pro který je pro mě zbytečné vytvářet skladové karty a navím vůbec podle názvů netuším o co jde. Tak jsem to chtěla přímou dodávkou obejít. A když máte Marku přímé dodávky, vždy na příslušné faktuře máte odkaz na příslušnou zakázku?

• 29. 6. 2008 8:44

Marek (neregistrovaný)

S auditorem jsme shodli na tom, že účtovat o příjmu a následně o výdeji u zásob, které skutečně skladem neprochází je naprosto zbytečné. Skladová evidence slouží k tomu aby bylo věrohodně doloženo účtování o zásobách, jde o jednoduchou věc, klidně můžete účtovat 111/321 112/111 501/112, ale je to jen práce navíc, těžko pak doložíte skladovou evidenci příjmu 4 tater písku na stavbu a následně výdej písku k tomuhle účtování - tedy mělo by to na sebe vázat, u zásob nejde jen o finanční objemy, ale i naturální jednotky.

Zakázkový systém funguje jinak, veškeré subdodávky se účtují do nákladů na jednu určitou zakázku. Bubu má pravdu v tom, že je vhodné to mít vysvětleno v interním předpise, stačí pár vět, že máte určitý zakázkový subsystém, který umožňuje identifikovat náklady a výnosy k určité realizované zakázce a doložit sestavičkou typu "výsledovka zakázky" atd.., většina sofware zakázky umí, kvůli berním úředníkům, aby se v tom zorientovali. Aby nedocházelo ke zkreslování výsledku hspodaření u akcí trvající déle než cca 3 měsíce, kde se nefakturuje, vedete k nákladům nedokončenou výrobu 121/611, kterou při fakturaci snižujete. Takže na takové doklady zakázky píšeme, dokonce to máme nastaveno tak, že bez čísla zakázky nelze účetní zápis vůbec uložit.

O aktivech a inventarizaci jsem se zmínil hlavně proto, že pokud se udělá v účtování takových dodávek přes sklad chybka, máte problém s obojím a myslím, že systémově je takové účtování nesprávné, protože Vám narůstají obraty na 112, které tam fakticky nebyly.

Celým tím jsem chtěl jen vysvětlit, že takové účtování do spotřeby je naprosto běžné a nikoli výjimečné, jak zmiňoval kolega Bubu, to bylo jádro našeho rozdílného pohledu v zásadě jsme se ale nakonec všichni shodli.

Mějte oba příjemný zbytek víkendu :-)
    Marek

• 29. 6. 2008 12:17

bubu (neregistrovaný)

Děkuji za zajímavou a pro mě i poučnou diskusi.

Hezký den přeje
    bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).