Vlákno názorů k dotazu Úroky z prodlení při neplacení výživného od Vlada - Re: Úroky z prodlení při neplacení výživ Já jsem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 7. 2008 18:38

Vlada (neregistrovaný)

Re: Úroky z prodlení při neplacení výživ
    Já jsem klientce připočítala ještě úrok podle sazby ČNB aktuální v tom kterém období přesně spočítaný podle dní prodlení. Aby nedošlo k napětí, využila jsem pouze spodní hranici sazby. Soud přijal, neplatiče odsoudil na půl roku nepodmíněně, ale paní viděla celkem 2.400,-- Kč. Poměrně směšné, když "otec" dlužil v době podání žaloby 135.000,--. Tedy bez úroku.

• 6. 7. 2008 21:39

ditourova@atlas.cz (neregistrovaný)

Děkuji za Vaši odpověď. Co na to říct?
    Nerozumím jedné věci. V dnešní době, když se člověk zadluží, tak mu naskakují úroky a penále. To je v pořádku. Ale v pořádku se mi už nezdá, že tyto úroky už nenaskakují i v případě dlužného výživného. Rodič, který dluží výživné kolik let, dluží stále stejně, bez ohledu na inflaci apod. Nic ho nenutí k tomu, co nejdříve dluh vyrovnat. Je to vlastně taková bezúročná půjčka.

Myslíte si, že se k tomuto případu vztahuje i níže citovaný § 2

Vláda k provedení § 517 odst. 2 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění zákona č. 509/1991 Sb., nařizuje:
    § 1
    Výše úroků z prodlení činí ročně dvojnásobek diskontní sazby, stanovené Českou národní bankou a platné k prvnímu dni prodlení s plněním peněžitého dluhu.
    § 2
    Výše poplatku z prodlení činí za každý den prodlení 2,5 promile dlužné částky, nejméně však 25 Kč za každý i započatý měsíc prodlení.
    Děkuji Dita

• 6. 7. 2008 21:41

petty (neregistrovaný)

A prosím Vás, jaké je spodní hranice sazby??? nebo jaká je v současné době aktuální sazba ČNB?? sazeb jsem na jejich stránkách našla několik a nedokáži se v tom orientovat. Díky

• 6. 7. 2008 22:48

Vlada (neregistrovaný)

jedná se o tzv. REPO sazbu. Já ji určila na 2,5 procenta. Domnívám se, že v současnosti je to 3,75. Až budete počítat, nezapomeňte, že pokud Vám "otec" zaplatí byť trošinku, odečítejte na rozdíl od našeho vypočítavého systému, který mimochodem nahrává spíše oněm "rodičům"(jedná se totiž i o "matky") - zkrátka odečítejte tyto platby od nejstarších dluhů a to pouze z jistiny, protože úrok pochybuji, že vymůžete. Tedy určitě ne soudní cestou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).