Re: Nemoc - rozdílný počátek
Jestli to dobře chápu a jedná se o jednu osobu, pak je takový člověk veden pouze jednou a připravujete mu pouze jednu výplatu, kde jsou všechny odměny (jak mzda, tak odměna jednatele), stejně tak může být jedna neschopenka. Nemůžete ho přeci vést jako dva lidi. I na ZP je přihlášen jako jedna osoba. Stejně tak danit mzdu musíte vcelku - všechny příjmy se posčítají a odvede se příslušné pojistné, pak má taky jeden průměr na nemoc a jednu neschopenku.
*** díky za odpověď, ověřeno na OSSZ - na HPP a na jednatele musí být neschopenky zvlášť, tj. kolik máte pracovních poměrů, tolik musíte mít neschopenek ...
Můj problém spočívá v odlišnosti začátku nemocenské, jelikož si to jednatel/zaměstnanec neuvědomil, tudíž mám každý nemocenský lístek z jiného data a řeším, co s dobou od 24. do 25.6., kdy byl už marod jako HPP i jednatel, ale u jednatele mám nemocenskou až od praktického lékaře, tj. od 26.6. ...
Je to tak, na každý pojistný vztah musí být zvlášť neschopenka. Ale nemusí, klidně může být pro jednu práci práce neschopen a pro druhou práce schopen. Pak by pobírat nemocenskou jen z jednoho vztahu. V uvedeném případě mu lékař mohl napsat tu neschopenku až 3 dny zpětně. Teď už je asi pozdě to nechat opravit, takže bych jednu neschopnost brala od 24. a druhou až od 26., tak jak je má vystavené.
Ale na jednatele se přece zákoník práce vůbec nevztahuje, to znamená, že u jednatele nemusíte vést žádnou docházku. Práci jednatele klidně mohl vykonat z domu, po tom nikomu nic není. A když společníci (možná že on sám je i společníkem) rozhodnou, že mu za ty dva dny nemáte dávat část jednatelské odměny, tak mu ji nedáte. Když máte dát, tak dáte.
o neplacené volno se žádá dopředu, schvaluje nadřízený popř. ředitel (nebo někdo odpovědný)
u nás neplac. volno dáváme pokud není nárok na dovolenou nebo je již dovolená vyčerpaná
pokud budete vést jako neplac. volno, potom v žádosti musí být sjednáno, kdo uhradí, zda celé zam-ec nebo 4,5% zam-ec + 9% zam-tel (pokud by se jednalo o zam-ce, který patří do kat., za kterou je plátcem ZP stát, potom se z neplac. volna ZP nesráží)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.