Re: MD a ŘD
Teď, kdy je na rodičovské dovolené , si nemůže určovat ,že bude čerpat řádnou dovolenou, protože o tom rozhoduje zaměstnavatel , který dovolenou zásadně nařizuje.Je-li na rodičovské d. , tak jí ani dovolenou nařídit nemůže.
Zaměstnankyně měla právo na určení dovolené a to ještě před
skončením MD tak, aby jí čerpání na PPM navazovalo. Toto neučinila včas a ještě Vám dala do ruky doklad s datem ,kdy pozdě o to požádala. Píšete, že máte výplaty za květen hotové, to si myslím, že určitě :-), ale i kdyby se jednalo o chybu a mlyslela jste červen, je to úplně stejná situace. Je pozdě.
Jestli její prac.poměr nekončí, nemůže chtít dovolenou proplatit.
OZkontrolujte si tedy hlavně celý její nárok,jak to má se starou ,předchozí a letošní dovolenou. To je potřeba mít správně, abyste si byli jistí,že máte vše v pořádku. Nedlužíte-li jí nic z minula, nemáte důvod bát se nějaké kontroly, natož z ÚP, kterému toto již dávno nepodléhá.
Až si spočítáte její nárok, převedete jí (krácený nárok) do dalšího období. Čerpat dovolenou bude až se vrátí do práce.
Paní asi patří do kategorie lidí, co vědí všechno nejlíp... nedejte se, o čerpání dovolené měla ona sama písemně požádat dříve než jí skončila MD, a následně měla požádat o poskytnutí rodičovské dovolené. Kdybyste jí teď chtěli proplácet dovolenou, měli byste problémy vy, protože její PP nekončí. Ať se paní nejdříve seznámí se svými povinnostmi, než si začne vyskakovat...
A co nebylo na straně zaměstnavatele v pořádku? Myslíte to, že ona nepožádala o rodičovskou dovolenou? Ale to je chyba její, ne zaměstnavatele. Kdyby zaměstnavatel postupoval striktně podle zákona, tak ji mohl zrušit poměr pro hrubé porušení. Ale v takovém případě by jim i úřad řekl, aby ji nejprve vyzvali k žádosti. Ona požádala pozdě, ale chyba zaměstnavatele to není.
Myslím tím to, že pokud jí vedli na RD, tak na jakém podkladu? Žádný neměli.Žádost přišla teprve nyní.Nebo měla neplacené volno?Požádala o něho?Nebo měla absenci?Pokud se v tom bude šťourat nějaká kontrola, tak si myslím, že najde pochybení i na straně zaměstnavatele.Ale je to jenom můj názor. Třeba je to tak v pořádku.
Rozumím tomu správně, že chcete říct,že pokud organizace sama o své vůli, bez písemné žádosti nebo souhlasu zaměstnance udělá něco co je ve prospěch zaměstnance a nepoškodí ho, je pro kontroly z ÚP, FÚ, ZP, OSSZ a dalších hodnoceno jako správné a nejedná se o pochybení nebo dokonce o porušení zákona?
Děkuji všem za názory,opravdu to bylo tak, že když si o RD nepožádala, a bydlí na druhém konci republiky, tak jsme předpokládali, že z MD pokračuje na RD, a že jí tedy nebudeme dělat potíže, když o RD nepožádala. Firma je v provozních problémech a 2x jsme se stěhovali, tak jsem zapomněla vyzvat ji k nápravě. Bohužel paní nezavolala, že zapomněla požádat o RD, jistě bychom to nějak vyřešili, ona nám hned poslala mail, kde nám vyhrožuje, že když neuděláme co ona chce, tak na nás pošle všechny možné kontroly. Je to dost nepříjemné, ale snad to ustojíme.
>>>>>>>>>>se svými povinnostmi, než si začne vyskakovat...
>>>>>myslím, že najde pochybení i na straně
>>>>>zaměstnavatele.Ale je to jenom můj názor. Třeba je to
>>>>>tak v pořádku.
>>>>
>>>>Zřejmě ji vedli na rodičovské dovolené, přestože od
>>>>ní
>>>>zatím neměli žádost. Jsem přesvědčená, že na to by
>>>>žádná kontrola nic nenamítala, protože zaměstnankyni
>>>>nijak nepoškodili, naopak.
>>>
>>>Rozumím tomu správně, že chcete říct,že pokud
>>>organizace sama o své vůli, bez písemné žádosti nebo
>>>souhlasu
>>>zaměstnance udělá něco co je ve prospěch zaměstnance
>>>a
>>>nepoškodí ho, je pro kontroly z ÚP, FÚ, ZP, OSSZ a
>>>dalších hodnoceno jako správné a nejedná se o
>>>pochybení
>>>nebo dokonce o porušení zákona?
>>
>>Já myslím, že se to spíš toleruje, ale běda, kdyby to
>>bylo obráceně
>
>Ano, pokud to je ve prospěch zaměstnance a přitom není
>zkrácen stát, je jim to jedno.
--dobrý den, se zájmem jsem si početla, protože od února dělám velké mzdy a nejsem moc zběhlá, tak jsem se zarazila u případu:
V roce 2005 - vyčerpán nárok na ŘD vše Ok,
od prosince 2005 byla pracovnice nemocná (do firmy jsem nastoupila až v druhé polovině roku 2006) do 14.6.2006 nemoc,
od 15.6.2006 nastoupila na PPM do 27. 12.
od 28.12.2006 do 10.10.2007 RP
od 11.10.2007 do 23.4.2008 PPM
od 24.4. 2007 dosud RP
nepropásli jsme někde nárok na dovolenou a vznikl jí? vůbec
Děkuji moc za radu. .jdu hledat i do chytrých knížek...ale od Vás je to tady líp pochopitelné.
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.