Vlákno názorů k dotazu ELDP u DPČ od JiřinaH. - Re: ELDP u DPČ Jestli se jedná o novou...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 7. 2008 14:19

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: ELDP u DPČ
    Jestli se jedná o novou DPČ a nikoli o její prodloužení , vždy ji
    musíte nahlásit na sociálku. Odhlásit původní a nahlásit novou. A to proto, že začíná nový pojistný vztah, a tím pádem nové rozhodné období pro výpočet nem.dávek.Jinak je to u zdravotního, tam nikoho rozhodné období nezajímá a vy tedy musíte odhlásit jen ty, kteří pak mají novou DPČ až od 2.1.
    A co se týká těch dat 1. a 2.1. : u DPČ to není stejné jako u prac.poměru. U DPČ je pojistný vztah od data ,které jste sepsali
    a je pojištění celý měsíc, pokud splní rozhodující příjem pro pojištění = DPČ sjednaná na alespoň 400,- je pojištěná, sjednaná pod 400,-
    je nepojištěná.( Pozor od 1.1.09 se podmínky mění).

• 4. 7. 2008 14:47

Ivana (neregistrovaný)

Teď mě ještě napadlo, že DPČ se přihlašují na sociálku ke dni, kdy skutečně nastoupili do práce, nikoliv kdy byla sepsaná smlouva. Takže na ELDP by to mělo být také tak, nebo ne?

• 4. 7. 2008 14:55

Mě zas napadlo, že jste si nepřečetla pořádně, že je rozdíl mezi DPČ a pracovním poměrem ! :-)

• 4. 7. 2008 14:59

Ivana (neregistrovaný)

Dobrý den, já se omlouvám, jsem asi nechápavá :-) já totiž nedělám vůbec pracovní poměry, jen DPP a DPČ.... Ale Vy tam píšete v tom příspěvku "u DPČ je pojistný vztah od data, které jste sepsali". Tak teď nevím... Já jsem se ještě dívala na ty jejich smlouvy a někdo má pokračování, někdo novou smlouvu, no, to si dám....

• 4. 7. 2008 15:06

mlouvu vždy na dobu určitou. Od nového roku tedy
    isujeme
    ou smlouvu, problém je, že někteří ji mají
    sanou
    tu 1.1., někteří k 2.1. Nevím, jestli v ELDP
    lám
    ře, když dám datum průběhu pojištění od data té
    uvy, tj. 1.1. resp. od 2.1. Anebo se tam má dávat

tečný datum nástupu, tj. třeba 3.1.? Ale asi ne,
    >>>>>když normálně pokračují z prosince…. Od sociálky je
    přece neodhlašuji, i když jim končí smlouva, protože
    hned
    navazuje druhá. Děkuji za odpověď.

Jestli se jedná o novou DPČ a nikoli o její
    prodloužení , vždy ji
    musíte nahlásit na sociálku. Odhlásit původní a
    nahlásit novou. A to proto, že začíná nový pojistný
    vztah, a
    tím pádem nové rozhodné období pro výpočet
    nem.dávek.Jinak je to u zdravotního, tam nikoho
    rozh. období nezajímá a vy tedy musíte odhlásit jen ty, kteří pak
    mají novou DPČ až od 2.1.
    A co se týká těch dat 1. a 2.1. : u DPČ to není
    stejné
    >>>>jako u prac.poměru. U DPČ je pojistný vztah od data
    >>>>,které jste sepsali
    >>>>a je pojištění celý měsíc, pokud splní rozhodující
    >>>>příjem pro pojištění = DPČ sjednaná na alespoň 400,-
    >>>>je
    >>>>pojištěná, sjednaná pod 400,-
    >>>>je nepojištěná.( Pozor od 1.1.09 se podmínky mění).
    >>>
    Teď mě ještě napadlo, že DPČ se přihlašují na
    sociálku
    ke dni, kdy skutečně nastoupili do práce, nikoliv kdy
    byla sepsaná smlouva. Takže na ELDP by to mělo být
    také tak, nebo ne?
    Mě zas napadlo, že jste si nepřečetla pořádně, že je
    rozdíl mezi DPČ a pracovním poměrem ! :-)
    , já se omlouvám, jsem asi nechápavá :-) já
    totiž nedělám vůbec pracovní poměry, jen DPP a DPČ....
    Ale Vy tam píšete v tom příspěvku "u DPČ je pojistný
    vztah od data, které jste sepsali". Tak teď nevím...
    >Já jsem se ještě dívala na ty jejich smlouvy a někdo má
    >pokračování, někdo novou smlouvu, no, to si dám....
    U DPČ se posuzuje pojištění měsíčně,u pr.p. vznikne pojištění dnem nástupu do práce, nejedná-li se o krátkodobý prac.poměr.

• 4. 7. 2008 15:13

Ivana (neregistrovaný)

Zrovna Vy jste mi jednou poradila vyhlášku 165/79 Sb. a tam je toto, kopíruju:
    §69 (4) Pojištění pracovníka na dohodu nemůže vzniknout přede dnem, kdy poprvé po uzavření dohody o pracovní činnosti začal vykonávat sjednané práce. Nebyl-li pracovník na dohodu v některých kalendářních měsících pojištěn, protože pro to nebyly splněny podmínky stanovené v odstavci 1, popřípadě 2 nebo 3 nebo v §68, vzniká pojištění znovu prvním dnem toho kalendářního měsíce, ve kterém byly tyto podmínky opět splněny.

Měla by to být vyhláška v platném znění. Hlavně ta první věta mi teda nesedí, to by se tedy měl přihlašovat taky v den nástupu do práce (když je nová dohoda), ne?

• 4. 7. 2008 15:45

Vycházím z toho, že u DPČ přece nestanovujete pracovní dobu, proto je to dohoda o PČ , pokud se jedná o činnost, kterou musíte (nebo chcete) přímo řídít a kontrolovat, měl by být uzavřen pr.poměr.Proto má pojištění měsíčně, nikdo neříká, že je pojištěná před " nástupem".

• 4. 7. 2008 15:51

Ivana (neregistrovaný)

Jo, to nestanovujeme, podle potřeby začne v tom daném měsíci pracovat. Ale např. když smlouva je podepsaná 2.7. a začne pracovat 5.7., tak ho přihlašuju k 5.7. a na ELDP je taky od 5.7.
    A moje otázka původní byla, že když měl dohodu na dobu určitou do 31.12.2007 (v prosinci pracoval), ta vypršela, a dne 2.1.08 byla sepsána nová, ale on poprvé v lednu pracoval až 5.1., tak jaké datum má být na ELDP?

• 5. 7. 2008 7:03

beta (neregistrovaný)

nesledovala jsem celou diskusi, reaguji na váš poslední dotaz.
    31.12.07 skončila DPČ, neprodlužovali jste dodatkem, ale sepsali jste se Z-cem novou DPČ od 2.1.08.
    Tedy: Od 2.1. máte sepsanou novou DPČ, fyzicky nastoupil do zaměstnání 5.1., pak přihlašujete na OSSZ 5.1. i na ELDP s kodem 3++ musí být datum 5.1., tj. datum, kdy vznikla účast na pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).