Re: MZDA - přidanění daru??? Spěchá, dík
omlouvám se, asi jsem dost nechápavá
vy dostáváte mzdu částečně vyplacenou v naturáliích (někdo poukázky, někdo počítač apod.?)
to by se potom počítalo jako mzda - SP, ZP, daň
pokud byste ale obdrželi tyto poukázky např. k ŽJ, jako ze soc. fondu - potom je danění omezeno částkou (myslím 2000Kč, pak se z toho něco sráží, omezení poukazu na dovolenou - tam je částka vyšší - je to v zákoně napsané)
naturální mzdu řeší § 119 Zákoníku práce - abych posoudila, zda (ne)máte správně spočítanou výplatu, tak bych musela kouknout do výplatní pásky - ale určitě by Vám měla vysvětlit výpočet mzdová účetní
Nedostala jste něco zálohově? To by potom zálohu, kterou Vám vyplatili nyní odečetli.
zálohu jsem žádnou nedostala. Já myslela, že když dostaneme odměny v poukázkách, tak to bude výhodnější, než když je dostanu vyplaceny na účet v penězích... Asi to tak není. nemám žádné srážky, kromě stravenek, cca 600Kč a pak tam mám toto přidanění poukázek za 11.500.
Ještě otázečka, tzn.že kdybych používala služební auto v PC 1mio, tak 1% je 11.000Kč a je to počítáno stejně jako tyto poukázky, přidaněno ke mzdě. to je pak z mého pohledu zaměstnanec na tom docela bitej....
já si myslím, že je správné, že musí být stejné podmínky odvodu SP, ZP, daní - pokud je celá mzda vyplacena v Kč nebo část v naturáliích a zbytek v Kč - pokud by se z těchto naturálií nic neplatilo, potom by samozřejmě každý zam-tel vyplácel část mzdy v naturáliích , protože by to pro něho bylo výhodnější (a nakonec i možná pro zam-ce)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.