Re: Dodavatelská fa v EUR od českého sub
Předpokládám, že pokud se jedná o DD od českého plátce, pak je na FA uveden základ daně a DPH v Kč. To pro účely odpočtu DPH na vstupu.
Do účetnictví přepočtete kurzem, jako kteroukoliv jinou FA v cizí měně. Při úhradě budete účtovat o kurzovém rozdílu.
Zdravím,
základ a DPH je uveden na fa, ale když přepočtu fa denním kurzem ČNB, tak vypočítám jiné častky. Od dodavatele mám DPH 3 832,80 a po vlastním přepočtu mám DPH 3 850,40. Kurz dod je 24,00 a náš dle ČNB 24,110 (den přijetí). Teď co s tím - nárokovat můžu jen 3 882,80, tak co dál, mám použít pro přepočet celé faktury jeho kurz?
...... jsem v koncích.........poraďte
Dík Stáňa
Pro účely DPH musíte uvést údaje v Kč z PFA (základ daně a DPH).
Tady nemůžete použít žádný kurz (ZD = asi 20172,60 + DPH 3882,80).
Co se týká účetnictví, tak pro zaúčtování ZD použijete kurz, který máte stanoven ve směrnici a pro zaúčtování DPH použijete částku z PFA (ve vašem případě PFA v cizí měně asi 24115,00 a z toho = DPH 3882,80 + rozdíl do např. nákladů 20232,20) (343/321 = 3882,80 a 5xx/321 = 20232,20, celá PFA přepočtena = 24115,00).
Obdobně musíte postupovat u zahniční PFA ze 3. zemí. Pro účely DPH musíte použít kurz celnice (z JSD) a pro zaúčtování kurz dle vaší směrnice. Je fakt, že vám ZD nebude souhlasit na nákladový účet, ale je to v souladu se zákonem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.